Det här med "gyllene snittet"
Har ofta tyckt det verkar lite löjligt - men det finns en poäng har jag upptäckt! Man gillar sådana bilder bättre.
Tomas
Det är inte så lätt att ta naturbilder i december i Sverige när det inte finns någon snö - det mesta blir lite grått. Här lyckades jag i alla fall hitta lite färger. Men inte mycket "gyllene snitt" kanske...
Inlagt 2014-01-07 11:36 |
Läst 2539 ggr. |
Permalink
"Man gillar" saker, i en viss kultur alltså!
Läste nyss en artikel i F&F om hur man tolkar bilder, i olika kulturer och språkgrupper, ingen bra läsning för en troende! Å en del konstiga typer skriver sina texter från fel håll också! ;)
Så jag tror att i den Västerländska kulturen, där vi e, och hos dom som har anammat den kulturen och då även bildseendet, så stämmer det här ganska bra!
/B
/Tomas
/T
Gyllene snittet är bara en del av "den gudomliga proportionen" som förekommer inom arkitekturen bland annat och i svenska flaggans proportioner.
Våra kreditkort och många förpackningar har också sådan proportion.
Det finns matematiska formler för det.
Alltså, jag fortsätter helt lugnt med gyllene snittet. Det blir snyggast så tycker jag - och dom i min omgivning.
/T
Redan de gamla antika mästarna använde gyllene snittet på ett mycket uträknat sätt.
De visst var olika kroppsdelar borde vara placerade i ett porträtt för att skapa harmoni.
Mängder av studier har också gjorts om hur våra ögon rör sig över en bild.
För oss är det alltid från vänster övre hörn till nedre högra.
Skulle vara kul att veta om det är annorlunda för de som läser från höger till vänster.
Sedan är det ju inte fel att ibland bryta mot konventionen. Jordgubbsås med svartpeppar låter för de flesta konstigt till en god biff. Fast det smakar alldeles utmärkt.
Vin + inlagd sill är heller ingen höjdare, inte heller rött vin och räkor..
Fast det är ju vad jag tycker. Fläskött och sötsaker till funkar oxå (tänker på fläskottlett med ananas t.e.x.) , mindre bra med oxkött (måste ändå prova jordgubbssåsen som sagt) . Ris går bra till lammkött och fläskkött, inte lika bra till oxkött. Osv, osv, men det är ju som man brukar säga "en smaksak". Kom gärna med lite tips. Rödvin och choklad är gott t.e.x.
Jag tror det finns en anledning varför vissa kombinationer slagt igenom, som fransmännens "steak frites" som man alltid hade på restaurangerna i Paris på 70-talet när jag var där. Det är alltså en stekt skiva av oxkött, entrecote eller biff + pommes frites. Många förknippar väl oxfile med pommes frites och bearnaisesås tex.
Nu är ju inte det här något matforum så jag slutar här. Tyckte bara frågan var lite intressant - allting handlar ju inte om foto här i livet ...;-)