Bilder & teknik från förra århundradet

Ölkaféer

Ölkaféerna hade nog sin storhetstid under förra hälften av 1900-talet. Här är ett ölkafé vid Odenplan så sent som i april 1979 - troligen ett av dom sista av sitt slag. Namnet “Ölkafé” som hade tillvunnit sig en hel del nimbus, togs sedan över av andra verksamheter - och dom riktiga ölkaféerna försvann.

Ett ölkafé var en inrättning i en enkel lokal, med enkel och ofta udda inredning. Det förstods mestadels av några ensamstående äldre manhaftiga damer som inte hade så höga krav på avkastning (ungefär som invandrarnas kiosker i dag). Klientelet var ensamstående äldre män av lägre samhällsställning, män som på ölkaféet hade sin sociala kontaktyta. Kvinnor var inte välkomna.

______________________________________________________

Gubbarna såg naturligtvis på två röda sekunder att jag inte hörde dit. Först ignorerade dom mig, som i bilderna ovan, sedan när dom såg att jag plåtade, spände dom ögonen i mig och frågade om nu det skulle vara något att fotografera?? Jag iklädde mig trevligaste minen och mildaste rösten och menade att detta var ju en väldigt fin miljö som jag gärna ville ha några minnesbilder av.  Jaha´ru sa gubbarna – men man hamnar väl inte i någon tidning – va?  Ingalunda! Jag visar inte dom här bilderna utanför familjen förrän ni har gått hädan av allt öl ni häver i er.

Ha, ha – jasså´ru! Men då´så.

Där är vi nu med god marginal, och jag visar bilderna för första gången. I nästa blogg skall vi titta på vad ölgubbarna kunde ha för sig ute på stan...

Inlagt 2023-01-26 09:38 | Läst 916 ggr. | Permalink

"Intressanta bilder och text. Innan fotografi tog över som min passion så hade jag en period i mitt liv då jag var väldigt intresserad av öl och ölkultur. Svensk ölkultur var ofta kuvad jämfört med andra länders på grund av höga och ogenomtänkta skatter samt tuffa bestämmelser. Men, ditt inlägg visar ju att det ändå fanns en ölkultur värd att uppmärksammas. Minns du vad stället hette? Vad är där idag måntro? Mvh Fredrik"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Peter,
Vilken skön känsla det blir å se det gamla öl fikat. Idag är det ju bara pubar överallt.
Jag gjorde en tidig blogg här med morgonfika 1964 i Göteborg. I den kan man se att vi hade olika teknik redan då. Min kamera var Leica M2 och samtida Summicron 35/2.

https://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/index.htm?tag=Bildserie

Ha dagen
Bob
Svar från syntax 2023-01-26 11:58
Tack för det Bob. Kul att se din gamla blog! Min kamera var Contax RTS med Planar 1,4/50mm T*
Intressanta bilder och text. Innan fotografi tog över som min passion så hade jag en period i mitt liv då jag var väldigt intresserad av öl och ölkultur. Svensk ölkultur var ofta kuvad jämfört med andra länders på grund av höga och ogenomtänkta skatter samt tuffa bestämmelser. Men, ditt inlägg visar ju att det ändå fanns en ölkultur värd att uppmärksammas. Minns du vad stället hette? Vad är där idag måntro?
Mvh
Fredrik
Svar från syntax 2023-01-26 13:37
Tack för det Fredrik!
Stället hette och heter Tanan. Se Stigs kommentar nedan.
Frekeman 2023-01-26 13:47
Se där! Den lokalen lever ju och mår bra. När jag är på besök i Stockholm händer det att jag går dit för en bit mat. De har en bra Biff Rydberg där.
Svar från syntax 2023-01-26 13:52
Nog mår den bra - men ölgubbarna skulle se sig bestört omkring...
Frekeman 2023-01-26 14:33
Det skulle de säkert göra. Nu får de vara nöjda med att rotera i sina gravar istället!
Hej Peter. Är det Café Tranan mån tro? För där har jag läskat mig några gånger i min ungdom med en pilsner, numera så är det en restaurang med alla rättigheter. Fin bildserie
Ha det gott/Stig
Svar från syntax 2023-01-26 13:36
Tack Stig.
Jo, vad jag förstår är det nuvarande restaurant Tranan.
Det är som Anna Maria Lenngren skriver: "...skillnad sen på förr och nu, Didrick fick besinna".
Intressant om ölcafeer. Jag kommer bara på ett i Haga Norra som vi mc-ungdomar besökte någon gång i mitten av 60-talet. I pissoaren fanns spottkoppar kvar att beskåda. Cafeet´s namn Lunden hittade jag på nätet i ett matnyttig inlägg från en `Donkeyman´.

https://forum.skalman.nu/viewtopic.php?t=25976

/Stephan
Svar från syntax 2023-01-26 16:21
Tack Stephan.
Intressant länk som ger kött på benen - som man inte riktigt kan ha i en kort bloggtext.
Intressant, påminner mig om arbetarcaféet i Kristianstad som öppnade väldigt tidigt, så i min ungdom kunde man efter en natt ute gå in där och äta en parisare innan man gick till jobbet, eller hem till sängen.
Svar från syntax 2023-01-26 16:31
Kul Stefan - den här sortens etablissemang var rätt lika allihopa. Jag har ätit mången god måltid på sådana ställen i ungdomen.
Sköna bilder att vila ögonen på.
Svar från syntax 2023-01-26 17:58
Tack för det omdömet Lars.
Kanske var det även en vilsammare tid - eller jag är svårt jävig?
trumflis 2023-01-26 19:26
Det var väl gränslandet till att räknenissarna gjorde entré? Där någonstans tror jag vi förlorade en stor del av sunt förnuft
Sköna bilder med känsla! Kommer ihåg att det fanns ganska gott om dom längre tillbaka. Jag läste i Göteborg och första terminen bodde jag inackorderad hos "en gammal tant" 6 tr upp utan hiss på Landsvägsgatan. Oftast tog jag mig till Järntorget och gick därifrån. Runt Järntorget, nedåt hamnen och bortåt Majorna vill jag minnas dom var vanligast. Hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2023-01-26 18:58
Tack Björn - du vet att jag uppskattar dina omdömen.
Här i Stockholm fanns ölkaféerna lite överallt i centrala staden. Sedan plötsligt - så var dom borta.