Advertisement
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Konica Minolta lägger ned kameratillverkningen!!!

Produkter
(logga in för att koppla)
Sonys styrka ligger ju i sensorer så de har ingen som helst förnuftig anledning att hindra kunderna att använda sina gamla objektiv. Tvärtom, varje krona som kunderna kan spara in på objektiv är en krona mer som de kan köpa Sonytillverkade sensorer för. Sonys strategi borde här vara den rakt motsatta mot objektivtillverkare som ju vill ha så billiga sensorer som möjligt så att kunderna får mer pengar över till att köpa objektiv. Slutsatsen blir alltså att OM Sony agerar förnuftigt, och inte förblindas av möjligheterna till små, kortsiktiga vinster som återförsäljare av hus och objektiv, utan tänker långsiktigt i syfte att sälja så mycket som möjligt av sina egentillverkade sensorer, så gör de en seriös hårdsatsning på stora sensorer. Det är helt enkelt det enda sättet för dem att i längden försäkra sig om att sensorpriset fortsätter att utgöra en stor andel av den totala stillbildsmarknaden.

Om jag vore Minoltaägare skulle jag alltså definitivt inte kasta yxan i sjön ännu. Så länge inte Sony i direkt handling bevisat motsatsen bör vi i alla fall ha förhoppningen att deras köp är en del i en långssiktig strategi för att på hederligt sätt upprätthålla sensorpriserna.
 
stefohl skrev:
Ni har just pekat ut de två företagen som har lyckats bäst och säljer överlägset flest digitala kameror.

Stefan

Ett litet bidrag till statistiken. Den säljstatistik över digitalkameraförsäljningen i Sverige jag läst i slutet av förra året delas in i antal enheter och försäljningsvärde. Olika tillverkares andel av antal enheter och försäljningsvärde matchar väl. Har man 10% marknadsandel så har man också oftast 10% av försäljningsvärdet. Undantagen från detta är Canon och Nikon som säljer mer high end kameror som kostar betydligt mer per enhet än konkurrenterna. De tjänar förmodligen mer pengar än konkurrenterna i Sverige och har en högre värdesandel än enhetsandelarna.

När det gäller Konica Minolta så har de tappat ordentligt sen sommaren 2005 då de hade 18% av alla enheter som såldes (bara Canon var större med 19%. Nikon hade 10%). KM sålde då en massa småkameror och de sålde förmodligen hyfsat av sina mest avancerade konsumentkameror också. Trea var Olympus med 12%. Sony hade 9. Sen hände något ganska dramatiskt. KM tappade greppet och mot slutet av året så var man nere på 10% (ett tapp på 8% på några månader). Tappet i värde låg på en motsvarande nivå.

Jag tror att intåget av en massa nya DSLR:er från alla möjliga tillverkare gjorde att botten gick ur marknaden för KM:s mer avancerade och dyrare konsumentkameror som slogs ut helt av DSLR:erna. KM hade bara 7D och den var för dyr för att kunna konkurrera med allt som kom under 10.000:-. D5D blev en ordentlig hit - men kom alldeles för sent.

Tillsammans med HP som har beskrivit samma utveckling som KM så är dessa två tillverkare de verkliga förlorarna under 2005. Även Sony har faktiskt tappat 3-4% över förra året både i enheter och värde. Nikon ligger på samma volym men har tappat 3% i värde under andra delen av 2005. Den enda tillverkare som lyckats med konstycket att både öka sina andelar av sålda enheter och öka sin andel av intäkterna är Canon. Canon hade i slutet av 2005 23% av alla sålda enheter i Sverige samt nästan 1/3 av det samlade värdet (ruggit starkt). KM hade 10% av enheterna och Sony 9, totalt 19%. Värdet var nästan identiskt d.v.s. 11 + 8, vilket tillsamman ger 19%. Kodak må sälja många digitalkameror world wide, men i Sverige är Kodak ett mycket marginellt märke ungefär i klass med Konica innan sammanslagningen med Minolta. Vi pratar om några få fjuttiga procent. Även Pentax är marginellt med 5-6%.

