Annons

Extremt bra kamera på dagens mobiler! Varför går det inte att bygga en kompaktkamera.....??

Produkter
(logga in för att koppla)
Jag tycker mig sett dom senaste åren att den yngre generationen skaffat systemkameror dessutom ofta med retrodesign.

Hållar helt med dig om kompakterna, deras roll är utspelad. Dom kommer dyka upp i hyper lite då och då. Det finns dessutom spegellösa APS-C-kameror från alla dom större tillverkarna som bara är marginellt större nu. Nikons Z30 med pannkaksobjektiv är inte mycket större, Canon och Sony har också kameror i den kategorin.

Nu kan väl google lens göra det just för att det gjordes manuellt på tiden de hittades och google kan använda den informationen för att göra det nu.

Orginalöversättningar av gamla skrifter tolkas i vilket fall ofta fel. Mycket pga att ords betydelse ändras med tiden och framför allt ändras ords laddning väldigt mycket.

Många toktolkningar av religiösa skrifter beror på dessa ting. Färger är en sådan sak, förr hade man inte namngett så många färger. Röd låg t.ex. i brun uppe hos oss väldigt länge.

Jag tycker överättningarna Google gör idag av moderna språk verkar väldigt bra. Men inte ens Google Lens kan matcha forskare med särskild skolning och djup erfarenhet eller kunniga arkivarier när det gäller att tolka gamla skrifter och självklart har betydelsen i ord varierat mycket över tid. Men det Google Lens kan göra (särskilt då med den otroliga smidighet det görs i mobilerna speciellt) är inget annat än otroligt. Google Lens finns ju för datorer också men är mycket knöligare att använda där än i mobilerna och det beror mycket på att i mobilerna är accessen till bildbiblioteket hårt definierad medan det inte är så i datorversionen.

1732203553995.png

Bilden visar den ikoniska exteriören av Israeli Museums Book of the Shrine där museet förvarar de flera tusen år gamla handskrifterna som är mer kända som Döda Havs-rullarna eller som man numera oftare säger Qumran-rullarna efter platsen där de hittades.

1732200194572.png

Här en bild jag tog genom att bryta mot det fotoförbud som finns i Israeli Museum i Jerusalem. Det förbudet finns för de som inte fattat att dessa skrifer inte tål att exponeras för blixtljus.

Hebreiskan var ju länge i princip utdött tills det uppväcktes i slutet på 1800-talet i form av Nyhebreiskan och att människor idag kan läsa de 2000 år gamla Döda Havs- eller Qumran-rullarna som visas i museet här i "the Schrine of the Books" är ju bara fantastiskt i sig och nu behöver man inte ens kunna läsa hebreiska - för nu finns ju Google Lens och det går förvånansvärt bra.

Nedan ett litet klipp som sägs komma från Esthers Bok i Bibeln:

1732201691317.png

Enligt översättningen så står bl.a. som inte helt tolkas rent:

*det är det
Och det hände sig i Aksuros dagar att han var Akson den rättmätige och hundra tusen τίσια άμα διλι kung Aksuros till tronen för riket som i d
sralral uschu


Att systemet ens kan tolka ett enda ord av dessa texter som i en del fall skrevs 3-400 år före Kristus är ju rent förunderligt, trots att det blir lite konstigt ibland. Det är ju dessutom handskrifter vi pratar om men det är ju faktiskt så att moderna OCR-program också slirar med betydligt bättre underlag än detta.

Nedan ett klipp ur Josua 1:1

1732202482753.png

Här är det klockrent och ingen skräptext alls:

Och efter Mose följde en HERRENS tjänare, och Yehouel Yehoshua sade på dagen för Mose tjänst och sade:


Google Lens lanserades officiellt den 4 oktober 2017. Funktionen började rullas ut till Google Assistant för Pixel- och Pixel 2-telefoner i november 2017 och har alltså funnits ett bra tag utan att jag har haft en aning om det förrän det släpptes i en uppgraderad form alldeles nyligen också för Android. Har ingen aning om hur länge det funnits för Android men jag har faktiskt inte haft en aning om detta då jag är mycket måttligt telefonintresserad.

Jag kommer dock främst använda Google Lens när jag metadatasätter gamla bilder av motiv jag ibland glömt både namnet på eller var de tagits. Bildanalysfunktionen är bara otroligt användbar när jag jobbar med mitt bildarkiv. Jag tror många fotografer, som precis som jag tidigare missat programmets stora potential, skulle kunna ha stor nytta av detta i många olika avseenden - inte minst för att kolla om någon snott deras bilder utan att fråga.

Jag tar numera bara upp de bilder jag vill ha hjälp med på skärmen och fotar av dem med Google Lens i mobilen och sedan löser programmet för det mesta upp min glömska alt. okunnighet på bråkdelen av en sekund. Man lär sig mycket på köpet, vilket alltid är kul.


Jag tror att Google Lens kommer att göra världen mer transparent och lite lättare att förstå för många som vill förstå sin omvärld lite bättre och inte minst då folk som reser mycket i världen där de möts av språk och skrivtecken de inte förstår. Som programmet är utformat, så kommer ju hela världens Google Lens användare att hjälpas åt med att konstant förbättre AI:n i systemet bakom programmet och personligen har jag inget emot denna arbetsfördelning mellan Google och oss användare för i mycket är det en win-win för alla inblandade. Vi hjälper till med att lära systemet och vi får därigenom info av allt högre kvalitet tillbaka.
 
Senast ändrad:
Detta svenska fastebrev från 1773 klarar Google Lens inte alls. Inte ens överskriften i stor tydlig stil.

Det står:

Kongl. Maij:ts
Min Nådgigste Konungs och Herres
Tro Tiänare och Härads Höfdinge
öfwer
Jämtlelands Norra Domsagu
Jag
Jonas von Engeström
Juris Doctor
Giör härmed weterligit, Att Åhret
Osv, osv



Screenshot_20241121_193928_Google.jpg
 
Detta svenska fastebrev från 1773 klarar Google Lens inte alls. Inte ens överskriften i stor tydlig stil.

Det står:

Kongl. Maij:ts
Min Nådgigste Konungs och Herres
Tro Tiänare och Härads Höfdinge
öfwer
Jämtlelands Norra Domsagu
Jag
Jonas von Engeström
Juris Doctor
Giör härmed weterligit, Att Åhret
Osv, osv



Visa bilaga 176230


Nä så kan det vara av flera skäl. När jag läste historia på universitetet så läste vi en del handskrifter från olika århundraden och just skrifter från 1700-talet tyckte jag var svåra ofta för de hade en text som ofta var märkligt utdragen och då förklarade man detta med att de som skrev fick ersättning per rad och då hade ett egenintresse i att det skulle bli så många rader som möjligt. Man kan ju se lite av hur det såg ut i den nedre delen av ditt dokumentexempel.

De sextonhundratalstexter jag läste tyckte jag var betydligt enklare att se vilka bokstäver man använt även om språket ofta skiljde sig starkt från det vi använde då och idag.

Teckensnittet/teckenstilen i din refrerade text verkar rätt präglad av tysk skrivstil eller Nygotisk kursiv som Wiki kallar den och det underlättar inte direkt för OCR. Att de långt äldre hebreiska bibeltexterna fungerar än idag beror ju på att de som skrivit dem varit väldigt noga när de skrev dem och att nyhebreiskan i så hög grad överensstämmer både i ord och skriftuttryck med hur dessa tecken skrivs än idag.

Dessa bibeltexter är av det skälet förvånande OCR-vänliga och översatta så visar det sig förvånande nog också att man faktiskt kan förstå en hel del av den än idag, vilket jag nog inte riktigt hade förväntat mig.


1732232002166.png
 
Senast ändrad:
Sanningen är ju att mobiler idag är så byggda att folk inte BEHÖVER bry sig om bländare, ISO eller slutartid i allmänhet och gör man det så finns det ju ett "Proffs-läge" att tillgå för både stillbild och video.

I huvudsak tycker jag det är helt rätt för egentligen är "timingen" viktigare än allt annat och som mobiler är konstruerade idag så är det detta de är optimerade för just för att användarna inte ska missa "tillfället" för att det råkar vara en korkad kamera ivägen.

Ja mins när arbetskamrater kom och visade sina bilder tagna med dom tidiga 2-3mp telefonerna liksom titta va bra dom är det var grabbar som inte hade någon vana från vanliga kameror, skillnaden var enorm på den tiden, jag hade en dyr Sony/Eriksson 850 mer än 6000kr med 5mp kamera makrobilder blev riktig bra annars bara hyggliga i själva mobil skärmen. Men en vanlig kompakt klart överlägsen, men det var på den tiden.
 
Ja mins när arbetskamrater kom och visade sina bilder tagna med dom tidiga 2-3mp telefonerna liksom titta va bra dom är det var grabbar som inte hade någon vana från vanliga kameror, skillnaden var enorm på den tiden, jag hade en dyr Sony/Eriksson 850 mer än 6000kr med 5mp kamera makrobilder blev riktig bra annars bara hyggliga i själva mobil skärmen. Men en vanlig kompakt klart överlägsen, men det var på den tiden.
Måste varit nära hundra år sedan:)
 
2-3MP då hade det gott ett bra tag. Min första mobilkamera hade 0.3MP, 640x480. Den kunde inte ens använda skärmen som sökare utan hade en optisk sökare.

Vad fanns det för mobil 97 som hade 2-3MP?
Sannolikt ingen, då de inte hade några kameror alls. Jag hade Ericsson GF768 --> Nokia 3210 --> Siemens S45 --Siemens S55. Endast den sistnämnda kunde ha kamera, via en lös pryl man kopplade in i tillbehörsporten. Det var 640*480 och lanserades 2002...

1997 var du nog någonstans i häraden av 1-2 MP i bästa fall med "riktiga" kameror, om det inte var något nischat och astronomiskt dyrt.
 
Så här började mobilfotografering och jag vill definitivt minnas att det var detta årtusendet. Det var en tilläggsmodul som man satte fast under kameran.

Den till höger vill jag dessutom minnas var den första kameran till någon mobil någonsin. Den till vänster är lite modernare, har till och med för mig att med den vänstra kunde man använda mobilskärmen som sökare man jag är inte helt säker.

1732313419004.png


Bilderna kunde se ut så här och detta är full upplösning :)
1732313920904.png
 
Mobiler har löst fotografering bra, men textinmatning har dom än så länge inte fått till på något vettigt vis.

Nää, det är bara gräsligt men frågan är väl om man kan prata in texten och bara redigera det som ev. blivit fel. Röstigenkänning har ju även den blivit mycket bättre på senare år. Jag använder det mycket nu med min nyaste Google Chromecast och det spar mycket tid och det är toppen bl.a. ihop med Spotify. Att sitta och mata in textsökningar i Spotify har ju varit gräsligt förr och det har helt hämmat min användning av det programmet tills för några månade sedan när jag köpte senaste varianten av Chromecast för 4K - alltså vilken befrielse det blev! Jag skulle bara ersätta min gamla Chromecast 4K och hade ingen först aning om vad den nya faktiskt klarade av, så det blev en riktigt positiv överaskning.

Jag ser ju hur bra röststyrningen funkar nu även i en del bilar exv. vid navigering m.m. Röststyrning har ju funnits jätte-jättelänge men länge var det mest en gimmick och var näst intill oanvändbart. Man ser ju även hur bra det funkar idag i del översättningsappar också.
 
Senast ändrad:
2-3MP då hade det gott ett bra tag. Min första mobilkamera hade 0.3MP, 640x480. Den kunde inte ens använda skärmen som sökare utan hade en optisk sökare.

Vad fanns det för mobil 97 som hade 2-3MP?
Inte 1997. Petter sa att det måste varit närmre hundra år sedan. Jag bara preciserade det.
 
Nää, det är bara gräsligt men frågan är väl om man kan prata in texten och bara redigera det som ev. blivit fel. Röstigenkänning har ju även den blivit mycket bättre på senare år. Jag använder det mycket nu med min nyaste Google Chromecast och det spar mycket tid och det är toppen bl.a. ihop med Spotify. Att sitta och mata in textsökningar i Spotify har ju varit gräsligt förr och det har helt hämmat min användning av det programmet tills för några månade sedan när jag köpte senaste varianten av Chromecast för 4K - alltså vilken befrielse det blev! Jag skulle bara ersätta min gamla Chromecast 4K och hade ingen först aning om vad den nya faktiskt klarade av, så det blev en riktigt positiv överaskning.

Jag ser ju hur bra röststyrningen funkar nu även i en del bilar exv. vid navigering m.m. Röststyrning har ju funnits jätte-jättelänge men länge var det mest en gimmick och var näst intill oanvändbart. Man ser ju även hur bra det funkar idag i del översättningsappar också.
Det kan du väl redan? Jag har däremot rent generellt problem att prata med döda ting. Däremot kan det ibland vara skönt att skälla ut döda ting, tex en golfklubba, men jag förväntar mig inte någon respons av den.
 
Ja har röst styrning i min gamla Volvo, uttagen Nov- 2011, man skulle först träna in sin egen röst så automatiken lärde sig mitt sätt att prata, så där satt jag och pratade med bilen en lång stund, men det blev för många upprepningar varje gång för den trevliga kvinnorösten fattade ofta fel, så det blev det manuella i stället.
 
Ja har röst styrning i min gamla Volvo, uttagen Nov- 2011, man skulle först träna in sin egen röst så automatiken lärde sig mitt sätt att prata, så där satt jag och pratade med bilen en lång stund, men det blev för många upprepningar varje gång för den trevliga kvinnorösten fattade ofta fel, så det blev det manuella i stället.
Min är också 2011 men det fungerar bra. Det är nog enda stället jag pratar med döda ting.
 
Det kan du väl redan? Jag har däremot rent generellt problem att prata med döda ting. Däremot kan det ibland vara skönt att skälla ut döda ting, tex en golfklubba, men jag förväntar mig inte någon respons av den.
Äh det är bara något du valt att tro. Sanningen är väl att du precis som de allra flesta andra idag pratar med din telefon dagarna i ända utan att den blir särskilt mycket mer levande för det.
 
Min är också 2011 men det fungerar bra. Det är nog enda stället jag pratar med döda ting.

Mhja..... man skulle prata på ett visst sätt, som delvis bröts av min rätt så grova dialekt, som under åren städats bort av sig själv för andra kan få svårt att förstå vad man säger då vissa gamla uttryck slinker igenom bort i mellan, barn som växte upp på 60-talet talade så klart som farsan ( fadern, pappan )-men i tonåren så försvann ofta dom grövre orden som ofta då passade för själva orten och i det dagliga livet. Järnverket där jag jobbade från 60-talet var en relativt stor arbetsplats med CA: 2500 anställda vid den tiden, åren efter andra världskriget skapade högtryck vid tillverkning av stål, efterfrågan var enorm av förklarliga skäl. så visst kom det Stockholmare till byn, folk från nästan halva Sverige dök upp plus raden av österrikare, jugoslaver, och många Finländare som nog var största gruppen. Så det gällde att göra sig förstådd.

Mängden Italienare som GW-Persson hade eget program om var över hundra tusen som kom till Sverige för arbete, som jag minns bara ett mindre antal till just Järnverket, dom kom nog flera vid 50-talet.

Javisst jag, det var under Navigering som rösten skulle in och i för sig även telefonen med högtalare i taket, Jag fick uppdateringar för vägnätet även Europas vägnät, men kära nån var det 6-7 CD-skivor som skulle laddas in och man skulle då ha Bilen i gång i 5,5 timmar oavbrutet, det orkade jag aldrig med, kanske några uppdateringar för Rösten fans med då också men det vet jag inte.
 
Jag kan ladda ner uppdateringar själv på en USB-sticka och uppdatera bilen själv med den. Vilket jag brukar göra innan längre resor eller när nya vägar uppstått i min närhet eller enkelriktats osv. Brukar bli 1-2x per år.
 
ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar