Bilder & teknik från förra århundradet

Piptobak & Societetsdamer

Om historiskt källmaterial - när det riktigt happar sig.

Mormor berättade när jag var ganska ung en historia från inbördeskrigets dagar i Finland året 1918. Den tilldrar sig i den lilla staden Lovisa (min födelsestad) som hölls av den röda sidan:

... De röda förde ett fruktansvärt terrorvälde. Morfar och jag var en gång vittne till hur den röde befälhavaren drev sin häst uppför den långa och rätt branta stentrappan till Lovisa kyrka, för att sedan med sin ridpiska driva ut kyrkobesökarna. Folk försvann spårlöst varje dag..."

"...När vi fick höra att tyska trupper närmade sig Lovisa och vi insåg att vi skulle bli befriade, och då de röda började fly ur staden - tog vi på oss våra vackraste ljusa sommarklänningar och mötte dem i Valkom. Det här var i maj månad. Dröm om min förvåning när det visade sig att befälhavaren, en överste, var en svensk greve. Vi hade barskrapat våra hemliga tillgångar, och inbjöd befälet till fest på kvällen...”

Mormor var min enda källa till den här fascinerande historien, och jag kom mig aldrig för att fråga vad denna greve hette. Tiden gick, och många år senare när mormor sedan länge var borta kom jag att läsa Greve Gilbert Hamiltons memoarer - han med piptobaken ni vet. Han hade engagerat sig på tysk sida inför de turbulenta tiderna i Europa - som många ur den svenska överklassen och medelklassen. Händelserna i Ryssland och kommunisternas statskupp där, eldade på brasan. På så vis hade han med den tyska östersjödivisionen hamnat i Finland. Han förde befäl över en styrka av ett par bataljoners storlek med benämningen "Stridsgrupp Hamilton".

Jag var en bra bit in i memoarerna när Greve Hamilton plötsligt skriver så här (fritt ur minnet):   ... Under vikande motstånd från de röda närmade vi oss den lilla staden Lovisa. Där möttes vi i Valkom på det mest förtjusande sätt av stadens societetsdamer klädda i ljusa klänningar. Det var som en dröm, en uppenbarelse efter krigets brutaliteter. Jag och min stab blev inbjudna till soaré på kvällen...”

Det hisnade när jag läste Gilbert Hamiltons ord - jag satt stilla och tittade tomt ut i luften en lång stund. Det var verkligen historiens vingslag!

I mormors berättelse blev det sedan en fantastisk majkväll, ett av de få riktigt ljusa minnena från denna blodiga tid i Finlands historia. Tack vare min dubbla källuppsättning från skilda håll, kan jag numera veta att det gick till precis som mormor berättade.

                                Mormor på äldre dagar på Hasselvik året 1971

                              __________________________________

Här kan det vara på sin plats med en kommentar till en känd stridsfråga från tiden; nämligen den om den tyska interventionen i det finska inbördeskriget.

Den vite överbefälhavaren generalen Gustaf Mannerheim motsatte sig kategoriskt att man skulle kalla in tyskarna. Mannerheims bestämda uppfattning var att den vita sidan redan hade vunnit i och med slaget om Tammerfors - resten var upprensningsoperationer. "Om vi kallar in tyskarna, kommer vi alltid att få höra att det var därför vi vann! jag kommer att avgå som överbefälhavare om tyskarna kallas in".

Naturligtvis hade Mannerheim rätt, både rent militärt och i övrigt - den tolkningen av följdverkningarna är vad man får höra än i dag.

Den vita interimsregeringens ordförande Pher Evind Svinhufvud såg emellertid saken annorlunda. Han kände sitt ansvar för hela folket, och förstod att det som Mannerheim kallade för "upprensningsoperationer" kunde bli en både långvarig och blodig historia. Han begärde hjälp från Tyskland, där man tidigare hade haft militärförband på utbildning. När man begrundar mormors berättelse, förstår man att det låg en poäng i Svinhufvuds inställning.

Mannerheim avgick omedelbart - men en massiv övertalningskampanj i det vita Finland fick honom tillbaka.

Inlagt 2023-09-22 10:47 | Läst 786 ggr. | Permalink

"Intressant berättelse. Mvh Bengt"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det är roligt med levande historia
Svar från syntax 2023-09-22 11:14
Där är vi överens... :-)
En underbar historia om historiska vingslags vändningar! Och mycket intressant.
Svar från syntax 2023-09-22 11:47
Kul att du uppskattade mödorna - tack!
En fantastisk historia redan från början från din mormor, det måste ha varit en upplevelse att få den bekräftad i Greve Hamiltons memoarer.

När jag såg tobaken så kom jag att tänka på det gamla skämtet (som dagens ungdomar inte skulle förstå).
- Har ni Greve Hamilton på burk?
- Ja
- Släpp ut honom då!

Min pappa rökte pipa under en period och då var det Greve Hamilton i pipan
Svar från syntax 2023-09-22 12:54
Det var länge sedan det fanns sådana burkar - men jag är så gammal att jag själv har tillämpat den här muntrationen:

Tioåringen står vid kiosken där den undre plattan till luckan ligger i näshöjd ungefär. Med pipig röst frågar han: "Har ni Greve Hamilton på burk...?" Kiosktanten ser extremt uttråkad ut - kanske hon har hört om detta förut?

Därför var det lite kul att jag hittade en bild på burken ifråga.
Tack för uppskattningen Anders!
Gripande historik! Läser med vördnad. Mormor mycket fin även på bilden från 1971.
Svar från syntax 2023-09-22 15:10
Tack för det mycket positiva omdömet Måns.
På Hasselvik byggde vi Stockstugan 1970 - och mormor hade inflyttningsfest 1971. Hon har följaktligen gjort sig extra fin. Det var en mycket svårfotograferad person, men här ser hon riktigt rar ut.
Intressant det här Peter! Och mycket fint formulerat i din blogg!
/Bengan
Svar från syntax 2023-09-22 15:11
Tack Bengt! Kul att du tycker att jag fick ihop det semantiska.
Det var förresten Rolle som lånade mig memoarerna.
En spännande och intressant historia! Hamilton gick före, ingen politikerkrigare som tryggt bakom skrivbordet beordrade folk i döden.
Svar från syntax 2023-09-22 15:16
När jag läste Gilbert Hamiltons memoarer fick jag det bestämda intrycket av en mycket ansvarstagande person, som noga övervägde alla handlingsalternativ. i Tyskland slutade han som general.
Kul att du tyckte att det var spännande - tack Stefan
Mycket intressant läsning med fina bilder. De på Hamilton och din mormor i svartvitt var granna. Uniformen var stillsam. Min mormor var från Finland och flydde till Sverige när hon var barn.
Svar från syntax 2023-09-22 17:39
Tack Joakim!
Jag tror att grevens uniform är paraduniformen för en hussar. Gradbeteckningen säger mig att han är överstelöjtnant.
Kom din mormor hit som krigsbarn?
Joakim88 2023-09-22 18:00
Spännande, tack för info.
Ja det stämmer, hon hamnade i Göteborg där hon senare i livet träffade min morfar.
Fascinerande historia! Kopplingen till världshistorien gör historien intressant för alla. Har nästan glömt bort att tyskarna var inblandade redan då, långt före 2:a världskriget. Bilden av din mormor 1971 gillar jag extra, hennes klänning är verkligen vacker! Bra bilder och bra berättelse = väldigt bra blogg! Hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2023-09-22 21:54
Du kvalar in på begreppet "äldre bildad herre" - därför gillar du detta!
Men tack skall du ha Björn.
Fascinerande historia. Tack för att du delar den.
Svar från syntax 2023-09-22 22:39
Kul Ingela, och tack för din fina kommentar.
Vilken historia och den blir ännu mer levande för att du också valde att ta med bilden på din mormor från 1971.
Hälsningar Lena
Svar från syntax 2023-09-23 19:36
Tack Lena!
Mormor tålde att visas både som ung och som gammal.
Synnerligen intressant och trevligt blogginlägg, ett stycke levande historia, väl berättat i både text och bild. Uppskattas!
//GöranR
Svar från syntax 2023-09-24 07:44
Tack Göran!
Uppskattas tillbaka... :-)
Intressant berättelse.
Mvh Bengt
Svar från syntax 2024-10-11 12:13
Tack för kommentaren Bengt!