Bilder & teknik från förra århundradet

Mannaminne & Katastrof!!

Mannaminne och katastrof - två svårt missbrukade ord i dessa dagar. Jag har hört folk säga på fullt allvar om det nuvarande fina vintervädret i Stockholm, att det är rena katastrofen, och att man inte i mannaminne har sett något sådant... :-)

Det verkar som om det mesta som avviker när det gäller vädret är katastrof - och "mannaminne",  det är något år tillbaka.

Nå - man har nog sett sådant väder många gånger tidigare. Jag tittade lite i bildakivet och hamnade på januari 1982 som en bra jämförelse med den innevarande vintern - för 42 år sedan alltså. Här nedanför ser man en promenad i kvällningen ner till tunnelbanan här i Abrahamsberg där jag bor. Är snöhögarna en katastrof! Knappast - dom tyder snarare på en fungerande snöröjning under en tid när man visste att det kunde komma snö på vintern. När det kom en köldknäpp med massor av snö, så var det ingen överraskning - och absolut ingen katastrof.

                                   

I den här bilden kan man se en äkta katastrof - då som nu

_____________________________________

Bildarkivet berättar vidare att man året 1982 kunde ta fina ispromenader längs Mälarens strand vid Brommalandet. Precis som man kunde i år - jag har hittills gjort två sådana utflykter helt nyligen, och det i strålande vintersol - liksom jag gjorde året 2021. 

Den här mannens "mannaminne" sträcker sig alltså lite länger än något enstaka år. Ett bra bildarkiv underlättar. Bilderna här nedanför är från en promenad på isen mellan Ålsten och Äppelviken i februari 1982. Dom är förvillande lika dom promenader jag gjorde helt nyligen.

Nu skall det bli mildare, ligga och pendla runt nollan. Inte ovanligt för Stockholmsförhållanden. Hoppas att det snabbt blir fin vinter igen - allt annat vore en katastrof... :-)

           

__________________________

Ingen blir väl förvånad om jag berättar att bilderna är tagna på Kodachrome 25

Inlagt 2024-01-21 15:39 | Läst 502 ggr. | Permalink

"Ordet katastrof har devalverats så frågan är vilket ord som ska användas när det verkligen blir katastrof. Superkatastrof? Mannaminnet är ju både kort och personligt, så det får väl anses som en mycket opålitlig referens. Fin vinterdokumentation. 1982 bodde jag i Enköping och det var en tämligen normal snövinter ser jag i mina bilder från den tiden."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Få saker är väl normalare än att det snöar under vintern i norden? Men för många kommer vintern som en överraskning varje år. Sjunker temperaturen under -10 så uppmanas folka att hållas inne, och kommer det lite snö skall man inte ge sig ut med bilen. Det är helt otroligt hur enfaldigt det kan låta. Kanske grundskolan borde införa ett nytt ämne hur man klär på sig i kyla?
Fina bilder på en vinter när den är som bäst.

Tommy S.
Svar från syntax 2024-01-21 19:27
Tack skall du ha Tommy!
Jag märker att vi är helt överens i denna sak. Det där med ett nytt ämne som lär barnen att klara sig ur hjälplösheten kanske vore något... :-)
Ordet katastrof har devalverats så frågan är vilket ord som ska användas när det verkligen blir katastrof. Superkatastrof?
Mannaminnet är ju både kort och personligt, så det får väl anses som en mycket opålitlig referens.
Fin vinterdokumentation.
1982 bodde jag i Enköping och det var en tämligen normal snövinter ser jag i mina bilder från den tiden.
Svar från syntax 2024-01-21 23:09
Tack Sten.
Det där med att devalvera ord är en rätt långvarig trend bakåt i samhällslivet. Ta nu exempelvis inom juridiken, som ju ändå är ett slags riktmärke:
Om någon tuttar på ett tomt hus, så heter det mordbrand. Var är själva mordet? Om sedan någon med vett och vilja bränner någon inne - vad skall det då heta? Dubbel och försvårande mordbrand? Kanske super-mordbrand... :-)