Tessar 1947
Lite info för dom verkliga entusiasterna, eller konsten att köpa ett riktigt bra objektiv (ännu) ganska billigt.
*
Prof. Dr. Harry Zöllner
*
Wolfgang Gerlach visade oss här på Fotosidan bilder tagna med ett gammalt objektiv han hade köpt. Det är ett objektiv från det forna Östtyskland, ett Tessar 2,8/50mm från VEB Carl Zeiss JENA. Sedan har han underhållit oss med bilder i en rad bloggar, bilder med sällsynt fin teckning och en utomordentlig färgåtergivning. Bilder anpassade till det mänskliga ögats sätt att se verkligheten.
Jag tycker att det här är jätteroligt, att gamla objektiv återupptäcks och kommer till uppskattning och användning. Därför vill jag gärna bidra med lite information om objektivet:
Det handlar om en konstruktion med många år på nacken - beräknat 1902, och med en gedigen berömmelse bakom sig redan när vårt objektiv kommer in i bilden.
Året 1947 gjordes det en mycket lyckad nykalkylering av Tessarobjektivet. Beräkningen mynnade ut i ett nytt Tessar 2,8/50mm för småbildskameror. Östtyska Zeiss har sedan tillverkat denna Tessar i jätteupplagor, och även västtyska Zeiss har använt sig av beräkningsunderlaget. Det är det här objektivet som Wolfgang har fotograferar så framgångsrikt med.
Mannen bakom jobbet hette Harry Zöllner. Han kom från Voigtländer och tillträdde 1946 posten som chef för beräkningsbyrån vid Carl Zeiss Jena. Han beräknade många berömda objektiv - den här överarbetningen av Tessar var bara en mindre grej för honom, men en lyckad sak för oss som gillar bra objektiv till måttligt pris.
Visst är det så att man i dag kan göra objektiv som rent kliniskt återger verkligheten väldigt bra. Men det finns en liten hake: Det är inte alla gånger det mänskliga ögat ser saken riktigt så som den kliniska verkligheten faktiskt är beskaffad - och det objektiv som man har på sin kamera skall ju helst ge en bild av verkligheten som vi ser den. Det är ju den saken vi vill avbilda, inte teoretiska formalia. Det finns alltså ett glapp här, och det glappet överbryggas bäst av den gedigna erfarenheten hos dom riktigt gamla optiktillverkarna - företag som Leica och Zeiss. En sådan tillverkare var alltså Carl Zeiss Jena, då liggande i Östtyskland. Resultatet av det här kunnandet har vi fått se i Wolfgangs bilder. Det är ju bara att glädja sig åt att man fortfarande kan köpa sådana objektiv rätt billigt.
________________________________________
Här kan det vara på sin plats att slutgiltigt lösa en gammal infekterad stridsfråga: Var östtyska VEB Carl Zeiss JENA verkligen Zeiss - man hade väl inte rätt att använda det namnet på de flesta marknader i väst?
Efter återföreningen av de två tysk staterna hösten 1990, återförenades även de båda Zeiss. Carl-Zeiss-Stiftelse (som äger alla Zeissföretag), gick efter hand ut med följande pressmeddelande:
"Alla produkter tillverkade i Jena märkta "Zeiss" är genuina Zeissprodukter".
Så få ord behövdes det alltså för att sätta slutpunkt i den halvsekellånga debatten.
Sen jag sett Wolfgangs bilder med hans östtyska Tessar har jag varit på vippen att köpa ett sådant. Sist funkade inte utlovade rabatten och då backade jag, inte direkt för lilla slanten utan att en utfästelse inte funkade.
Vad tror du om detta? Jag tyckte det såg vettigt ut, hyfsat vårdat i originalkoger, returrätt, säljare med bra betyg. Eller finns såna med K-bajonett? Vore allra bäst med min Pentax K-1.
https://www.ebay.de/itm/285464045756?hash=item4276fba8bc:g:RA4AAOSw7adk-d40&amdata=enc%3AAQAIAAAA8B%2FkNd7%2BsK22%2Bzg%2F2RJQRJ2iR9glcSroEdYCaeqCrcUXGlpDEZS117e9b0tSJqMJkVIclVKhxXs6wFzRP3PtzaKw9OCYV4goc%2BZbkU7RDsxLtBN1EuC9teqkG0fXCfMYD8Efbauio%2FHEjZZg9kQjbo5LSNE2uuSTONNZlAUSf4hc0HSU8Nc4LNWaJH3djbCLFZoemrpzXZbPmOeI8J4jvmKBiU5uVSmRw85xhpe1L73LJq0wHOrBFKKUt0Q8xtaQ545915Kn0FuSXjkVIl4Ii2YfdtDA6S37gJsTbfOSBlHN9uwcMxhlURcHiuFEDmrhDw%3D%3D%7Ctkp%3ABFBMyJP1xvxi
De här sena serierna har en enkel (budget)mekanik, men det påverkar inte det optiska. Harry Zöllners Tessar fick aldrig Multi Coting - även det av budgetskäl. Med sina bara tre fristående element, behövs det inte heller.
De japanska Zeissobjektiven är visserligen inte tillverkade i fabriker som ägs av Zeiss, men produktionen har Zeiss som huvudman. Det hela hålls 100% av Carl Zeiss Co., Ltd. i Tokyo. Det är ett helägt dotterföretag Till Carl Zeiss AG i Tyskland som etablerades 1961, men har bakomliggande historia tillbaka till 1911.
/B
Min far hade en Exakta Varex på 50-talet och prisade alltid den där Zeiss Tessar, så jag har en nostalgisk kärlek till den.
Även i min Rolleiflex T3 finns en 75 mm Tessar f/3,5 och min Contaflex Super har en 50 mm Tessar f/2,8.
Därför var det naturligt för mig att skaffa den här till min digitala Nikon Z6.
Novoflex-adaptern däremot var dyrare än gluggen, men den funkar ju även till andra gamla Zeiss-objektiv som jag har i tankarna.
Mvh Wolfgang
Det var ju som sagt dina bilder som inspirerade. Vi har här tillsammans bedrivit en upplysande verksamhet om att gamla objektiv kan vara nog så bra - och erbjuda kvalitéer som man i vissa lägen inte får med moderna objektiv. Det är ju en sak som inte ter sig alldeles självklar, men som kan vara bra att känna till för dom som stiger in i detta med foto.