Vansinnesnivå

Skanna svartvita negativ

Det här med att skanna är ju inte alltid helt enkelt. Jag har en flatbäddsskanner, en dia/negativskanner och en billig Kjell&Companyskanner som egentligen är en liten kamera på 14 Mpix.

Att skanna dia (Kodachrome) är relativt smärtfritt i diaskannern - blir hyfsat resultat även om man inte använder 7200 dpi (vad nu det betyder). Räcker bra med 3200. Skillnaden är minimal vad gäller kvalitet.

Svartvita negativ däremot är lite knepigare. Där behöver man alla 7200 dpi och filerna blir stora. Så därför inhandlade jag efter ett tips här på FS en finsk mackapär som man monterar på sitt makroobjektiv och tar bilder direkt. Mackapären har inbyggd belysning.

Skillnaden mot Kjell&Co diaskannern är naturligtvis rätt stor - speciellt när det gäller svartvita negativ. Fördelen där är att man relativt snabbt kan se negativen som "kontaktkopior".

Till sist: bäst resultat av svartvita negativ får jag fortfarande av flatbäddsskanning av "riktiga" kopior på silverpapper framkallade på labbet med en Focomat (Leitz) förstoringsapparat. Men ett sådant lab har jag inte tillgång till längre och orkar för övrigt inte stå och slabba med kemikalier längre.

Bifogar bilder som jag publicerat tidigare skannade med Kjell&Co-skannern. Tänker inte göra någon jämförelse här.

Bilderna är förresten tagna med en Rollei 35, en liten behändig kamera med ett fast Zeissobjektiv på 35 mm. Fantastisk kontrast. Fick låna kameran av en kompis för att testa. Då hade jag redan en Leica och kunde bara konstatera att tyska objektiv hade en kontrast som inte de japanska hade då (60-talet).

Som sagt: Att skanna svartvita negativ är inte alltid så lätt...

/Tomas

Postat 2024-04-03 21:47 | Läst 560 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera