Livet på landet - med Hasselbladstest
Ett av mina två magasin till Hasselbladaren ville inte vara med längre. Väldigt trist när man har en toppenbild på gång och så går det plötsligt inte att dra fram. Magasinet förpassades därför till skäms-hörnet i skåpet ett (långt) tag, men sen förbarmade sig Jonas på Analoga Kameror över det och bytte en frammatningsarm som hade gett upp. Efter att ha varit hos "doktorn" måste det ju funktionstestas förstås, så man är är säker på att det är i form till sommarens äventyr.
Det fanns lite film-resurser kvar i kylen som tur var. Så raskt ut och rasta kameran på en av de vanliga rundorna.
Ödehuset. Ni har sett det förut. Det överlevde en vinter till trots allt, men bortre delen föll förra året och nu står den närmre skorstenen ensam kvar också.
Ängsligt rådjur i skogsbrynet. Ja, så mycket skog är det inte längre - sen granbarkborren slog till så avverkas den i förebyggande syfte. Bara några glesa tallar kvar.
Halvdöd ek. Mast. Svinutfodring. Det är så det ser ut i skogen nuförtiden.
Skäggdopping. Här var nog valet av kamera inte optimalt. Men den finns där om man kollar ordentligt.
Direkt ur skannern så lite damm finns det här och där Och kanterna borde snyggas till Epsons filmhållare är ju vad de är. Men det ger ju bara lite mer analog känsla. Vänta bara, snart kommer dammfiltret som kan lägga dammkorn med autentiskt utseende på digitala bilder också. Kanske redan finns förresten...
Första bilden är FP4+, de andra två är Delta 400. Basen på Delta blev väldigt klar och de var mycket annorlunda att scanna. Någon som har mer erfarenhet av denna film? Kanske bör man underexponera och överframkalla?
Over & Out
//Stephen
Nej något tele har jag inte. Normal och "vidvinkel" räcker bra för det mesta. Jag fotar sällan djur. Varken de eller jag har det tålamod som krävs...
Jag gillar första bilden! När det gäller svartvit negativfilm så ska man exponera efter de viktigaste skuggorna.
Ansel Adams zonsystem hade passat här. Exponeringsmätare visar alltid en mätning i zon V (mellangrå), vilket kan ge en blank bas och på så sätt för mörka skuggor (skogsbrynet). Skogsbrynet ligger troligen i zon II, alltså 3 steg under V. Om Din vanliga mätning hade t ex gett Dig bl 8 och 1/60 och Du vill behålla bl 8, så skulle Du ha fotograferat med 1/8 sek, vilket hade gett Dig någon teckning i den ljusa delen av negativet och skogen hade blivit ljusare på bilden. Dessutom hade Du kunnat överframkalla något. Mvh Wolfgang
Denna gång var det bara Sunny 16 och lite höftande efter det. Svartvitt film har rätt hög latitud så det brukar funka OK. Värre med färgfilm, då måste man vara mer noga.