Sten-Åke Sändh
Aktiv medlem
Detta var ett plumt försök till ett aprilskämt.
men ganska trövärdigt eller hur. Nu är det 2:april
Din råtta, jag svalde det också!
Inte så långsökt trots allt!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
Detta var ett plumt försök till ett aprilskämt.
men ganska trövärdigt eller hur. Nu är det 2:april
Sten Åke S.
Så det är först frågan om kamerans grundinställning skall injusteras.. och dom har optiker av alla de slag att kolla kameran med enligt cyberphoto...Därav mina ord om att jag hoppas det räcker med en resa.. Och lirar inte det får jag sända in hela baletten sedan för även justera optikerna då det ju sedan bör rimligen va (dom) den som är felande länken om kamerahuset är rätt i sig....
Vad gäller Canon, så har det iallafall tidigare varit så att dom justerar både kamera och objektiv. Så säg att du har endast ett objektiv som felfokuserar och skickar in det + kameran.
Då finns det risk att du får tillbaks en kamera som fokuserar jättebra med det inskickade objektivet, men fokuserar illa med resten av objektiven.
Så alla kameror och alla objektiv måste in.
Personligen känns det lite skit (ursäkta uttrycket) för det innebär att har man en gång justerat all optik och sina två kamerahus och därefter köper ytterligare ett objektiv, då måste du skicka in allt igen... (om inte microjusteringen du kan göra själv räcker).
Nu är det ju inte någon 5D Mark II jag har, men jag roade mig ändå med ett annat test av AF.
Man kan ju, om man vill, låta kameran själv välja AF-punkt(er) att fokusera med. Om man då tänker sig att algoritmen är någorlunda deterministisk för hur detta val går till, borde ett antal bilder tagna på samma motiv visa upp samma val av AF-punkt, eller om inte samma, så åtminstone någorlunda lika (en eller annan punkt som kommer med eller inte kommer med, från bild till bild, känns rimligt) urval av punkterna.
Den eller de punkter som kameran anser ligger rätt i fokus kommer då med som använda i bilden.
Jag riggade upp kameran på stativ och tog 20 bilder med 10 sekunders mellanrum. Kameran drevs av en timer (TC-80N3) så ingen rörde den mellan tagningarna. Exakt samma bild, tagen över min egen gårdsplan.
För att kunna redovisa vilka punkter som kameran tyckte var lämpliga att fokusera med betecknar jag dem med mittpunkten som A, och sedan följer B, C osv i samma ordning som de väljs, om man väljer en enstaka fokuspunkt genom att rulla inmatningshjulet åt höger. B blir alltså snett uppe till höger, C längst ut till höger, E i bottnen och så slutar det med I högst upp.
Kameran var för övrigt en 40D, med EF-S 17-55 mm f/2,8 IS USM på.
Här är de punkter kameran plockade ut:
ABCDEFGH_
__C_E____
__C____H_
__C______
_______H_
_BCDEF_H_
_B__EF_H_
__C______
__C_EFG__
_BCDEFGH_
__C______
_BC____H_
_BCDEFGH_
__C_E__H_
ABCDEFGH_
__C______
__C______
_BCDEFGH_
__C______
_BCDEF_HI
Av detta kan man se att den valt C väldigt ofta och I väldigt sällan, men annars är det i stort sett rena slumpen vad kameran tycker den ska fokusera på. Nu spelar detta förstås ingen roll när man själv väljer sin punkt, men jag skriver det här ändå, för att illustrera hur olika kameran bedömer exakt samma sak från skott till skott. Det har ju ändå att göra med hur AF-algoritmen arbetar när den bedömer kontrasten och fokus i punkterna. Det är de punkter som kameran tyckte var i fokus som den visar. Antingen är det variationer i fokus som gör att den väljer olika punkter såsom varande i fokus, eller så vet den bara inte bättre.
AF på One Shot. Motivet var inte alls plant, fast alla punkter var förstås såpass långt borta att man borde kunna anse dem vara i fokus allihop.
Motivet bifogas här, fast utan inritade punkter.
Den här bilden är fokuserad med hjälp av live view, i centrum på bilden. De tagna med AF hade mer eller mindre fokus på texten SCHENKER i bildens nederkant, vilket alltså är långt utanför närmaste fokuspunkt.
Om man kameran hålls stabilt, eller ännu hellre på stativ mot motiv i konstant belysning, och aktiverar AF (med inställningen Anders o Leif använt) ser man tydligt för varje aktivering att de valda punkterna varierar mycket för varje "tillhälftenavtryck" man gör.
Det verkar ju förvånande, men jag läste en förklaring nånstans för 2 år sedan, att mjukvaran reagerar på det andra, tredje o s v nedtrycket som att fotografen inte är nöjd med de automatiskt valda punkterna vid första försöket och därför börjar irra runt och låser sig på andra alternativ med varierande grad av kontrast.
Fast, jag har aldrig läst det i någon manual. Dock stämmer det som Leif skriver att det är närmast liggande föremål som prioriteras förutsatt att det har högre kontrast än längre bort belägna.
Det är alltså ganska kul att på en mönstrad tapet (med samma ränder och samma mellanrum mellan ränderna) se hur olika fokuspunkter några sekunder efter varandra väljs trots att kameran står i fullständig vattring och vinkelrätt mot det plana motivet.
Detta gäller Canon. Nikon D3 lade fokuspunkterna lite mer konsekvent. Och det borde isåfall också gälla D700.
Jag tycker inte om One Shot och alla fokuspunkter aktiva för man vet aldrig var fokus hamnar bara det att det ofta hamnar fel och oftast för nära. AI Servo och alla fokuspunkter aktiva fungerar däremot bättre för då vet man att kameran försöker med centrumpunkten först, vilket är bra när man är ute och fotograferar djur t.ex. Dock mindre bra vid andra motiv där man även vill komponera lite mer, då föredrar jag AI Servo och bara en fokuspunkt vald.
AI Servo och tumfokus är mitt val i 99 fall av 100 för med tumfokus blir i stort sett AI Servo som One Shot om man släpper fokusknappen med tummen...men så gör väl alla, eller?
Jag kör aldrig med alla AF-punkter aktiva (utom för att testa). Däremot kör jag ofta med centrumpunkt och one-shot, men lika ofta med centrumpunkt o AI Servo o AF-ON-knapp.
Varierar beroende på motiv, om kameran står på stativ/eller handhållen, brännvidd, hur pass väl just en specifik glugg harmonierar med kamerahuset. Är båda kalibrerade för varandra har jag inga problem med One-shot, men det blir oftast AF-ON kombinerat med AI-servo vid handhållen fotografering.
För övrigt fungerar i princip hela min utrustning nu så att AF träffar rätt. Är kamera o gluggar kalibrerade för varandra och ändå ett smärre fokusfel uppstår så har jag lyckats microjustera gluggarna med gott resultat utan fokusskift vid olik avstånd och bländare. Dock är det dödsdömt att mikrojustera om kamera och glugg ligger långt ifrån varandra. Exv om båda ligger på yttervärdet av tillverkningstolerans men båda samtidigt har samma plustolerans/minustolerans. Då fördubblas felvärdet och ligger inte inom mikrojusteringens område.
Så lägget för mig är 24-70/2.8L usm, 24-10/4L is usm, 70-200/2.8L is usm, 100/2.8 macro usm ligger +-0. 85/1.8 usm ligger +2, 50/2.5 macro på -3 (båda funkar då perfekt över hela avståndsregistret men det är ju väldigt liten justering som behövts. Enda boven jag har är 50/1.4 som känns lite onykter ibland. Den får stå på +-0 och ger då häpnadsväckande skarpa bilder, men tyvärr också oskarpa ibland. Och det beror sannolikt på den tidigare omdiskuterade "kuggningen" med för stora hack mellan kuggarna i dess påvra AF-motor.
......
Men en jäkla tid har det tagit och visst har man trott ibland att man skulle hamna på institution under allt testande (Sitter du kvar där än, Leif?)