Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > TEST: Tamron SP 35/1,8 Di VC USD

TEST: Tamron SP 35/1,8 Di VC USD

Kvalitet lockar. Precis som Sigma vill Tamron locka nya kunder genom att erbjuda hög optisk och mekanisk kvalitet utan att det kostar som de dyraste premium­objektiven.

Tamron har naturligvis noterat Sigmas succé med Art-serien och funderat på hur de kan nå samma framgång, men samtidigt erbjuda fördelar jämfört med Sigma. Ledningen för Tamron såg att Sigmas Art-objektiv är tunga och saknar både bildstabilisering och vädertätning. Tamrons pånyttfödda SP-serie håller nere vikten genom att minska ljusstyrkan med två tredjedels steg jämfört med motsvarande Sigma Art-objektiv. Tamron-objektiven har också vädertätning och inbyggd bildstabilisering.

De nya objektiven har, lite förvirrande, fått beteckningen SP, precis som befintliga prestandamodeller från Tamron. Men de fyra nya objektiven skiljer sig i alla fall åt till det yttre med en silverring närmast kamerahuset. Först ut i den nya SP-serien är vidvinkeln SP 35 mm f/1,8 Di VC USD och normalobjektivet SP 45 mm f/1,8 Di VC USD. Vi har bara haft möjlighet att testa det förstnämnda, men vet att båda är mycket lika i konstruktion, utseende och prestanda.

Riktigt skarpt ända ut i kanterna. Distorsionen är låg och vi ser knappt någon CA. (f/14, 1/40s, ISO 160)

Perfekt för reportage och gatufoto

35 mm och småbildsformat är en klassisk kombination för reportage och gatufoto. En reportagefotograf kan sakna den den extra ljusstyrkan och det kortare skärpedjupet som ett f/1,4-objektiv ger. Gatufotografer jobbar som regel med större skärpedjup och går runt med sina kameror i timtal, då är kompaktare format och lägre vikt en fördel. Och inbyggd bildstabilisering är aldrig en nackdel.

Det finns lättare 35:or, som Canon EF 35/2 IS USM och Nikon AF-S 35/1,8G, men dessa är inte lika robust byggda och saknar vädertätning. Nikon-objektivet saknar dessutom bildstabilisering.

Nästan jämnt lopp. Alla bilder ovan är tagna vid f/2 och visar ett extremt utsnitt av hela bilden. Tamron till vänster. Canon 35/1,4 II i mitten och Canon 35/2 IS till höger. Tamron är skarp vid f/1,8 och riktigt skarp vid f/2. Vårt referensobjektiv Canon EF 35/1,4L II är knappt märkbart skarpare. Canon EF 35/2 IS står sig bra mot båda och presterar mycket likt Tamron-objektivet. Tamron uppvisar låg kromatisk aberration (CA).

Imponerande kantskärpa

Tamron SP 35 mm f/1,8 Di VC USD tål att jämföras med alla 35 mm-objektiv för spegelreflexkameror. Det enda vi saknar är en blixtsnabb autofokus. Skärpan är bra på full bländaröppning f/1,8, men blir mycket bra redan vid f/2. Då är det svårt att skilja skärpan mot de bästa konkurrenterna. Kantskärpan är ett starkt kort och redan vid f/2,8 är skärpan tillfredsställande och vid f/4 riktigt bra. Många vill jämföra Tamron-objektivet mot Sigma 35/1,4 och det senare är knappt märkbart bättre rent optiskt.

Jämfört med Canon 35/2 IS är Tamron optisk likvärdig, det blir en fråga om byggkvaliteten är värt de extra kronorna. Det är tydligare skillnader mot Nikon 35/1,8G. Tamron är skarpare och uppvisar mindre kromatisk aberration (CA).



Publicerad 2016-06-27.

Bli först att kommentera

Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS