Livet, konsten och tekniken

Gäääsp! - och ond bråd död...

Mellandagar är skönt! Det var ju nu man skulle rensa på hårddisken, bildbehandla alla sina favoribilder, skriva i bloggen och göra en fantastisk fotobok. Men icke. Jag har gått i ide. Sover hela förmiddagen, slappar runt, äter godis, slösurfar på fotosidan, läser min julklappsbok och tittar på TV. Närmre att gå i ide kan man inte komma!

Julklappsboken (som jag givetvis köpte själv, man har väl lärt sig!) var riktigt spännande, trots det något överdrivna bildmontaget på omslaget och den braskande titeln "Bronsåldersmordet".

 http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9113023780

Detta är ingen konventionell deckare utan författaren har tagit ett fynd av skelettet av en bronsåldersman som hittades på 50-talet och utsatt det för en modern brottsplatsutredning à la CSI. Han passar samtidigt på att brätta mycket om vad som är känt om våra förfäders liv och leverne under denna tid. Tyckte ni att ismannen "Ötzi" var intressant kan jag rekommendera denna bok, som ger en verkligt levande bild av hur livet kan ha tett sig för tretusen år sedan och dessutom har en lika spännande "upplösning" som Ötzi visade sig ha.

Inga bilder denna gång, men nu börjar fotolusten komma tillbaka så snart blir det mer...

God fortsättning önskas alla fotovänner från Ylva

Inlagt 2009-12-28 22:22 | Läst 1576 ggr. | Permalink
Jag har en vän (kvinna!) som är arkeolog och specialist på bronsåldern. Hon har påpekat att bronsålderns gravskick tyder på att kvinnan hade en mycket starkare ställning då än vad den traditionella arkeologin velat erkänna. När man t ex funnit att en hövdingagrav egentligen innehållit resterna av en kvinna, då har fyndet liksom bara stoppats undan och glömts bort. För det passade inte i bilden!

Så nu undrar jag om boken du nämner ger någon bild av dessa förhållanden.
Det kan man nog tänka sig, särskilt på 1800-talet när kvinnorna skulle hålla sig hemma och ägna sig åt hysteri och letargi.
Nej han har nog åsikten att i Sverige så var hövdingarna män, men håller öppet för att det fanns olika "maktpositioner", dels en mer krigisk hövdingaroll med svärd som maktsymbol och dels en mer kultisk roll (högtider/offer, omhändertagande av de döda och hålla ordning på kalendern för att kunna fastställa när högtiderna infaller) som eventuellt utmärktes av de pampiga bronsspännena och som kunde innehas av båda könen.
Han kommenterar också att det inte är säkert att det såg likadant ut i Sverige som i Danmark där det ju bevisligen finns en massa kvinnor begravda i högarna, och tar också upp några svenska fynd där kvinnorna uppenbarligen varit ättens huvudmän i flera generationer.
Det som var mest intressant med det här fyndet var att "Granhammarsmannen" hade blivit dödad eller drunknat och det därför gick att göra DNA-prov på skelettet. De flesta andra fynd från den tiden är brända så då är de tester som är möjliga mycket mer begränsade om jag förstår saken rätt. (Boken är uppenbarligen inte skriven av en ingenjör så det är lite kort om tabeller och diagram ;-) , men han gör det ganska bra ändå).