Advertisement
Livet, konsten och tekniken

Verkligheten i flera dimensioner

Jag har varit lite nyfiken på att göra bilder i 3D. Det finns ju ett antal olika möjligheter att få 3D-effekter.

Det första man behöver göra är att ta två lika bilder med ett ögonavstånds förskjutning. Ca 10 cm alltså. 

En variant är att helt enkelt lägga dem bredvid varandra. Sedan kan man sätta en pappskiva i mitten så att man ser en bild med varje öga. Kräver lite träning men funkar ganska OK. En enklare variant på den kära Viewmastern. En sån hade ni väl som barn?

En annan variant är att färgseparera bilderna och använda röd-grön (röd-cyan) glasögon. Anaglyfisk bild kallas det. Det finns en hel del information om hur man gör dessa på nätet, tex här: http://en.wikipedia.org/wiki/Anaglyph_image

Tyvärr är min Photoshop-version synnerligen antik, så jag fick improvisera en del för att få till något. Plocka fram era glasögon för här kommer första försöket:

Blev rätt OK eller hur?

Nästa försök gjordes under en paus i dagens övningar. Kanske inte riktigt lika lyckat, men lite djupeffekt blev det i alla fall. Ett stativ hade varit bra, för att få samma höjd åtminstone. 

Tidsbrist har tyvärr hämmat mitt experimenterande hittills, men nästa steg är att utröna hur man får till färg i bilderna också. Dessutom nämner Wikipedia att det skall gå att få 3D-effekter från EN bild. Har svårt att tänka mig hur detta skall gå till, men kanske är det en teknik liknande fusk-HDR. 

Med hälsningar från er multidimensionella kamrat.

 

Inlagt 2011-11-07 23:21 | Läst 2576 ggr. | Permalink
Tyvärr har jag inga rödgröna att prova med, men bilderna ser förtroendeingivande ut.
Måste kolla om jag har några, någonstans. :-)
Svar från ylva_h 2011-11-08 11:52
Har du inget filterkit? rött och cyan ska det va!
har faktiskt aldrig förstått tjusningen med "fusk-3D". vill man uppleva 3D är det bara att slita ögonen från skärmen ett ögonblick.

har inte heller några glasögon att testa med, det jag är nyfiken på i dessa bilderna är om färgerna kommer försvinna när man har glasögonen på.

du verkar ha gjort ett ingående jobb iaf. hoppas du är nöjd
Svar från ylva_h 2011-11-08 11:53
Ja dessa är utan färg.
Kanske inget man gör varje dag, men kul att prova att göra "hemkört".
Jag har lyckats göra en 3D-effekt på en svartvit bild bara genom att konvertera den i SEP m h a high structure. Det är en bild på min Nikon S och jag har den som skrivbord på min laptop. 3D-effekten är så slående att man vill ta kameran från skärmen och fota med den. Märkvärdigt effektfullt. Jag borde kanske blogga om det nu när du satt bollen i rullning =)
Svar från ylva_h 2011-11-08 11:53
Absolut! Jag ser fram emot bild och blogg!
N Thomas Meldert 2011-11-08 12:23
Redan uppe =)
Synd att man måste ha glasögon, annars vore det häftig att kunna göra 3D bilder på nätet :-) Men det ser ut som att det är rätt iallafall om man kollar grön/röd effekt i bilden.
Svar från ylva_h 2011-11-08 11:54
Kanske finns det andra intressanta metoder. Få se vad Thomas har att erbjuda!
Roligt med 3D! Letade genast fram mina rödgröna glasögon för anaglyfer, inköpta för en tjuga på Teknikmagasinet. Tycker effekten är större på den undre bilden. Har själv experimenterat en del med anaglyfer, för att få färg är det bara att färgseparera en färgbild i lämpligt plug-in, använder en 3D-plugin för mitt bildbehandlingsprogram Gimp. Naturligtvis kan man göra färgseparationen manuellt också, om man själv vill ha kontroll över processen. Kul som sagt att se fler som experimenterar med tekniken.
Svar från ylva_h 2011-11-08 11:51
Ja det var roligt att prova. Tror effekten blev bättre på den undre bilden eftersom jag kunde ställa kameran på bordet. Den övre är tagen på fri hand.
Hade tänkt prova med ett 3D-program men det funkade inte på Win7 tyvärr.
Har du lagt upp några egna bilder? Vore intressant att få några tips!
Fredrik183 2011-11-08 13:49
Hej igen! På min profilsida ligger ett album som heter Anaglyf, 3D. Där har jag några anaglyfer att visa. Man behöver egentligen inget speciellt program eller plug-in för att göra anaglyfer, man kan göra dem manuellt också, förutsatt att man har ett bildbehandlingsprogram som hanterar lager, kanaler och nivåer (Photoshop eller Gimp går utmärkt, vet inte hur det är med tex Elements). Här finns en bra beskrivning på hur man gör: http://www.scec.org/geowall/makeanaglyph.html.
Vet inte om det går att få till en 3D-effekt utgående från en enda bild? Sökte lite på Wikipedia, men hittade nog inte den sida du refererar till, du får gärna ge en länk dit.

Edit: Jo men nu kommer jag ihåg, jag har ju själv experimenterat med att göra en anaglyf av orionnebulosan utgående från ett enda foto. Kommer tyvärr inte ihåg nu riktigt hur man gjorde, men det blev en fascinerande effekt att se en tredimensionell nebulosa med omgivande stjärnor både i för- och bakgrund poppa ut ur skärmen. Dock kommer jag ihåg att det var ganska tidsödande och omständigt för att det skulle bli riktigt bra, jag lade därför ner projektet. Kanske finns något färdigt program som löser uppgiften åt en, har sett riktigt fina bilder på rymdobjekt gjorda på detta vis. Naturligtvis går tekniken att tillämpa även på andra bilder än celesta objekt. Mvh Fredrik
Jodå, en Viewmaster fanns i leksakslådan. Spännande experiment, men 3D är något helt annat än 2D. Andra estetiska kriterier, så att säga. Det kunde nog vara kul att utveckla sig på det området, men då får det bestämt bli lite enklare rent tekniskt.
Svar från ylva_h 2011-11-08 22:55
Ja, man får fundera lite på vad som blir bra med 3D-teknik. Det här försöket visade att det är lämpligt att ha ett centralt objekt som man kan använda för att passa ihop bilderna. Kan tänka mig att det blir bra med motsatsen också, tex en tunnel. Så det får bli nästa försök.
Det finns programvaror på nätet så det skall inte behöva vara så svårt, skall göra en inventering framöver. Man bör nog använda stativ i alla fall, märkligt att se hur ostadig man är på handen!