Men den blir ju inte mindre ljusstark för att brännvidden är kortare, eller hur.
24mm f/4,9 kommer ju inte ge samma slutartid och som 8,8mm f/1,8.
Visst får det konsekvenser för bilden vilken storlek sensorn har men jag tycker nog att ekvivalent bländare är ett lite onödigt begrepp.
Tycker det räcker med "mindre sensor, större skärpedjup".
Visst påverkas brus och annat av senorstorleken, men det gör det ju också om man jämför med sensorer av samma storlek av olika typ och generation.
Om vi jämför brusnivån på en 5 år gammal sensor av småbildsstorlek med en ny så får vi ju också olika bländarekvivalenser. Är brusnivån 2 steg bättre kan vi ju blända ner två steg med den nya. Verkar orimligt att ta med detta i när man snackar objektiv, tycker jag.
Vilken tekniknivå sensorn har är en annan diskussion
Som du säger "Visst får det konsekvenser för bilden ..." Ja, just det, och ibland är det faktiskt hjälpsamt att veta hur stora de konsekvenserna är. Det är just det som ekvivalent bländare berättar på ett tydligt och - i mina ögon - ganska elegant sätt. Genom att se den ekvivalenta bländaren får du direkt en uppfattning om vilket skärpedjup du kommer att få, och ungefär hur brusig bild du kommer att få.
För att ta de övertydliga exemplet med en nybörjare inom fågelfoto som skaffat en superzoomkompakt, låt säga en Canon PowerShot SX540 vars zoom ger ekvivalent brännviddsomfång motsvarande 24-1200 mm. Det skriver ju tillverkaren hjälpsamt ut i specifikationerna. Tillsammans med de verkliga bländarvärdena på f/3,4-f/6,5. Borde ju funka bra, dubbla maxbrännvidden jämfört med än en 150-600/4,5-6,3 monterad på en småbildskamera och ungefär samma maxbländare. Perfa!
Men som alla som provat snart upptäcker, det blir mest bara väldigt brusigt (om man vill ha ok slutartider) eller väldigt suddigt (om man håller iso på hanterbara nivåer). Varför? Tja, ta en titt på den ekvivalenta bländarvärdena så blir svaret tydligt, din 24-1200-ekvivalenta zoom har ekvivalenta maxbländare som motsvarar f/19-f/36 ... Det får du inga bra fågelbilder med i gryning/skymning.
Angående det här med sensorer, historiskt har ofta olika sensorformat legat före eller efter varandra, tekniken har så att säga utvecklats olika snabbt i olika storlekar. Men det roliga idag är ju att sedan ett par år tillbaka har vi ungefär jämförbara sensorprestanda hela vägen från entummare, via For Thirds, APS-C, småbild upp till de moderna CMOS-baserade mellanformatssensorerna. Vilket gör att ekvivalenta bländarvärden faktiskt fungerar bra som jämförelse mellan alla de storlekarna. Teorin stämmer numera rätt bra med praktiken.