Hankki
Aktiv medlem
eller Amazon och eböcker.
/Karl
I Finland har böcker 8% moms medan en ebok är en fil/program och har 23% moms vilket gör att eböcker är dyrare, ifall momsfria priset är samma.
Plusmedlemskap kostar 349 kr per år
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
eller Amazon och eböcker.
/Karl
Du måste ha missuppfattat mig fullständigt.
Hela min poäng är ju att man inledningsvis måste erkänna den digitala varans existens på samma sätt som vi ser den analoga varan. Jag har inte någon gång påstått att den digitala varan skulle vara fysisk.
Att du pratar om att hyra ut borrmaskiner visar att du inte förstått vad jag pratar om. Jag pratar inte om att hyra ut. Jag pratar om att fildela/piratkopiera/använda utan tillstånd. Du får inte masskopiera borrmaskinen heller, eller hur? Att det är mycket svårare att göra det än att massdistribuera datafiler är en annan sak. Du får fortfarande inte göra det.
Svar till inlägg #464 och inlägg #465:
Vad är det för fel på den gamla vedertagna termen "immateriell tillgång"? Alla immateriella tillgångar är dessutom inte burna av ett digitalt medium, så varför blanda in "digital"?
En "analog vara" är ju lika immateriell, t.ex. musiken på en vinylskiva.
Att kalla något för en vara ger intrycket att det är en sak som man kan överlåta och när man har överlåtit den så är man av med den. Så är det ju inte med immateriella tillångar.
I Finland har böcker 8% moms medan en ebok är en fil/program och har 23% moms vilket gör att eböcker är dyrare, ifall momsfria priset är samma.
Och jo, jag får masskopiera borrmaskinen så länge den inte omfattas av immateriella rättigheter så det blir lite av ett cirkelresonemang. Dessa rättigheter gäller generellt sett mycket kortare tid (patent, mönsterskydd osv.) än vad upphovsrätt gör. Man skulle förstås kunna hävda att borrmaskinen är ett verk till utseendet, men jag tror att du får synnerliga problem att få gehör för det i domstol.
Men du inser väl att det du skriver hela tiden är att det finns regler. Som du vet är regler inte naturlagar och kan skrivas om. Det är därför jag försöker (utan någon som helst framgång) lägga fram ett "mottänk" för att den digitala varan ska ses på samma sätt som en analog vara.
Det känns som en mycket bra punkt att stanna den här diskussionen nu. Vi får se vad som händer.
Vi är inte överens. Vi kommer inte längre.
Uppenbarligen vill du kasta ut lagboken och hitta på helt egna bestämmelser.
Jag försöker förstå vad du menar, och har mig veterligen inte tillskrivit dig någon åsikt du inte har. Om jag har gjort det så påpeka gärna var. (Notera att en fråga om du har en viss åsikt är inte samma sak som att tillskriva dig sagda åsikt.)Det är otroligt svårt att diskutera med en person som gång på gång tillskriver mig uppfattningar jag inte har. Trots att jag flera gånger poängterat detta för dig så fortsätter du som om inget hänt.
Jag vill inte skilja på immateriella tillgångar som bärs av ett digitalt medium och andra immateriella tillgångar. Det där är dina termer som du försöker klistra på mina argument. Du måste försöka ta till dig vad jag skriver istället. Jag gör vad jag kan för att nå fram, men det går inget vidare. Därför är jag inne på att inte försöka mer.
Jag vill jämställa digitala varor med analoga varor. Det är min utgångspunkt för hela diskussionen.
För ordningens skull vill jag förtydliga att det där är något du hittat på. Jag har inte skrivit det någonstans.
Tack för diskussionen.
Du får inte masskopiera borrmaskinen heller, eller hur?
Kopiorna vi pratar om här är lite svårt att se som en "tillgång" eftersom man inte äger själva "innehållet", man äger bara en rätt att nyttja den.
Mjukvaran för PS ägs av Adobe.
Ja, och dessa regler är inte speciellt gamla.Att jag hänvisar till regler har, som jag tidigare påpekat, sin förklaring i att hela upphovsrättens existens är upphängd på sådana. Inga regler = ingen "digital vara".
Det är ju här din terminologi bryter samman. Om en CD kan vara en "digital vara" så kan väl en vinylskiva vara en "analog vara"? Vad är den principiella skillnaden mellan dessa i så fall?
Och vad är då en korv för slags vara? Digital eller analog?
Det beror på om patentet har gått ut eller inte.
Ja, det är Adobes immateriella tillgång.
Du har frågat mig vad jag menar med en digital vara. Jag har aldrig svarat cd. Därför förstår jag inte varför du drar igång diskussionen igen med ett sådant påstående.
Din sista fråga, den tycker jag är på en nivå som inte förtjänar svar.
Givetvis är det så, men vi har väl hela tiden diskuterat varor som på något sätt är skyddade? Man får som bekant kopiera saker där upphovsrätten upphört.
Antingen syftningsfel (otydlig syftning) eller sakfel. Mediet äger man. Det är den immateriella tillgången som mediet bär som man bara får nyttja enligt vissa regler.Alltså, gör ni inte onödigt stora anstängningar att missförstå/misstolka varandra nu?
Jag menar det är ju rätt lätt egentligen, det är innehållet som gör mediet värt att äga som man inte äger utan får nyttja.
- En tom bok är ett block, inte lika dyrt. Fyll den med en novell och den blir betydligt dyrare.
- En tom cd-skiva kan man köpa i 50-pack för småpengar, med musik på betydligt dyrare.
- Filer på datorn kan ni får gratis av mig, men med vettigt innehåll blir det dyrare.
Att se Photoshop som en helt fristående produkt gör nog att man inte riktigt får hela bilden.
Photoshop CS riktar sig främst till företag och dessutom tillhandahåller Adobe kompletta mjukvarulösning för produktion av trycksaker och annat från början till slut. Det och att det finns en branschstandard är nog inte en oväsentlig komponent i sammanhanget. Sedan kan man givetvis tycka vad man vill om det.
Photoshop var också tidigt ute. "First to market" är alltid bra. Sedan har Adobe också byggt upp styrkan att kunna "dammsuga" upp företag de tycker har intressanta produkter och sedan göra dem till sina egna.