Bilder & teknik från förra århundradet

Konst på stan

Ibland är jag måttligt road av den offentliga konsten här i Stockholm. Jag tänker då på företeelser som Siri Dekerts klotter i Östermalms tunnelbanestation. Det hela är av sådan karaktär att vore det inte av en känd hand och välsignat av överheten, så skulle det varit bortsanerat för länge sedan.
Man kan också nämna bajskorvarna i brons på Nybroplan till Raul Wallenbergs minne. Jag tycker inte att konstiga bronsklumpar som mest ser ut som bajskorvar passar sig i sammanhanget - och vad jag har hört, så tycker inte familjen Wallenberg det heller.

Med tanke på det här - hur det ofta står till med den offentliga konsten alltså, blir det lite befriande med folkliga konstyttringar som ibland helt osanktionerade dyker upp. Här vid Gamla Stans tunnelbanestation 1982:

Inlagt 2023-03-23 09:01 | Läst 1028 ggr. | Permalink

"Såg du DN häromdan, Anna-Lena Laurén? Ämnet var "dom", men hon breddade till vad som definierar svenskheten: "Svenskar älskar att tala om hur det inte går att definiera svenskheten, men som icke-svensk kan jag tala om att det går alldeles utmärkt. En central del av svenskheten är skräcken för att på något sätt uppfattas som bakåtsträvande. Svenskar är mycket stolta över att de inte bryr sig om att någon bränner svenska flaggan. Däremot skulle de bli ytterst förolämpade om någon påstod att Sverige inte ligger i framkant.""


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Såg du DN häromdan, Anna-Lena Laurén? Ämnet var "dom", men hon breddade till vad som definierar svenskheten:

"Svenskar älskar att tala om hur det inte går att definiera svenskheten, men som icke-svensk kan jag tala om att det går alldeles utmärkt. En central del av svenskheten är skräcken för att på något sätt uppfattas som bakåtsträvande. Svenskar är mycket stolta över att de inte bryr sig om att någon bränner svenska flaggan. Däremot skulle de bli ytterst förolämpade om någon påstod att Sverige inte ligger i framkant."
Svar från syntax 2023-03-23 12:41
Nej, jag har inte läst detta. När Peter Wolodarski deklarerade att man skulle överge det traditionella journalistiska uppdraget, och gå över till agendajournalistik - så sade jag upp min prenumeration. En handfull journalister städade även skrivbordet och gick hem.

Jag tror att det ligger en hel del i beskrivningen av svenskarna och svenskheten.
Var kommer konsten in? Att svensken inte vågar protestera mot bajskorvar på Nybroplan - då han tror att dylika bronsklumpar hör till, om man vill ligga i framkant på ett progressivt sätt - och inte ställa sig bakåtsträvande?
Måns H 2023-03-23 12:58
Ungefär så! Att inte hänga med skrämmer verkligen många.

Jag är ju arkitekt och emigrerade till Gotland för att slippa hänga med utan i stället göra nåt för byggnadskulturen.

(Beskrivningen är alltså Lauréns, ett rent citat. Jag har kvar DN, fast bara digital bas.)
N Thomas Meldert 2023-03-23 13:07
Långt innan Wolodarskis deklaration bytte jag till Svd då jag tyckte DN ville skriva mig på pannan vad jag skulle tycka. Svd deklarerade i början på det här året att de skulle förstärka det journalistiska uppdraget. Bra tycker jag.
Svar från syntax 2023-03-23 13:34
En mycket lovvärd inställning. Wolodarski har inte ändrat sig en millimeter, vad jag vet.
Kanske jag skulle fundera på Svd? Det är kul med en papperstidning på morgonen i alla fall.
Måns H 2023-03-23 18:33
Om DN/SvD: För jättelänge sen var ju SvD jättekonservativt och DN åt det dåtida fp-hållet. Den perioden Svegfors basade på SvD hamnade SvD närmare mitten och var faktiskt till vänster om DN. Jag har båda digitalt och tycker att SvD förvisso har en del konservativa drag men inte alls är tråkigt stockkonservativ. Deras Tove Livendahl är ju åt högerhållet men inte alls nån blind höger.

(Wolodarskis pappa är arkitekt och jobbade på Stockholms stadsbyggnadskontor. Han var mannen bakom St Eriksområdet som DN skrev nedlåtande om en gång i veckan. Jag blev tillräckligt intresserad för att kolla på plats, gillade verkligen projektet och ordnade studieresa dit. Fick där reda på att området fått besökare från hela landet men inga från Stockholm, DN hade tabubelagt området.)
Du har så alldeles väldigt rätt, folket och överheten.
Svar från syntax 2023-03-23 16:30
Kul att du ger mig support Stefan. Det finns dom som retar sig högeligen på min frispråkighet i kulturfrågor.
vilka fantastiska uttrycksfulla bilder du visar
lite av dom problem som finns på samhällets utposter

tyvärr är det väl så att, en del, människors undertryckta outtalade problem kan formuleras i gatubilden
jag uppfattar det som en kommunikation

en kommunikation från samhällets, kanske, gräsrötter - men i detta fallet problem som finns i alla klasser
minns du när Maj Blom och Thomas Janzon ritade på Bäckahästens ruta - 70 tal

just dom här bilderna har ju en klar formulering - att tänka över

den enda scenen att visa sina uttryck på
dom lyckades ju

du har med det i din blogg och publicerar på FS
187 har redan sett
en del har synpunkter ser jag - vill byta DN mot SVD - ett klart politiskt ställningstagande
av bilderna eller vad
jag som trodde många sa upp DN pga Alice T

tänk så olika vi tänker vi människor
själv läser jag båda utländska tidningar, ETC, DN, SVD för jag tycker det är viktigt att vara uppdaterad från många håll utifrån det kan jag ha synpunkter, egna sådana

bra att du visar detta
/inger

/inger
Svar från syntax 2023-03-23 18:44
Tack Inger!
Även jag tyckte att dessa bilder var mycket uttrycksfulla och tankeväckande. Jag kommer ihåg att jag gick tillbaka fler gånger för att titta på dem.
morgondotter 2023-03-23 21:08
förstår det
vid Långholmbron skrev någon suddigt på en gammal kåk - men syligt för alla som gick där - orkar inte leva - vill inte dö
jag tänker på den texten och innebörden varje gång jag går förbi
/inger