photodo skrev:
Man kan jämföra med svartvit film som består av en himla massa 1-bits-pixlar =silverhalogenidkristaller. Om vi skulle använda en 100 ISO-film och börja med ett mycket litet format, så skulle vi se ett resultat likt det som John visade några sidor tillbaks; det blir grynigt och med dålig återgivning av skuggpartier. När vi fotograferar samma motiv, på samma film, men större format, så får vi betydligt bättre skuggteckning. Så ökar vi formatet ytterligare i flera steg. Givetvis kommer inte skuggteckningen att öka linjärt med filmformatet. Någonstans når vi max-teckning med den givna filmen.
Nja, den jämförelsen haltar betänkligt eftersom det fordras att åtskilliga fotoner träffar en kristall inom rimlig tid för att den ska kunna bli framkallningsbar. Det gör att man i praktiken når en nivå där teckningen mycket riktigt närmast upphör tämligen abrupt, detta är dock en renodlad filmegenskap som inte går att överföra till sensorer.
Om vi däremot tänker oss att utvecklingen av filmer fortsatt så att det till slut endast behövts EN enda foton för att göra en kristall framkallningsbar så går det att göra jämförelsen. Vi ser då att de framkallningsbara kristallerna bara blir alltmer utspridda när ljusintensiteten sjunker och då skulle skuggteckningen öka med filmformatet precis som det ska enligt teorin
(visserligen inte linjärt, men det går ju alltid att fixa nuförtiden, informationen skulle finnas där och det är det viktiga).
photodo skrev:
I den perfekta av världar har vi pixlar med 100% fill factor och 0 elektroner brus. I denna värld spelar det ingen roll om vi har en (1) gigantiskt pixel på en given sensoryta eller 100 MP på samma yta; vi skulle med pixelbinning kunna få samma DR för båda sensorerna.
Verkligheten är idag inte perfekt.
Förvisso inte vid rumstemperatur, men välkylda sensorer ligger mycket nära
photodo skrev:
När vi ökar pixelantalet (och minskar pixelytan) på en given sensoryta så introducerar vi ett antal kompromisser. Det positiva är att vi ökar sensorns potentiella upplösning, men samtidigt lägger vi till en massa störningar. För CMOS minskar fillfactorn och sannolikt även verkningsgraden. För CCD får vi problem med temperatur, utläsningstid och strömförbrukning. För CCD ökar även bruset. Dessutom minskar pixel-DR.
Håller med, däremot är det inte ännu med praktiska experiment klarlagt om detta även gäller sensor-DR (även om jag i o f s misstänker att det finns en liten svag koppling väl dold bakom alla felkällor i testerna). Det vi lärt oss av denna långa tråd är ju dock att det krävs EXTREMT noggranna tester för att säkert kunna säga hur alla dessa tekniska brister tillsammans påverkar sensor-DR. Ska detta testas seriöst måste därför alla tänkbara och åtskilliga otänkbara felkällor elimineras med petimäteraktig noggrannhet för att inte resultatet ska kunna ifrågasättas.
Observera att det inte på långa vägar räcker med att ställa in samma parametrar på båda kamerorna, ALLT ska kollas och kollas igen så att de inställda värdena stämmer så bra som det någonsin går (och sedan ska de små kvarvarande osäkerheterna noggrant redovisas). Glöm t.ex. alla tankar på att använda olika objektiv till de olika kamerahusen, det finns i praktiken inte en chans att få någon rätsida på det. Bara felkällorna i bländaren kan ruinera testets hela trovärdighet, för att inte tala om ströljuset. Samma objektiv, manuell bländare som ställs in med en ring som INTE under några som helst omständigheter får röras vid kamerahusbyte, järnkoll på slutartider, belysning, ”ISO-talskalibrering”, kontrastkurvor o.s.v. o.s.v. Detta är inte lätt!
photodo skrev:
Tyvärr blir då alla teoretiska modeller med kvadraten hit och roten dit inget annat än teori.
Vet man hur en sak skulle fungera om allt vore perfekt så är det oerhört mycket enklare att hitta avvikelserna från detta idealtillstånd. Jämför t.ex. med diffraktionen, där vet vi ju just utifrån ”teoretiska modeller” att skärpan har ett ”tak” och att takhöjden varierar med bländaren. Ska man reparera något är det en stor fördel att veta hur prylen såg ut när den var hel o.s.v. Teoretiska modeller är helt enkelt väldigt praktiska