Annons

Behöver lite feedback och inspiration!

Produkter
(logga in för att koppla)

warmiz

Aktiv medlem
Hej!

Har plåtat i JPEG + RAW ett tag nu, och gör så gott jag kan med att förbättra de bilder jag tycker är bra i RAW och behåller de bilder som enbart är hyffsade som JPEG direkt ur kameran.
Har försökt att titta på ett antal tutorials t.ex. de från B&H på youtube men inte gått nån form av kurs i bildbehandling ( Vilket framgår smärtsamt tydligt på bilderna :p).

Många bilder som är tagna i bra ljus och enbart kräver mindre justeringar tycker jag att jag får till relativt bra när jag jobbar i LR4, medans andra som kräver mer bearbetning för att bli intressanta kan se lite slaktade ut ibland...

Idag var jag tex ute och surfade och lät en kompis helt utan fotointresse eller kunskap om kitesurfing fota. Efter förutsättningarna tycker jag hon gjorde det bra men när jag ska försöka liva upp bilderna nu i efterhand känner jag att jag inte vet riktigt hur jag ska göra :S

I dropboxlänkarna finns några bilder i RAW och mina snabba försök till framkallningar av dem, lite omständigt men trodde man kunde dela ut hela mappar i dropbox...??

Om det är nån som vill ge lite feedback vore det kanon :) Ser ni direkt vad ni skulle göra med nån av bilderna får ni gärna visa för inspiration!

https://dl.dropboxusercontent.com/u/10557068/Kite/DSC_2990-4.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/10557068/Kite/DSC_2990.NEF
https://dl.dropboxusercontent.com/u/10557068/Kite/DSC_3031-12.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/10557068/Kite/DSC_3031.NEF
https://dl.dropboxusercontent.com/u/10557068/Kite/DSC_3046-15.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/10557068/Kite/DSC_3046.NEF

Mvh Eric
 
Lite idéer från en nybörjarredigerare: Testa att beskära till porträttformat. Plasera linorna i bildens diagonal, ifall du har någon bild där det passar. Höj skuggorna. Se till att få lite mer stuns i himelns blåa färg. Jobba med kompositionen, ballans i bilden, gyllene snittet och bryt dessa regler ifall det ger mervärde åt en bild. Pröva svart/vitt. Ha kontakt med magkänslan.
 
Jag skulle vilja att surfaren fyller upp en större del av bilden så att man får bättre närvarokänsla. Sen tror att denna bildtypen mår bra av lite mera medljus om det är möjligt. Då får du mindre hårda skuggor slipper de mörka partierna. Utrustningen har ju ofta grälla färger som kommer bättre sin rätt i medljus.
 
Jag håller med föregående talare att bilderna vinner på att croppas hårdare. Jag tror även bilderna vinner på en bra konvertering till svartvit, tror det skulle ge mer tryck i bilderna:)
 
Den här typen av actionbilder vinner på klatschiga färger och kontrast tycker jag. Beskärningen är iofs också viktig men jobba först med att få fram rätt känsla i exponeringen. Du behöver lyfta skuggorna framförallt på surfaren (dig). Börja med att lyfta upp skuggorna i Lightroom, ta i rejält och se vad som händer...balansera tillbaka kontrastförlusten med mer svärta...lek med mättnaden i HSL, dra ner blå luminans, öka ev färgstrykan. Dra upp högdagrar i kurvor, jobba med penseln för att selektivt lyfta fram surfaren ännu mer. Mycket att tänka på kanske men ta ett steg i taget.

Ett litet exempel. Åt det här hållet hade jag nog gått... men så gillar jag ju färg också :)

Klicka för att förstora
 

Bilagor

  • DSC_2990.jpg
    DSC_2990.jpg
    264.7 KB · Visningar: 89
Bilderna känns lite som prickskytte med motivet mitt i hårkorset. Flyttar du ut personen till sidan och ger honom utrymme att surfa sig genom bilden får du mera fart i motivet, Samt beskär hårdare, mycket hårdare, så att ovidkommande såsom öar i bakgrunden försvinner, och det bara blir peronen vattenstänket och farten kvar. Lyft skuggorna.
 
Jag lyfter tråden igen eftersom jag tycker att bilddiskussioner borde få mer plats på Fotosidan. Jag gjorde ett försök med en av bilderna. Jag tycker att jag hittade en bra balans i kompositionen, men det är verkligen svårt att veta hur mycket man ska trycka på med färgerna. Dels är det väl en smaksak, men sedan finns ju problematiken med att ögonen blir avtrubbade efter ett tag och det underlättar inte att ha en okalibrerad skärm.

(Klicka för att förstora)
 

Bilagor

  • KITESURFING_FS_800.jpg
    KITESURFING_FS_800.jpg
    154.6 KB · Visningar: 66
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.