Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > TEST: Fujifilm X-E1 och Sony Nex-6

TEST: Fujifilm X-E1 och Sony Nex-6

Två spegelfria kameror, bägge med 16 megapixel och bägge med sökare, bägge tydligt riktade till kvalitetsmedvetna fotoentusiaster. Vi måste förstås ta en titt på dem sida vid sida.

De spegelfria systemkamerorna har nu växt till ett omfattande ekosystem med allt från enkla och billiga nybörjarvarianter till påkostade entusiastmodeller. Både Fujifilm X-E1 och Sony Nex-6 hör till entusiastkategorin. Men trots många gemensamma drag finns också tydliga skillnader och de riktar sig till lite olika målgrupper bland fotoentusiasterna.

Om vi börjar med en likhet så är basen i sensorerna gemensam. Det här är samma fina 16-megapixels grunddesign som Sony, Nikon och Pentax redan använder i flera kameror. Men Fujifilm har tagit fram en ny typ av färgfilter med ett annat mönster än klassiska bayerfilter. Det nya mönstret ger mindre problem med moaré och man har därför hoppat över anitaliasfiltret. Direkt ur kameran ger X-E1, precis som sitt storasyskon X-Pro1 skarpa, detaljrika och, med ett omtyckt ord, krispiga bilder. Inte för att det är någon brist på detaljrikedom i bilderna från Nex-6, men X-E1 är en aning vassare.

Ser vi till kamerornas yttre så har Fujifilm ett retroinspirerat utseende medan Sony håller sig till Nex-seriens moderna design. Trots att Nex-6 är en mindre kamera har den ett rejälare grepp. Men det är trångt mellan greppklumpen och ett lite fetare objektiv som motorzoomen 16-50 mm. Med handskar kan det snabbt bli svårt att få plats med fingrarna.

Annars är bägge kamerorna mycket bra när det gäller yttre reglage. Stora tydliga rattar, hyfsat rejäla knappar som går att känna utan att titta. Men åtkomlighet kan ibland vara tveeggat. X-E1 har en rejäl och mycket trevlig ratt för exponeringskompensation precis där du har högertummen. Föredömligt när du arbetar med kameran. Men samtidigt ändrar du mycket lätt kompensationen av misstag när du tar upp kameran ur fickan.


Lite långsam. Fujifilm X-E1 känns som om den byggts för gatufoto, men tyvärr är den lite märkligt långsam. Autofokusen tvekar ofta och ofta får du vänta ett ögonblick innan kameran är redo igen efter att ha tagit en bild. (42,5 mm, f7,1, 1/30, ISO 200)


Fantastisk bildkvalitet
Bildkvaliteten kan kort beskrivas som fantastiskt bra för Nex-6 och ytterligare en aning bättre för X-E1. Båda kamerorna ger ett härligt dynamiskt omfång vid bas-ISO så att du bland annat utan större bieffekter kan ljusa upp skuggor rejält.

Nex-6 är bra i svagt ljus, både ISO 3 200 och 6 400 är klart användbara. Men X-E1 är ännu bättre och tillsammans med sitt storasyskon X-Pro1 den bästa APS-C-kameran hittills i svagt ljus. Vid ISO 6 400 står sig X-E1-bilderna mycket bra mot dem från Nex-6 vid ISO 3 200. Tänk då på att vi ändå jämför mot en mycket bra kamera. En förbryllande begränsning i X-E1 är att du bara kan få råfiler med upp till ISO 6 400. Märkligt hos en kamera som kan ge riktigt bra bilder upp till ISO 12 800 och även användas på ISO 25 600.

Bägge kamerorna är bra på att sätta exponering och vitbalans även i besvärligt ljus. Skall vi klaga på något så har Nex-6 ibland en tendens att underexponera en liten aning och X-E1 har en tendens till lite kall vitbalans. Men bägge sakerna är sådant du snabbt kan korrigera för, antingen när du tar bilden eller i efterbearbetningen.

När vi talar bildkvalitet går det inte att undvika objektiven. Här syns skillnaden i tankesätt mellan Fujifilm och Sony tydligt. Fujifilm har XF 18-55 mm f/2,8-4 OIS, en påkostad och ovanligt ljusstark kitzoom med mycket fina optiska prestanda men som i gengäld är rätt klumpig. Med en längd på 75 mm är det rätt bökigt när du försöker stoppa kameran i jackfickan. Men den mekaniska zoomringen är precis lagom trög och även känslan i fokusringen är riktigt bra. Tråkigt bara ett de två ringarna sitter så tätt ihop att man lätt fokuserar om av misstag.


Snabba Sony. Sony Nex-6 är en kul kamera att gå runt och fånga vardagen med, den är snabb, har bra grepp, en smidig hantering och med den nya lilla kompakta normalzoomen är det lätt att snabbt få fram kameran ur en jackficka. (50 mm; f/5,6; 1/125; ISO 100)

Med Nex-6 använde vi Sony E 16-50 mm f/3,5-5,6 OSS. Det här är en ny mycket kompakt normalzoom, endast 30 mm långt när den inte används. Det har en vridring som är zoomring när du kör med autofokus och sköter fokus när du fokuserar manuellt. Med manuell fokus zoomar du istället med en vippknapp på objektivet. Konstruktionen känns lite plastig, men fungerar mycket bra. Visst förlorar du lite känsla jämfört med en mekaniskt kopplad zoom- eller fokusring, men inte så mycket. Skärpemässigt sköter sig objektivet riktigt bra och det fokuserar snabbt.

Men tillbaka till själva kamerorna och de tydligaste skillnaderna mellan dem. Sonys autofokus med både kontrast- och fasdetektering är riktigt snabb och träffsäker. I alla fall så länge som motivet inte rör sig för mycket. När vi är inne på fokusering så måste vi nämna kombinationen av inzoomning i sökaren och fokus-peaking. Det här gör manuell fokusering otroligt enkelt och innebär att man inte behöver tveka att köra gamla manuella objektiv via adapter på Nex-6. Över huvud taget känns Nex-6 snabb och responsiv. Sökaren hänger med bra, avtrycksfördröjningen är minimal och när du tagit bilder är kameran direkt redo igen.

Snabbhet och autofokus är däremot den sämsta sidan hos X-E1. Sökaren är ganska ryckig och har svårt att hänga med under till exempel en panorering. Tar du en bild tar det ofta ett irriterande ögonblick innan kameran är redo igen. Kombinera detta med en lite långsam och tvekande autofokus och det blir lätt att missa ögonblick. Det känns synd eftersom X-E1 på så många andra sätt känns som en suverän kamera för till exempel gatufoto.

Menysystemet hos Nex 6 är ok, lite tidsödande att bläddra i. Men i X-E1 är värre. Allt ligger i en lång lista utan tydliga kategorier. Bildskärmen i Nex 6 är bättre, i synnerhet i solljus och den går att vinkla. Med tanke på prisklassen känns det märkligt att ingen av kamerorna har pekskärm.

Sony Nex 6 har precis som Nex 5R fått inbyggd wifi. Du kan dela bilder till en telefon, surfplatta eller dator. Du kan fjärrstyra den eller redigera bilder direkt i kameran. Du gör det här via appar som du laddar ned från Sonys onlinetjänst Playmemories. Vi fick det att fungera ihop med en telefon med Android 4.1, men apparna känns buggiga och förvånansvärt primitiva. Sony, som gör telefoner, borde kunna bättre än så här. Dessutom snålt att ta betalt för vissa appar.


ISO 6 400. Fujifilm X-E1 (t.v) ger motsvarande ett exponeringssteg mindre brus vid höga ISO-värden. ISO 3 200 med Nex-6 (t.h) ser ut som ISO 6 400 med Fujifilm X-E1.

SLUTSATS
Det här är två väldigt riktigt bra spegelfria kameror med inbyggda sökare för fotoentusiaster. Fujifilm X-E1 är stor och ger bäst bildkvalitet, men är något långsam. Sony Nex-6 är mindre och snabbare. Förutom aningen mer brus på höga ISO är bildkvaliteten mycket lik X-E1. Sony är den felfria kameran med wifi-funktion för dig som vill vara social. Hög bildkvalitet. Fujifilm har några konstruktionsmissar, men är charmigast.


Testet har tidigare publicerats i Fotosidan Magasin nr 1/2013.

Läs även test av Fujifilm X-Pro1



Publicerad 2013-04-22.

14 Kommentarer

jkm 2013-04-22 13:27  
Har en XE-1 som har ersatt min D 300. Och det med den äran... Största missen vid praktisk fotografering är enligt mig den klena batterikapaciteten och risken att oavsiktligt komma åt exponeringskompensationsratten. Köpte ett tvåpack batterier från Hong Kong för en dryg hundring, har alltid ett reservbatteri med mig i fickan. Investerade dessutom i ett tumgrepp från Lensmate, 70 dollar är lite prisigt, men som gett kameran en helt suverän ergonomi. Dessutom kommer man inte åt att ändra exp. komp oavsiktligt...
Kameran levererar suveräna jpegfiler upp till ISO 6400 så jag har inte än så länge känt behov av RAW. Rekommenderar att köpa den ihop med zoomen, en bra affär!
Ha det gött!
Svar från Grevture 2013-04-22 15:55
Bra tips med tumgreppet, kanske något för Fujifilm att ha som tillbehör :-)
Ola Rockberg 2013-04-22 16:09
Tumgrepp? förklara!
parisjohan 2013-04-24 09:38
Ola, jag sprang på den här mycket välsorterade sidan när jag sökte efter tillbehör till X100s. De har specialiserat sig på Fuji-tillbehör och ger mycket snabb och personlig service: http://www.shootlight.nl/en/
Ola Rockberg 2013-04-24 18:53
Tack för tipset, men 1200 spänn ... hmmm!
Lazarov 2013-04-22 15:42  
Jag har haft en Nex-6 i snart 2 månader nu. Älskar den.
Här är 2 saker som jag saknar i Artikeln:
1. Manuell fokus hjälp (MFH). -> Alla Nex har en funktion där sökaren zoomas in (frivilligt) och där det i bilden som är i fokus ändrar färg (till en valfri färg). I kombination med att man kan koppla i stort sett alla objektiv avsedda för andra märken till en spegellös kamera med en billig adapter gör att kameran är en skatt för alla med gamla fina manuella objektiv på vinden. Mitt nya favoritobjektiv är ett Minolta ROKKOR-PF 135/2.8 som kostade mig 100.- på myrornas. Kan även nämna att för de som digiskopar så kommer verkligen alla T2 anslutningar till tubkikare till sin rätta med MFH. Tidigare har det varit svårt att få bra fokus i en digitalkamera eftersom de saknar Fokusprisma i mattskivan. MFH löser i stort sett det problemet. Bör även nämnas att Viewfinder och skärm på en NEX är mycket snabb inte laggar som tex en Nikon d300.

2. I Nex har man möjlighet att installera tilläggsprogram från Sony som bör nämnas.
Finna bara ett handfull program och några är riktiga guldkorn.
# Multi Frame brusred. -> Ta flera bilder i snabb följd (5-10 st) i hög ISO som stackas för att ta bort brus Det är första bilden som är den som används och de andra används bara i de platser i bilden som är lika. Fungerar både om motivet är stilla eller snabbt rörligt. Dock blir resultatet bättre om det är stilla. Slutresultatet lagras som en JPEG och inte RAW.
# Ladda upp direkt -> Gör att du enkelt i menyn i telefonen kan ladda upp bilder på tex Facebook med din mobil som WiFiHotspot.
# Smart-fjärrkontroll - Använd en Android enhet med Wifi som remote viewfinder och fjärrkontroll.

Avancerade funktioner i en kamera är inget unikt i sig. Vad som är det är att man kan utveckla nya program och välja att installera dem efter hand. Lite smolk i bägaren att Sony inte valt att ta hjälp av kreativa användare och släppt möjligheten att utveckla programmen själva för 3:e part som ett Appstore. Finns så många saker man skulle kunna göra ju. Sedan tar Sony betalt för vissa av programmen vilket känns lite surt (40-90kr).

Min Nex-6 har i stort sett ersatt min Nikon D300. Dick saknar jag ljusstarka telezoomar runt 200-300mm med AF för NEX. Men det kommer väll... ;)
Svar från Grevture 2013-04-22 15:54
Hej!

Bägge sakerna du tar upp finns faktiskt med i artikeln, bara inte lika utförligt som du beskriver det :-)
bjornebarn 2013-04-28 04:44
Ärligt talat tycker jag att fjärrstyrnings-appen suger. Man kan bara ta kort med den efter att ha ställ in inställningarna på kameran. Dessutom fungerar den inte i bulb-läget. Själv skaffade jag appen just för att använda i bulbläget, men nej, det fick man ju inte. Att utveckla en duglig app där man kan ändra inställningar osv borde inte ta mer än några timmar för en programmerare, så jag förstår helt enkelt inte varför.

Själv köpte jag två fjärrkontroller från Dealextreme istället, för typ 20 kronor (inklusive frakt)

Men som du säger, apparna lär väl utvecklas efter hand, så det är helt klart en bra idé som Sony kom på.
alf109 2013-04-22 17:40  
Jag har ju en Nex 5n och två saker som jag inte gillar med den kameran och undrar hur de är på 6:an är just autofokusen och batteritiden. Jag upplever att den ganska ofta ställer fokus på något i bakgrunden till exempel även fast man får indikation att fokus ligger rätt, dessutom tycker jag att fokusen är ganska seg jämfört med till exempel OMD. Hur är detta i jämförelse på 6:an?

När det gäller batteriet, när jag är ute på stan och fotograferar kan jag inte ha kameran så att den går ned i viloläge stup i ett eftersom det tar för lång tid att "väcka" den vid till exempel gatufotografering. Och då tar batteriet slut väl snabbt tycker jag? Detta problem upplever jag som ännu mer irriterande efter att jag skaffade sonys elektroniska sökare. Hur är det med 6:an, har den samma batteritid?
Svar från Grevture 2013-04-22 18:21
Nu har inte jag kört Nex 6 sida vid sida med Nex 5n, eller med OM-D (däremot har jag kört alla tre vid olika tillfällen). Till råga på allt körde jag Nex 5n och Nex 6 med olika objektiv (18-55 respektive 16-50). Så exakt hur autofokusen är i jämförelse har jag svårt att ge något tydligt svar på. Min upplevelse är att AF är rappare och mindre tvekande i Nex 6 än tidigare Nex-kameror som jag har kört. Men däremot inte riktigt så snabb som i OM-D. Någonstans mitt emellan där.

Batterikapacitet är över huvud taget en akilleshäl hos alla små kompakta kameror med stora sensorer. Kombinationen stor sensor och litet batteri leder ganska ofrånkomligt till mediokert antal bilder per laddning.

Utan att ha jämfört exakt skulle jag tro att Nex 6 (med sin inbyggda sökare) är ganska lik Nex 5n med lös sökare, kanske något bättre, men i så fall marginellt. Sensor och sökare drar nog ungefär lika mycket effekt, och batteriet är ju inte större.
alf109 2013-04-22 18:27
Tack för svaret, då är det inget för mig skulle jag tro, 5:an får väl hänga med ett tag till. Men jag undrar ibland varför de inte kan göra en kamera lite större med ett större batteri? Pytteformatet är ju inget självändamål liksom.
Svar från Grevture 2013-04-22 19:00
Just storleken på själva kamerakroppen har väl blivit lite av en prestigegrej när det gäller spegelfria kameror. Plus att en tillverkare nog helst vill standardisera sina modeller kring ett batteri (vilket om inte annat uppskattas av de som har flera besläktade kameror och kan dela laddare).

Men ett litet elegant utbyggnadsbatteri att fästa t.ex. undertill på kamerorna hade kunnat vara en variant. Skulle förmodligen lätt kunna dubbla kapaciteten. Som du är inne på är det inte alla som är ute efter minimalistiska yttermått.

Det blir ju svårt att klämma in ett riktigt rejält batteri, typ som det som sitter i en D3 i en Nex 5n ... :-)

http://users.grevture.com/~martins/samples/tiny-nex-5n-2.jpg
Bengf 2013-04-23 08:05
Varför har ingen tillverkare kommit på att man skulle kunna ha ett extra batteri med clips i svångremmen, och att man drar ut en tunn kabel som likt damsugar kabeln rullas in automatiskt efter användning, batteriet kunde få beställas i olika storlek beroende på kraftbehovet. Då kan kameran vara fortfarande liten, och tyngden vid bältet märks knappats.

I en nära framtid går det kanske att överföra ström trådlöst vilket förstås vore ändå bättre, men förmodligen aldrig möjligt.

//Bengt.
Svar från Grevture 2013-04-23 08:49
Bengt: Det finns lösa batteripackar att ha i bältet t.ex. till några av Canons och Nikons mer påkostade kamerablixtar. Till traditionella systemkameror har man ju oftast satsat på batterigrepp som fästs direkt i kameran.

Spegellösa modeller har inte funnits i så många år ännu, och hittills har man nog prioriterat att utveckla själva kamerorna och objektiven, övriga tillbehör har man nog inte riktigt hunnit med. Men idén med ett sladdanslutet batteripack är inte dum. Skulle ju kunna fungera som laddare av det interna batteriet. En tanke vore ju att tillåta strömförsörjning via usb, precis som hos mobiltelefoner ... Men jag är lite osäker hur hög spänning man kan leverera via usb, det kanske inte räcker för ett kamerabatteri.

Trådlös överföring av ström kommer bara fungera på mycket korta avstånd (naturlagarna är lite ivägen där), så det lär knappast bli ett alternativ.
Atropine 2013-04-23 12:19
Själv har jag plåtat med 5 och 5N i ganska många år och väldigt sällan upplevt batteriet som ett problem. När jag är iväg på resa plockar jag med mig ett par extra batterier, men har väldigt sällan användning för mer än ett av dem. Den stora skillnaden ligger nog i att jag mestadels fotar med adapter+manuella gluggar. Dessa drar ju noll ström. Ett Sony E-objektiv har ju oftast både AF och OSS, och det verkar dra mer än man kan tro. Med manuella objektiv och omväxlande användning av LCD/EVF har jag vid några tillfällen klämt ut 700+ foton ur ett batteri.

Dessutom håller jag mig enbart till Sonys originalbatterier. Jag har provat piratbatterier, men de håller inte alls samma kapacitet.
Faketastic 2013-04-23 13:34
Nex-6 laddar snabbt via USB. Jag har ett backupbatteri köpt på kjell.com som ligger i fotoväskan. Jag kan ladda kamerabatteriet säkert 7 ggr om med det batteriet.
Det fungerar såklart med mobilen, iPaden också. Rekommenderas starkt!
Lazarov 2013-04-25 09:23
Jag kör mycket med manuella gamla objektiv och då har jag inga problem med batteritiderna. Har alltid ett extra batteri med mig men behöver i stort sett aldrig byta ;)
Sedan använder jag sökaren mycket och Nex-6 stänger av stora displayen när man sätter till ögat och det borde vara den största batterispararen.
Atropine 2013-04-25 12:12
Ledsen, men jag får nog krossa en liten myt här Patrick. På Sony A77 drar den elektroniska sökaren mer ström än LCD'n, och jag misstänker starkt att detsamma gäller NEX-modeller med inbyggd sökare. Det är en kombination av att OLED-panelen drar en del ström samt att den avsevärt högre upplösningen i EVF:en kräver att grafikkretsarna får jobba hårdare.

Ska man plåta strömsnålt är det manuella gluggar, inget menyjoxande och LCD som gäller.
bjornebarn 2013-04-28 15:03  
Finns det verkligen ingen pekskärm på NEX-6? :s På min NEX-5R har jag det iaf... Det är dessutom rätt så smidigt då det bara är att peka på det man vill ta kort på så fokuserar kameran in nästan ögonblickligen och fotar.
Svar från Grevture 2013-04-28 15:22
Besynnerligt nog har den inte det. Vilket är synd eftersom det är - som du pekar på - mycket smidigt.
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar