Bilder & teknik från förra århundradet

Motor på Contax II?

Nja, det låter sig nog inte göras. Faktum är att jag gav saken ett par rundors funderande på den tiden när jag sysslade med kamerareparation.

Contax II har ett avtagbart bakstycke precis som Nikons mätsökarkameror eller tidiga spegelreflex - men där slutar likheten. Medan Nikon lätt kan ansluta motor underifrån, är det nästan tekniskt omöjligt att konstruera en motoranslutning för gamla Contax. Den saken beror på en del avancerade, begåvade, men lite udda funktioner hos Contax - principer som på 1930-talet för första gången medgav en god korrigering av en ridåslutares alla avvikelser beroende på fysikalisk tröghet och annat. Det var prestanda som ledde till Contaxridåns försprång ett trettiotal år framåt. 

Nåväl - det finns ju andra kul grejer man kan göra för "motorisering". Vid badutflykten kan man till exempel fråga sonen, som var ett riktigt vattendjur, om han inte kunde tänka sig att hoppa i ett par gånger i rad - så blir det nog en häftig bildserie. Klart att han gjorde det. Det var bara roligt. Familjen satt på favoritbadklippan i Mälaren den varma augusti 1996.

                        

                                                    _____________________

                                     

       

Den låga känsligheten på den använda filmen, Kodachrome 25, innebar att jag trots det starka ljuset inte kunde nå snabbare tid än 1/250 sek - då beroende på att jag även behövde ha ett visst litet skärpedjup som slarvmarginal, för att täcka in motivet. Saken är ganska betecknande för de avvägningar man måste lösa under arbetets gång i gamla tiders analoga och manuellt styrda fotografi.

Beräkningen gick ändå hem hyfsat. När sonen träffar vattenytan, är vattenuppkastet visserligen snabbare än vad 1/250 sek riktigt förmår att frysa - men som jag kalkylerade med, förstärker det bara rörelseintrycket.

Det skojiga med hela saken ur hobbysynvinkel, är att här fotograferar jag på ungefär samma villkor som den avancerade hobbyfotografen gjorde runt året 1940 - obekvämt låg filmkänslighet, och en handhållen exponeringsmätare i fickan. Manuell inställning av alla värden.

Good Sport, you know!

                         _____________________________________

                            

På permission från vitrinsskåpet. Contax II med Sonnar 1,5/5 cm T.  En kamera för finare fotografi som nu har runt 85 år på nacken. Hållbar och stark som ekens stam. Klarar av både ett och annat än i dag.

Var kommer dagens kameror att vara om 85 år? 

   

Och så till sist:  några tagningar från favoritklippan i Mälaren en sommardag på 1990-talet. Det är såklart permissionsobjektet från vitrinskåpet som tog bilderna.

                                                           

                                         

                                                             

Inlagt 2024-09-06 08:22 | Läst 356 ggr. | Permalink

"Hej Peter, Härligt att se naturlivet i sin skönhet fångat med en kamera. Efter att ha uppfostrats av en operationssköterska uppskattar jag att din kameror är putsade och rena när du fotograferar dem. Om de hade autoklaverats så kunde de varit med på operationsbordet. Ha en fin sommardag Bob"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina kameror det här! Jag har själv några sådana som du vet! Det är ju du som "lurat" in mig i det här ämnet! Kul bildserie också! Vad gäller var dagens kameror kommer att vara om 85 år, så kanske dom kan hittas nedgrävda i en pink påse i något Naturreservat! :)
/B
Svar från syntax 2024-09-06 09:08
Tack Bengt!
Du har säkert rätt om dagen kameror. Skål för den saken - Drink Pink
Hej Peter,
Härligt att se naturlivet i sin skönhet fångat med en kamera.
Efter att ha uppfostrats av en operationssköterska uppskattar jag att din kameror är putsade och rena när du fotograferar dem. Om de hade autoklaverats så kunde de varit med på operationsbordet.
Ha en fin sommardag
Bob
Svar från syntax 2024-09-06 09:26
Tack skall du ha Bob!
Skall man göra kamera-porr, så skall det vara snyggt och rent... :-)
Ja i den åldern hoppar man gärna i både en och flera gånger, numera hoppas det inte alls ;)
Trevliga plumsbilder, synd det inte finns ljud till :)
HaD/Gunte..
Svar från syntax 2024-09-06 10:41
Tack Gunte.
Här hoppas det inte heller - men det levs på detsamma...