ANNONS
Annons
Artiklar > Test: Tre kvalitetskompakter med hög ljusstyrka

Test: Tre kvalitetskompakter med hög ljusstyrka

Råformat, manuella reglage, blixtsko och hög ljusstyrka är några saker som förenar dessa avancerade kompaktkameror. Alla har även väldigt lika sensorer.

De flesta kameramärken har idag en påkostad kompaktkamera med stora inställningsmöjligheter, möjlighet att fotografera i råformat och blixtsko för att ansluta extern blixt med mera.

Vilka som köper kamerorna varierar. Från pensionärer som tidigare fotograferat med analog systemkamera och vill ha något mindre, till företag som vill ha en allt-i-ett-kamera med hög kvalitet.

Canon var tidiga med den här typen av kameror. Den första G-kameran, Powershot G1, kom år 2000 och har mycket gemensamt med dagens Powershot G15, exempelvis blixsko, programratt och optisk genomsiktssökare.

Idag är det ovanligt med kompaktkameror med genomsiktssökare. I starkt solsken då det kan vara svårt att se bilden på skärmen är sökaren en tillgång. Det är ofta lättare att hålla kameran stilla när man håller kameran mot ögat.

Nikon hade tidigare genomsiktssökare i den här klassen (i P7000 och P7100). De har valt att ta bort den för att spara plats, ändå är P7700 störst i testet. Till Nikons försvar ska sägas att P7700 är den mest fullmatade kameran i testet med störst zoomomfång och bäst ergonomi. Störst i den här klassen är dock Fujifilm X10 som vi testade i nummer 2/2012 (nu ersatt av Fujifilm X20). Minst är Panasonic Lumix LX7 som vi testade i nr 6/2012.

Fujifilm X10 har en betydligt större sensor än övriga kameror i klassen och även en riktigt stor genomsiktssökare. Canons sökare är ett litet hål som inte glädjer många. Det största problemet är att sökaren överstämmer dåligt med vad som verkligen kommer med på bilden och att man inte vet var skärpan hamnar. Jag tycker att det är hög tid med elektroniska sökare i den här klassen. En elektronisk sökare visar inte bara exakt vad som kommer med på bilden, den visar också exponeringen, om skärpan hamnat rätt och kan förhandsvisa olika bildinställningar - helt enkelt allt som en skärm kan visa, men utan problemen med visning i solsken som skärmar har.


Skarp vidvinkel. Samsung EX2F har kraftigare vidvinkel än Canons och Nikons kamera. Bildvinkeln motsvarar ett 24 mm-objektiv på en kamera med en sensor i småbildsformat (full frame). Kraftiga vidvinklar på kompaktkameror har inte alltid den bästa skärpan i kanterna. Samsung överraskar positivt med hög skärpa ända ut i kanterna med sin zoom. (Samsung EX2F @ ISO 80, f/5,5, 1/125s)

Lika – ända in på sensorn
De tre kamerorna i testet har mycket lika 1/1,7"-sensorer med 12 megapixel (exakt 4.000 x 3.000 pixlar för alla tre). Det gör naturligtvis att bildkvaliteten blir väldigt lik – på samma höga nivå. Samsung har en brusreducering som suddar ut bilden något vid höga ISO. Detta görs tidigt i dataprocessen och påverkar även bilder som tas i råformat. Med Canon och Nikon kan man välja att behålla den krispiga skärpan vid höga ISO eller lägga på önskad mängd utsuddande brusreducering vid råkonverteringen. Canon är överlag aningen bättre på att hantera brus vid extremt höga ISO, men skillnaden mot Nikon är liten. Canon kan också ställas in på högst ISO-tal, upp till ISO 12.800.

Även objektivet påverkar bildkvaliteten. Dels genom förmågan att avbilda motivet skärpt – men objektivet avgör även hur mycket ljus som släpps in till sensorn. Konkurrensen mellan tillverkarna har tvingat fram allt ljusstarkare objektiv i den här klassen där kunderna är kräsna. Alla objektiv håller relativt hög ljusstyrka över hela zoomområdet. Ljusstarkast är Samsung med f/1,4 som största bländaröppning (samma som Panasonic LX7). Canon har två tredjedels exponeringssteg lägre ljusstyrka: f/1,8. Nikon ligger ytterligare ett tredjedels steg läge med f/2 som bäst – ett helt exponeringssteg lägre än Samsung EX2F. Det innebär alltså att EX2F kan användas på ISO 800 när Nikon P7700 måste använda ISO 1.600 med mer brus till följd.

Samsung har kraftigast vidvinkel, men kortast zoomomfång. Nikon har störst zoomomfång och längst tele. Idag är Nikons zoomomfång på sju gånger inte särskilt imponerande. Det finns många resekompakter med 10-12 gånger zoomomfång och superzoom-kompakter med upp till 50 gångers zoom. Man får ändå säga att Nikon har tillräckligt med zoomomfång för att klara de flesta fotosituationer.


Ljusstyrka. Kamerorna i det här testet har alla så pass ljusstarka objektiv, effektiva sensorer och kraftfull bildstabilisering att de klarar sig utan stativ och blixt i de flesta ljussituationer. (Canon Powershot G15 @ ISO 640, f/1,8, 1/30s).

Varför inte wifi och gps?
Med tanke på att det här är toppmodellerna i respektive tillverkares kompaktutbud är det konstigt att Samsung är den enda kameran i klassen med wifi-funktion. Det verkar inte vara en prisfråga – för Samsung är billigast i klassen. Tillverkarna kanske tror att kunderna är lite äldre och konservativa? 

Hur det än må vara med den saken så är wifi en nyttig funktion för den som snabbt vill dela med sig av sina bilder. Samsung EX2F kan enkelt publicera bilder på Facebook eller mejla iväg valda bilder. Med en app i telefonen eller surfplattan finns det ytterligare funktioner som gör det lätt att använda bilderna när man är på resa eller ute på stan. 

Det finns många kompaktkameror med inbyggda gps-enheter som registrerar var bilderna tagits så att man sedan kan sortera sina bilder geografiskt eller automatiskt placera ut bilderna på en interaktiv elektronisk karta. Men i den här klassen saknas det. Till Nikon P7700 kan man dock ansluta en extern gps-enhet. 

För de flesta är inbyggd gps mest en kul grej, men den geografiska informationen kan komma till nytta i efterhand. Då kan man exempelvis sortera fram bilder på barnen tagna på Gotland med några snabba musklick. Det finns även en del mer professionella användningsområden för geodata i bilderna.


Kraftigt tele. Nikon bjuder på kraftigast zoomomfång med längst brännvidd. Motsvarande 200 mm jämfört med småbildsformatet. Det gör kameran till en lämplig följeslagare på semestern. (Nikon P7700 @ ISO 80, f/4, 1/80s).

Jämför med spegelfria systemkameror
Den här typen av högkvalitativa kompakter ligger nära flera spegelfria systemkameror i pris och storlek. Jag syftar närmast på kameror som Olympus E-PL3, Panasonic GF5, Nikon 1 J2, Sony Nex-5R och Canon EOS M med flera.

De spegelfria systemkamerorna har alla större sensorer (i tre olika storlekar) vilket ger högre bildkvalitet. Förmågan att göra kompakta zoomobjektiv står också i relation till sensorstorleken. Ett sju gångers zoomobjektiv till en systemkamera blir större än i Nikon P7700, även om ljusstyrkan är lägre. För den som inte efterfrågar stort zoomomfång kan en spegelfri systemkamera vara ett intressant alternativ.

När man jämför de här kompaktkamerorna mot spegelfria systemkameror är det påtagligt hur mycket snabbare datahanteringen i systemkamerorna är. Det finns egentligen ingen anledning till att påkostade kompaktkameror som dessa ska vara helt frysta i flera sekunder efter att man tagit en bild i råformat.

SLUTSATS
Här har vi tre kompaktkameror som alla ger fotografen kontroll och hög bildkvalitet. Sensorer och koncept är lika så alla är vinnare. Valet får ske utifrån personliga behov. Samsung EX2F är billigast och ljusstarkast. Nikon P7700 är störst och mest kompetent. Canon G15 går lättast ned i fickan, men är dyrast.


Artikeln är tidigare publicerad i Fotosidan Magasin nr 1/2013.



Publicerad 2013-06-12.

12 Kommentarer

fredrikru 2013-06-12 22:40  
Själv använder jag appen Sportstracker (finns till Android,IOS och Sybian) till mobilen som genererar en GPX fil (tid och position som en txt fil) som jag kan i efterhand laddar in i Apeture så GPS taggar den bilderna i efterhand. Funkar riktigt bra.
jag&bilden 2013-06-13 09:53
Hoppas vekligen appen inte finns till en sybian för dess användare vill knappast ha sin användning positionerad och tidstämplad... :)
Damm på sensorn 2013-06-13 10:02  
Fler tester i YouTube-format, tack.
Svar från froderberg 2013-06-13 10:09
Problemet är att de är så svåra att trycka i tidningen ;)
JensEkberg 2013-06-14 14:43
Det är väl ett typexempel när skrivna recensioner/tester går sig bäst.
Snabbt och lätt läser man igenom, respektive fakta ruta. :-)
Maradona 2013-06-13 21:28  
Jag har en P7700. Mycket nöjd med den förutom det att riktigt allt inte funkar.
Så här står det på Nikons hemsida :

"Trådlös överföring: kompatibel med Eye-Fi X2-kort (eller senare) för direkt överföring till smartphones och SD-, SDHC- och SDXC-minneskort".

Detta stämmer inte.Jag har varit i kontakt med både Eye-Fi och Nikon som säger att problemet är svårlöst. Jag köpte kameran i början på året och problemet kvarstår än. Svagt av Nikon.
Idag skulle jag satsa på en kamera med inbyggd WiFi.
Med vänlig hälsning/ Emir
MatteH 2013-06-15 14:53
Hej Emir,
Jag har hört och läst att man måste uppdatera sitt Eye-fi kort till den senaste firmwaret för att just Eye-fi funktionen ska fungera som det ska med P7700
Jag vet inte om du gjort det, annars kan det ju vara värt att testa!
Med vänlig hälsning,
Matte
Maradona 2013-06-15 15:12
Hej Matte,
Det är tyvärr inte det som är problemet.
Med vänlig hälsning/ Emir
Stene_68 2013-06-15 16:34  
En vrid- och vinklingsbar skärm är många gånger en stor fördel bl a eftersom man kan hålla kameran stadigare och bekvämare och ofta se bilden tydligare i starkt ljus. EX2 och P7700 har en sådan och det tycker jag att ni gärna kunde ha nämnt.
litrebo 2013-06-15 16:44  
Saknar Fujifilm X20 i denna jämförelsetest.
Hälsningar,
Bertil
Svar från froderberg 2013-06-16 01:22
X20 existerade inte när testet gjordes i vintras. Vi testar den nu.
olssonbendix 2013-06-15 23:57  
Jag har en Canon G15 och är supernöjd. Närgränsen på 1 cm är kanon, löser ljussvaga situationer fint men är kanske lite slö.

Köpte till ett wifikort och det funkar kanon! Gps skiter jag i men förstår att det finns finesser när tekniken finns där.

Däremot suger Canons kameraväska till G15. Varje gång du vill ladda ur bilder eller ladda batteriet så måste du skruva av själva ramen i kameraväskan... Samma gänga som till stativet. Borde det inte ha kunnat lösas med en lite lucka gör sladd e dyl...?
Jimsan 2013-06-16 00:36  
Jag tycker en optisk sökare är viktigt även på kompaktkameror. Finns det bara display så måste du flytta blicken från motivet och fokusera om ögat innan du kan ta bilden. Den korta tiden gör att man kan missa det avgörande ögonblicket. Hade gärna sett en större kompakt med bra sökare.
Stene_68 2013-06-16 10:22  
Hade missat bilderna vid sidan när jag skrev kommentaren ovan.

Var det nödvändigt att blända ner till f/5,5 för att få bra skärpa från kant till kant med EX2F? Med EX1 blir det riktigt bra skärpa över hela bilden vid f/1,8.
Svar från froderberg 2013-06-16 11:45
Det var inte nödvändigt med snabbare slutartid.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar