Bilder & teknik från förra århundradet

Min gamla juvel

Jag har fotograferat i 58 år och det betyder ju att en väldig mängd fotografisk utrustning har passera revy under åren. Mängden blir ju inte mindre av att jag alltid har fascinerats av fototeknik.

Det objektiv som jag har använt mest under alla år är ett Zeiss Sonnar 1,5/5 cm T. Tillverkningsåret är 1940, och objektivet är i bajonettfattning för Contax mätsökarkameror. Det finns alltså ett rött T på namnringen - och det betyder att objektivet är AR-behandlat.

Faktum är att mitt objektiv tillhör den allra första serien antireflexbehandlade objektiv på den civila marknaden överhuvudtaget, och det var en nyhet som fick en oerhört stor inverkan på den vidare optiska utvecklingen. Zeiss släppte några serier T-objektiv exklusivt för Contax på våren 1941 i Sverige och Schweiz - mitt under kriget alltså. Då kostade den här Sonnaren en summa som närmade sig månadsinkomsten för en höginkomsttagare. Oåtkomligt för folk med vanliga inkomster alltså - även då med tanke på den dåtida inkomstfördelningen.

Gissa om jag har tagit enorma mängder bilder med denna lilla pärla. Ljusstyrkan f:1,5 var en sensation när objektivet var nytt, och det är fortfarande en hög ljusstyrka. Det var en helt användbar ljusstyrka året 1932 när objektivet först introducerades, och Sonnar 1,5/5 cm T från 1940 är till sina totala prestanda ett helt användbart objektiv än i dag. Valuta för pengarna så att säga -  objektivet har levererat bra bilder sedan 1941, då någon välsituerad person köpte det i krigstidens Sverige.

Sonnar-ett-femman var den tidens stora celebritet i optikens värld.

Varför poserar det nu bredvid en tändsticksask? Jo, här har vi en världsrekordhållare. Än i dag håller Sonnar 1,5/5 cm gällande världsrekord i förhållandet;  ljusstyrka / brännvidd / storlek / vikt / uttecknat format. Konstruktören hette Ludwig Bertele. Han var sin tids optiska underbarn.

I nästa blogg skall jag visa hur resultatet blir i praktiken - alltså ett bredare bildmaterial som är rätt upplysande när man relaterar det till dagens objektiv.

                                          ____________________________________

                                                   

Antireflexbehandlingen anses vara ett av de mest betydande framstegen inom optiken. För att uttrycka saken kort gjorde den våra moderna objektiv möjliga, men saken presenteras för den svenska publiken i en bisats - i en annons!  "...Levereras även med T-optik." Man var nog mera tillbakalutad förr. Senare under sommaren 1941 vaknade redaktionen på FOTO, och kom loss med en ordentlig artikel i saken.

Annonsen får mig även att undra om inte somrarna var maffigare förr?

Inlagt 2023-09-08 09:51 | Läst 589 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Otroligt liten optik med tanke på prestanda!

Att en beläggning som syns tydligt på glaset ökar ljusgenomsläppligheten är inte helt intuitivt. Känslan säger ju att ju klarare glas desto bättre! Att det kan vara bra att ta bort störande reflexer är lättare att begripa.

Stora tidningar och små objektiv, en härlig kombination som inte längre finns! Idag behövs en hushållsask för att jämföra med ett objektiv och papperstidningen har ju krympt betänkligt.
Svar från syntax 2023-09-08 10:43
Jo - som sagt, en världsrekordhållare.

Att beläggningen starkt reducerar reflexen beror på ett interferensfenomen. Om man tar ett AR-objektiv och ett utan AR (som man kan göra med just Sonnar-ett-femman) och reflekterar frontlinsen med samma vinkel mot ljuset, så ser man lätt att den färgreflekterande AR-ytan reducerar ljuset avsevärt. Den färg som ögat uppfattar på AR-skiktet är den våglängd av ljuset som skiktet är minst effektivt mot.

Reflexminskningen är avgörande inom objektivkonstruktionen. Om man har fler än tre fristående ej antireflexbehandlade linselement, så blir slöjnivån så hög att objektivet blir mindre användbart. Ännu fler än fyra fristående element - och objektivet blir oanvändbart.

Lätt att begripa objektivkonstruktörernas dilemma på 1930-talet. Professor Alexander Smakula hos Zeiss löste saken.
Det var ju sött om nu ett objektiv kan vara det :)
Dessutom snyggt i metall som blänker
/N
Svar från syntax 2023-09-08 13:10
Kul Nini!! Att en tjej tycker att ett gammalt objektiv är snyggt... :-)
Kanske mina fördomar, med det bjuder jag på.
Hej Peter,
En avslöjande artikel.
Hur utförde Zeiss AR tekniken. Då var det väl en fabrikshemlighet, men idag vet du nog. Vilken metall användes och vilken fysisk metod användes, förångning, sputtering ,,,,,?
Annonsen i FOTO är säkert träffsäker. En sådan segelbåt hade väl bara Wallenberg råd med.
Ha en solig dag
Bob
Svar från syntax 2023-09-08 13:16
Tänkte väl att herr Professor Emeritus skulle komma med vassa frågor!

Man förångade magnesiumfluorid i en vakuumkammare. Saken var hemligt militärpatent 1935-1940. Därefter läckte det ut, och man hävde hemligstämpeln (du vet ju hur det är i vetenskapliga kretsar).

I sammanhanget kan man nämna att Leitz experimenterade vid tiden ifråga med att centrifugera ut en lite trögflytande vätska på linsen. Man hade svårt att få ett uniformt resultat. Serieproduktion gick inte - men man lyckade leverera några fungerande objektiv till den tyska militären.
Måns H 2023-09-08 17:37
@ Bob: jag är inte tvärsäker, men tror att båten är en Mälar 30. Förvisso inget flytetyg för gemene man, men byggd för att vara överkomlig för fler än Wallenberg.
Svar från syntax 2023-09-08 18:54
Skarpögt Måns!!
En Contax II var ju som bekant dyrare än en Leica II. Om man kunde tänkas ha råd med något sådant, kunde man nog även köpa sig en Mälar 30.
Mitt favoritobjektiv alla dagar. Men mitt är ju ett modernt med M-bajonett. Men det får gå det också =)
Svar från syntax 2023-09-08 13:17
Tror det jag - ett toppobjektiv!
Jag har blivit "inlurad" i ämnet Sonnar 1,5:an! :) Ett mycket intressant ämne! Tack för det Peter! Har några Sonnar 1,5:or som fungerar mycket bra på min M Leica!
/B
Svar från syntax 2023-09-09 10:47
Tänkte väl att du skulle gilla ämnet. Kanske det stimulerar till att gå fram till skåpet och plocka fram en Sonnar-ett-femma?
Intressant historia, imponerande prestanda, tror säkert det objektivet levererar. Som synes på bilden är det oerhört litet. Säkert rejält pris begagnat. Annonsen är läcker, den vänder sig till de som hade råd.
Svar från syntax 2023-09-09 13:06
Tack för berömmet Stefan.
Tyvärr finns det oerhört få av dessa T-objektiv från 1940 kvar. Det beror på att bara de yttre linsytornas skikt var hårdbehandlade. Det betyder att uppskattningsvis 95% så här dags har blivit förstörda av av ovetande reparatörer som har tagit upp dem för rengöring.
Ett bildstudium av det slaget som kommer i nästa blogg är det följaktligen inte många som kan fixa till - rekommenderas
Intressant läsning också för mig som inte är lika teknikorienterad på fotoprylar. Objektivet ser oerhört behändigt ut! Hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2023-09-10 09:28
Tack Björn.
Du jobbar ju rätt mycket med foto, och dom flesta som sysslar med någon företeelse brukar sända ursprunget en tanke då och då.