Fotosidan testar
Olympus uppdaterar i tur och ordning sina OM-D-modeller och nu har de fräschat upp budgetmodellen E-M10. Största nyheterna är smidigare hantering, en bättre sökare och en effektiv femaxlig stabilisering.
Olympus har senaste åren valt att behålla de modellnamn man nått framgångar med och istället finputsa dem och lägga till Mark II i namnet. Enkelt och dessutom tydligt för kunderna som lättare ser vilken sorts kamera de faktiskt köper. Nya E-M10 Mark II är ändå en rejäl uppdatering jämfört med första E-M10.
De tre inställningsrattarna till höger upptill på kameran ser först nästan överdimensionerade ut, men är riktigt bekväma och praktiska att använda. Men de borde vara trögare, det är till exempel mycket lätt att vrida den bakre ratten bara genom att ta upp kameran ur fickan. En klurig detalj är att du fäller upp blixten genom att trycka av-/på-knappen förbi på-läget. Ett smart sätt att utnyttja ett reglage till mer än en sak.
Sökaren är nu samma fina högupplösta OLED-modell som sitter i bland annat E-M5, den har dessutom ett läge, S-OVF där den i alla fall delvis simulerar upplevelsen i en optisk sökare. I bökiga ljussituationer som motljus är det här riktigt trevligt. Bildskärmen har inte ändrats, men den fungerar bra och det är som alltid smidigt att kunna vinkla den. Det är även hjälpsamt med pekskärm, i synnerhet om du vill flytta fokus under ett videoklipp och när du bläddrar bland eller zoomar i tagna bilder.
5-axlig stabilisering
Stabiliseringen har uppgraderats till femaxlig, ganska lik den i toppmodellerna. Det här är en mycket effektiv stabilisering och vi kunde utan problem ta riktigt hyfsade bilder med runt en halv sekunds exponering.
Autofokusen är generellt bra, snabb, träffsäker och exakt. Men E-M10 Mark II har enbart kontrastavkännande, inte fasdetekterande, fokuspunkter. Det fungerar mycket bra så länge motiven rör sig måttligt, men när du försöker följa lite snabbare motiv är fokusen inte så imponerande. En liten nyhet som heter AF Targeting Pad på engelska innebär att du kan styra vilken fokuspunkt som används via pekskärmen medan du tittar i sökaren och skärmen är släckt. Panasonic har haft en liknande funktion ett tag och det här är smart. Varför funktionen döpts till obegripliga AF Målsats på svenska är dock ett mysterium.
Bildkvaliteten är föga överraskande mycket bra, den mycket beprövade och fina 16-megapixelssensorn levererar fina bildfiler. Upp till ISO 1600 är brusegenskaperna mycket bra, vid 3200 har du brus, men hanterbart. Med högre känsligheter måste du arbeta mer med filerna för bra resultat. Dynamiska omfånget är bra, du kan lyfta skuggor utan problem. Olympus kameror brukar göra mycket fina jpeg-filer direkt i kameran och E-M10 är inget undantag.
Sensorn levererar. Olympus har kört länge med samma sensor. Men den levererar bra bildfiler med fin detaljrikedom och bra omfång. Här har vi lyfts skuggorna ungefär ett steg utan problem. E-M10 Mark II är en bra resekamera och här tog den en typisk resebild - av andra turister. (150 mm , f/2,8, 1/1000s, ISO 100)
Tyst slutare
En trevlig funktion är den elektroniska slutaren. Du aktiverar den genom att välja ljudlöst slutarläge. Utöver att kunna få 1/16 000 som kortaste tid så gör den elektroniska sökaren kameran helt tyst. Suveränt om du vill ta bilder utan att förstöra stämningen, som på ett dop eller så.
Videofunktionen kan nu spela in full-HD, 1920 x 1080 i upp till 60 bilder per sekund, men också 720p med upp till 120 bilder/sekund. Det finns en funktion som tar time-lapse-sekvenser med 5 bilder/sekund och spar resultatet som 4K-video. Närmare 4K än så kommer du dock inte.
Greppet är bättre än på förra modellen, med en tydlig klack för tummen baktill. Men i våra ögon är det fortfarande lite för klent. Det märktes extra tydligt när vi körde telezoomen ED 40-150/2,8 Pro på E-M10 som väger strax under kilot. Har du lite större händer och ibland använder något av de större objektiven bör du definitivt komplettera med det extra greppet ECG-3 för cirka 700 kronor.
SLUTSATS
Olympus E-M10 Mark II har jämfört med första versionen fått bättre stabilisering, bättre sökare, tyst e-slutare och andra finesser plus att hanteringen har förbättrats. Det här är en kompakt och lätt liten rese- och vardagskamera med få svagheter.
13 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Det är förtroendeingivande att de är släkt med varandra. Då kommer de säkert bra överens!
De är inte bara släkt, utan även besläktade - bägge visar ju samma bild :)
Den typ av felstavning som stavningskontroll missar, men nu är det korrigerat.
Roligt dock att Fotosidan även ägnar m43-grejer lite uppmärksamhet!
Detta är inte en nyhetsartikel utan ett test som tidigare publicerats i Fotosidan Magasin.
Dessutom är jag osäker på hur bruset blir på höga ISO-tal, med min nuvarande kamera blir det riktigt kornigt över ISO 640, vilket inte alls är roligt, jag vill kunna få bra bilder även i mörker utan att behöva använda blixt...
Vore väldigt tacksam för hjälp! Med vänlig hälsning, Emma
http://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=oly_em5ii&products=oly_em10
Ur den kan man läsa ut några saker:
- Bägge har likartade sensorer och bör ge mycket likvärdig bildkvalitet
- E-M5 har mer avancerad stabilisering, mer ledad bildskärm, en mer högupplöst sökare med mer förstoring (den känns "större"). Vidare har E-M5 1/8000 som kortaste (mekaniska) slutartid, mot 1/4000 plus att den har elektronisk slutare som kan ge 1/16000. Den har lite snabbare serietagning (10 mot 8 b/s), mer videoinställningar och mikrofoningång
- E-M10 är billigare, har inbyggd blixt, är lite mindre och väger ett hekto mindre.
Egenskaperna på höga iso har förbättrats en hel del sedan E-410, det är alltid svårt att ge några exakta värden, men jag skulle tro att du kan köra en E-M10 II eller E-M5 II på i alla fall iso 3200 med jämförbara resultat som din E-410 ger vid iso 640. Någonstans två eller tre steg bättre prestanda.
Eller Fotokungen.
M5 I hade jag tidigare.
Helt OK ISO egenskaper och nya M5II är förbättrad.
http://www.olympus-global.com/en/news/2015b/nr150915omde.jsp