Att Sony hoppas på en marknadsandel på 20% kanske inte är så konstigt mot den bakgrunden men det är väl långtifrån säkert att de lyckas charma alla gamla KM-ägare även om dessa utgör en särdeles trofast skara. Det kanske faktiskt är just detta faktum som får de gamla KM-användarna att byta till nåt annat om de ändå tvingas byta. Jag tror Sony gör klokt i att bevara KM:s "look and feel" om de inte ska tappa stora delar av KM-kundkretsen efter uppköpet. Drygt 40% på Dyxum säjer sig ha hållit sig till Minolta i över 11 år eller mer. Det borgar för att de utgör en ganska konservativ skara som nog vet ganska väl vad den förväntar sig av sin kameraleverantör. Det är det Sony måste leverera om de ska ha en chans att lyckas på DSLR-segmentet.

Ska annars bli intressant att se vilka andra företag som kommer i gungning. Nikon? Nu får de ju konkurrens på eftermarknaden av Zeiss om objektivköparna. Då kläms man både från topp och botten på den marknaden. Det verkar ju inte vara Nikons billiga DSLR-modeller som är de riktigt heta på det segmentet heller. Men man har ju alltid Coolpix som man förmodligen inte heller tjänar speciellt mycket pengar på. :)
 
Senast ändrad:
Sten-Åke Sändh skrev:Jag tror Sony gör klokt i att bevara KM:s "look and feel" om de inte ska tappa stora delar av KM-kundkretsen efter uppköpet.

Jag tror du har rätt, men..

Någon Kodakchef har ju sagt att specialiserade kameror är på väg ut, och att vi i framtiden kommer att ta bilder med t ex glasögon, smycken(!) och allt annat som man kan tänkas bära på kroppen, snarare än just kameror. Så man kan ju fråga sig vad bajonetten kommer att användas till när det är kaffekoppen man fotar med.. Kanske kopphållare? Jag tror diametern stämmer rätt bra om man har en liten espresso. :)

Skämt åsido, om man får tro vissa profeter så är det ju tveksamt om något av klassisk fotografi över huvud taget kommer att överleva mer än tio år. Sony skulle kunna göra något riktigt bra och riktigt smart, men jag förväntar mig inget förrän det är ett faktum.

Som sagt kan man verkligen fundera på var kameravärlden står om ett år eller två.
 
Många kloka ord sägs det i den här tråden. Både pessimistiska och optimistiska. Framtiden får utvisa vem som har rätt och jag håller mig nog till den försiktigt optimistiska sidan och hoppas att det kommer riktigt bra och billiga grejer som är kompatibla med min Dynax 5D
Varför har Sony köpt ett respekterat kameramärke om man inte tänker utnyttja det?
Jag tror att man inte är så korkade att man bara köper upp konkurenter för att lägga ner utan att ta tillvara på det dom kan och gör.
Apropå det så kom Eriksson,,, numera Sony Eriksson med sitt nya resultat igår.
Det går inte utför där direkt..
 
millimeter skrev:
Jag tror du har rätt, men..

Någon Kodakchef har ju sagt att specialiserade kameror är på väg ut, och att vi i framtiden kommer att ta bilder med t ex glasögon, smycken(!) och allt annat som man kan tänkas bära på kroppen, snarare än just kameror. Så man kan ju fråga sig vad bajonetten kommer att användas till när det är kaffekoppen man fotar med.. Kanske kopphållare? Jag tror diametern stämmer rätt bra om man har en liten espresso. :)

Skämt åsido, om man får tro vissa profeter så är det ju tveksamt om något av klassisk fotografi över huvud taget kommer att överleva mer än tio år. Sony skulle kunna göra något riktigt bra och riktigt smart, men jag förväntar mig inget förrän det är ett faktum.

Som sagt kan man verkligen fundera på var kameravärlden står om ett år eller två.

Tror du har både rätt och förhoppningvis lite fel :). Jag tror det blir två skilda huvudsegment inom överskådlig tid. Ett där kameror verkligen byggs in i allt möjligt, precis som Kodak killen säjer (släng dig i väggen James Bond!). Den utvecklingen är ju redan här så det är ju en riskfri profetia. Men jag tror också att den mer avancerade fotografen kommer att efterfråga bättre kvalitet och bättre funktionalitet än den typen av kameror kommer att ge.

Sen är det så att vissa konstruktioner är märkligt seglivade. Där sker inga paradidmskiften bara en ganska stillsam förfining. Tittar man på bilar, flygplan och SLR-kameror så ser de ju fortfarande ut som de gjort i många årtionden. De fylls med delvis ny teknik men huvudkonceptet är i grunden oförändrat. Vad är en DSLR annat än en SLR där filmen bytts mot en censor? Det är ju väldigt tydligt i alla fall när det gäller D7D. Praktiskt taget alla digitala systemkameror har nån form av spegelreflex-lösning. När man nu gör nästa generation censorer så görs de i samma storlek som gamla småbildsformatet. Är inte det märkligt konservativt?

En del talar om elektroniska sökare men det gamla har trots allt bestått. Fördelen är ju också i dessa de stora displayernas tid att den gamla lösningen knappt belastar batterierna i kamereran, till skillnad från vad en elektronisk lösning skulle göra. Alla nya lösningar är inte nödvändigtvis smartare lösningar. Därför tror inte jag på några större förändringar i DSLR:erna - evolution snarare än revolution. Revolutionen har redan varit. Nu blir det bara mer och mer av samma sak ett bra tag tror jag, även om jag verkligen skulle gilla att jag har fel.
 
Det intressanta blir ju att se hur Sony tänker, deras mål är ju att tjäna så mycket pengar som möjligt & inte att tillgodose en gammal uv som mig med ett kamerahus som tilltalar just mig när min D7D ger upp.

Jag är inte så säker på att Sony bryr sig ett skvatt i just mina krav på kamerahusets uppbyggnad om man ser att man kan nå ut till en ny, större kundkrets genom att bygga kamerahus som är speciella & kanske mer tilltalar de som idag tydligen står för en mycket stor del av DSLR-köparna, d.v.s. de som går från kompakt till system, ofta unga...

Som sagt, det gäller att tjäna pengar & det är mycket möjligt att Sony tjänar mest på att fortsätta i KM:s anda (?), gärna då tillsammans med att dom tänker lite längre & inte enbart fastnar i det gamla tänkandet?

Hur det blir får vi se, om vi får se kamerahus som vi kan tänka oss att byta upp oss till när det är dags eller om dom har inbyggd playstation & mobil & dansar när man spelar musik för dem:)

Optiken är inget problem för mig, jag har nästan det jag behöver & kommer inte att ha några problem att fixa det jag vill ha. Detta även om optikurvalet skulle bli sämre, vilket det självfallet inte borde bli om nu Sony ska satsa...

Jag tycker att detta är mycket spännande men även lite "kymigt" & tar för givet att Sony inom en inte allt för avlägsen framtid presenterar vad dom tänkt sig, annars så är jag rädd för att dom tappar onödigt mycket då jag kan tänka mig att KM-försäljningen slagit rejält stopp just nu.

Vi har läst många teorier här i forumet men vet ju inte ett skvatt. Jag önskar att Sony under året presentetar en ny 7Di, en 5D med Sonys namn på för att inte försäljningen av den ska slå totalt stopp samt en helt ny modell. Detta är vad jag vill & det sista kommer nog att ske också då dom sagt att dom framöver kommer att presentera en ny modell...

Mitt önskemål är alltså att man satsar på instegs, mellanklass samt möjligtvis även en kamera i ngt högre klass. En ren proffskamera har jag svårt att se att man skulle kunna gå iland med även om den skulle vara ett ansikte utåt som toppmodell, om den inte säljer så syns den ju inte. Hur man satsar beror ju alldeles på hur långsiktigt man tänker, långsiktighet är ju inte direkt något som prioriteras på marknaden idag men de klassiska SLR-tillverkarna har ju tänkt så, nu är ju dock Sony inte en sådan...

Betänk att Minolta under några år i mitten av 80-talet sålde flest SLR-kameror i världen, det kan vända snabbt!

//Larsa
 
.Z. skrev:
...Det intressanta blir ju att se hur Sony tänker, deras mål är ju att tjäna så mycket pengar som möjligt & inte att tillgodose en gammal uv som mig med ett kamerahus som tilltalar just mig när min D7D ger upp...

Förhoppningsvis tänker Sony annorlunda än KM, så de slipper sälja företaget om några år.
 
Det är ju många ideer om vart Sony tänker satsa(för de måste de väl?).
Om man tittar på Sonys övriga produktsortiment så är det ju en hel de hemelektronik, allt från walkman till stora TV-apparater. Det finns allt billigt skräp till dyra produkter, men en sak lyser igenom nästan hela deras produkt sortiment: De har aldrig det absolut bästa/dyraste.
Sony verkar medvetet avstått från att konkurera på High-End sidan av hemelektronik. Kanske för att det är väldigt svårt att konkurrera med namnet Sony eftersom många av Bang & Olufsens kunder köper för att det stor B&O på fronten.

Om de fortsätter i samma anda så kommer det nog ersättare till 7D men ingen högre modell. Däremot så kan det mycket väl dyka upp flera instegsmodeller, och något som ligger mellan 5D och 7D.
Marknaden tar man med volym, volym får man med billiga och tillgängliga modeller.


Jag siar om att till hösten 2007: Finns det DSLR eller andra system(utan spegel) med kitobjektiv för mindre än 5'.
Frågan är bara vem som blir först ut och vågar spräcka gränsen, Sony kan mycket väl se sin chans att ta marknadsandelar genom en sådan strategi.
 
FILM) (ulltand skrev:
Förhoppningsvis tänker Sony annorlunda än KM, så de slipper sälja företaget om några år.

Nja, det var ju så vitt jag kan förstå inte DSLR-tillverkningen som knäckte KM så där tänkte dom nog rätt när dom väl fick tummen ur...

Däremot så kanske Sony måste dra ned på kompaktsidan, det gjorde nog KM för sent. Sen så hade ju KM mer också som drog ned dem.

Som sagt, DSLR-satsningen var nog riktig men kom för sent. D5D var väl det stora lyckokastet men det räckte inte...

Sen en annan sak som jag ältat många gånger nu. Det räcker sällan att gå runt eller med hyfsad vinst idag. Företagen tänker kortsiktigt & vill ha rejäla vinster snabbt, om så inte blir fallet så är dom snabba med att avveckla produkter... Detta ser jag oerhört mycket av i den bransch jag jobbar inom där man när vinsten inte är tillräckligt hög lägger in sparpaket efter sparpaket...

Det långsiktiga tänkandet inom industri/produktion är förbi, snabba klipp gäller... Om Sony vänder totalt i tänkande/ergonomi m.m. för att sälja mer & det inte tilltalar mig så byter jag förmodligen system när jag slitit ut min D7D, om Sony tjänar mer på det så är det ju kul för dem:)

//Larsa
 
Nome Nescio skrev:
Jag siar om att till hösten 2007: Finns det DSLR eller andra system(utan spegel) med kitobjektiv för mindre än 5'.
Frågan är bara vem som blir först ut och vågar spräcka gränsen, Sony kan mycket väl se sin chans att ta marknadsandelar genom en sådan strategi.

Oj. Jag tror mer på hösten 2006.


.Z. skrev:
Sen en annan sak som jag ältat många gånger nu. Det räcker sällan att gå runt eller med hyfsad vinst idag. Företagen tänker kortsiktigt & vill ha rejäla vinster snabbt, om så inte blir fallet så är dom snabba med att avveckla produkter... Detta ser jag oerhört mycket av i den bransch jag jobbar inom där man när vinsten inte är tillräckligt hög lägger in sparpaket efter sparpaket...

Håller med, och den starkaste känslan jag får är att om de (cheferna) nu ska hålla på att tänka så kortsiktigt och bara på snabba klipp, så hoppas jag verkligen att de roffar åt sig så att de får bli mångmiljonärer på ett par år. Det vore onekligen ironiskt om de brännde ljuset i båda ändar utan att som kapten på skutan dra personlig vinning av andras (de anställdas) undergång (avsked). Tacka vet jag Barnevik. "Gärna medalj, men först en rejäl pension!" :)
 
jag hoppas att sony utveklar en ny typ dslr.
ett system där man kan "bygga" sin kamera själv.
man kan köpa tex sekvens motor som tar så fps man behöver, skärmbak i passande storlek, val av pixlar och andra funktioner.
lite som man "bygger" en dator idag.

om man tittar på vad som hänt sedan ericsson blivit sonyericsson så är det inte omöjligt.
sonyericsson är ju idag ledande inom tex mp3 mobiler.
dom har alltså en förmåga att skapa ny sät att sälja gamla produkter.

mvh robin, som har en d7d och hoppas på fler fps i nästa kamera ; )
 
boon skrev:
jag hoppas att sony utveklar en ny typ dslr.
ett system där man kan "bygga" sin kamera själv.
man kan köpa tex sekvens motor som tar så fps man behöver, skärmbak i passande storlek, val av pixlar och andra funktioner.
lite som man "bygger" en dator idag.

Ja vi snackar ju sony nu! Och då är det ju nog inte omöjligt att få se en DSLR med inbyggd filmkamera, mobil, mp3, dvd-spelare, playstation och gud vet vad. ;)
 
Jive skrev:
Ja vi snackar ju sony nu! Och då är det ju nog inte omöjligt att få se en DSLR med inbyggd filmkamera, mobil, mp3, dvd-spelare, playstation och gud vet vad. ;)

Det kanske till och med blir möjligt att ta stillbilder med den :-O
 
men ärligt talat, tror ni inte att detta är möjligt? samma princip som när man beställer en dator från tex dell.
 
boon skrev:
men ärligt talat, tror ni inte att detta är möjligt? samma princip som när man beställer en dator från tex dell.
Njaaa, troligen inte. Eller, det är ju redan så.
Det som man kan välja på när man köper en dator är ju vilka komponenter som ska ingå. När man köper kamera så är ju huset en sådan komponent. Resten utgörs av optik, blixt, minneskort/film etc.
Så länge husen ser ut som de gör tror jag det blir billigare att tillverka en jätteserie med skapligt stor funktionalitet än en massa småsserier med specifik.

Det som kan hända är väl att det blir lite som med grafikkorten."Olika" hus har samma innehåll, men man har låst viss funktionalitet i de billigare husen eller de kanske saknar några reglage för den funktionaliteten
Problemet är att om det är lätt att låsa upp den (vilket det ofta är) så kommer det nog inte att vara speciellt lockande för tillverkarna.
 
En annan synpunkt på faktumet att Sony tar över är väl att de måste tillverka jävligt bra kameror för att kunna sälja. Jag menar, att komma som nytt märke på en konservativ marknad och få det att funka måste väl innebära att man måste tillverka bättre produkter än de etablerade märkena och ändå ligga i nivå eller lägre prismässigt.
Lite av det led väl KM av när de skulle lansera 7D. I mina ögon så var den kameran tekniskt och kvalitativt ett strå vassare än mammutarnas modeller i samma prisklass vid lanseringen.
Sony som kommer som en helt ny tillverkare måste nog gå ännu ett steg.
 
Hoppas detta inte blir alltför off-topic (tyckte den passade in i tråden på något sätt) eller att detta tagits upp nyligen, i sådana fall får ni ursäkta :)

Såg nu att det finns ett lcd-skydd (liknande som redan finns till D7D) till D5D:an också. Kostar ungefär 490:- (inkl frakt) från KMs webshop. Får hoppas att någon svensk återförsäljare skulle kunna ta in den och sälja till ett lägre pris (om jag inte missat det).

http://www.konicaminoltaphotoworld.com/digitalaccshop/popupshade5d/en/
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.