Bilder & teknik från förra århundradet

Kökar - en uppföljning

I förra bloggen där Sippa och jag åkte över spegelblanka fjärdar upp mot Kökar den varma augusti 1976, nämnde jag att jag hade med mellanformatsutrustningen laddad med färgfilm. Avsikten var att fylla på mitt naturbildarkiv för verksamheten i min fotoateljé. Naturbilder är kul att fotografera - och dom sålde mycket bra i många kommersiella sammanhang.

Jag passar på att visa några rutor av det här materialet. För mig framstår det som något av naturens under, hur växterna blixtsnabbt blommar och frösätter sig i varje liten skreva i den mycket karga utskärsnaturen. Det gör dom så fort det har kommit en hyfsad mängd regn under högsommaren. Då gäller det att passa på - och det handlar om själva överlevnaden.

     

Kökars kyrka ligger fantastiskt - och mycket oväntat i den karga utskärmiljön. Bakom kyrktaket breder Ålands hav ut sig. En av de maffigaste platser jag har besökt - men man måste stå där i verkligheten en stilla sommardag för att rätt förstå den saken

I förra bloggen berättade jag om den rikliga förekomsten av "små vita stenar" - som visade sig vara något helt annat. Här ser man dem i stor mängd på gravkullen i förgrunden, men den skarpögde kan nog se dem lite överallt

Rosor trivs bra på kalkhaltig jord...

I gamla tider låg man länge ute på vårarna - det gällde fiske och jakt på säl och fågel. Då var det praktiskt att ha en gemensam stuga ute på skären.

Notera stigen upp till det lilla avträdet i bilden nedanför. Det är först när man har sett stigen, som man även ser vart den leder 

När solnedgången närmar sig blir den åländska rödgraniten riktigt röd

                  

Kameran var Pentacon Six TL med dom östtyska Zeissobjektiven.  Filmen var Ektachrome 64

Med risk för att verka tjatig - men vill man se det bildmässiga i kvadratiska bilder, måste man här på FS använda plus-läge

                                

                         

Inlagt 2024-02-17 09:46 | Läst 590 ggr. | Permalink

"Fina bilder av förunderlig natur och värdefull byggnadskultur. Då det gäller hur bilderna visas här tipsade Jan Ehrsson häromdan i en kommentar till en blogg om sitt nya teleobjektiv. "gå till din 'bloggsida' och välj där 'BLOGGINSTÄLLNINGAR', välj där i 'utseende' BRED LAYOUT och då inte 'Ny bred layout'.. Det här gör att bilderna kommer att visas lite mindre i storlek på din blogg när man tittar på den, men bilderna blir lika stora som dom ska bli när du klickar på en bild!" Jag testade och det funkade! I stället för suddiga bilder man måste skrolla för att titta igenom ser man hela bilden, även kvadratiska och höjdare. Det funkade till och med retroaktivt, gamla bloggar blev helt OK. (Jag har bara tittat på datorskärm, inte telefon.)"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Peter, jag hade skrivit en kommentar, men av misstag raderat den, när jag skulle redigera den, men jag försöker igen.
Naturens kraft!
Vid Öresundsbron fick man skapa en ny ö med material från havets botten. Efter 25 år har den fått en spirande växtlighet utan människans hjälp och även djurlivet är nytt!
Jag gillar mellanformatet, eftersom det visar någon slags "ärlighet" i bilderna.
Detta är fina bilder och min favorit i raden är bild nr 10, alltså den innan bilden med solnedgången.
Mvh Wolfgang
Jag mailade dig just i saken, då jag blev så perplex. Ditt inlägg och mitt svar försvann just när jag tryckte in mitt svar. Därför trodde jag att det var systemfel.

I alla fall - jag tycker att det är kul att du fastnade för den bilden, då den åländska rödgraniten kan bli rent osannolikt röd i vissa lägen. Annars är det svårfotograferat då klipporna skiftar färg timme för timme.
Wolfgang 2024-02-17 13:20
Så kan det bli! Du var för snabb :-)
Jag gillar ju sten och har sett många sorter sten på min fjällvandringar.
Den röda graniten och svart diabas gillar jag mycket.
Röd granit (Nordingrå granit) har jag sett på Höga Kusten.
Mvh Wolfgang
Hej Peter H.
Jag kan förstå att du skulle kunna sälja några av dessa naturbilder.
Jag hoppas att man klickar på dem för att se dem i "rätt" format.
Bild nummer 5 er min favorit.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Ön som Wolfgang nämner är Peberholm:
https://en.wikipedia.org/wiki/Peberholm
Svar från syntax 2024-02-17 18:12
Tack skall du ha Erik.
Naturbilderna var en bra affär. Först för min kondition och mitt välbefinnande - sedan för min plånbok... :-)
I reklambranschen fanns det på den tiden många "Rosenlundare" som ville illustrera allt möjligt med en enkel men välkomponerad naturbild.
Fina bilder av förunderlig natur och värdefull byggnadskultur.

Då det gäller hur bilderna visas här tipsade Jan Ehrsson häromdan i en kommentar till en blogg om sitt nya teleobjektiv.

"gå till din 'bloggsida' och välj där 'BLOGGINSTÄLLNINGAR', välj där i 'utseende' BRED LAYOUT och då inte 'Ny bred layout'.. Det här gör att bilderna kommer att visas lite mindre i storlek på din blogg när man tittar på den, men bilderna blir lika stora som dom ska bli när du klickar på en bild!"

Jag testade och det funkade! I stället för suddiga bilder man måste skrolla för att titta igenom ser man hela bilden, även kvadratiska och höjdare. Det funkade till och med retroaktivt, gamla bloggar blev helt OK.

(Jag har bara tittat på datorskärm, inte telefon.)
Svar från syntax 2024-02-18 12:41
Tack Måns. Detta är ett motivområde som inte rättvist kan visas i bild. Precis som med en häftig solnedgång, måste man ha varit med för att greppa saken. Men, men - som den fotografiska optimist jag är, så försöker jag alltid.

Om jag väljer det gamla "Bred layout", så blir kvadratiska bilder så små att jag ändå måste använda plus-funktionen. Då kan jag lika gärna använda plus-läge i den här layouten - som ger en bra återgivning av liggande bilder - som ju är det jag visar mest.
Problemet med "ny bred layout" som jag alltså använder, är att FS har börjat med att låta höjdstående bilder ta upp hela sin bredd - vilket leder till groteskt stora bilder som man inte får något grepp om alls.
Jag har krånglat mig runt saken genom att lägga höjdbilderna i en egen ny liggande bild . Jag gör saken i Microsoft Paint. Jag kan då återge den höjdstående bilden i vilken storlek jag själv tycker, och jag kan lägga den i mitten.
Om du kollar någon höjdstående bild i länken här, och tittar på den i plus-läge, så ser du hur den är gjord:

https://www.fotosidan.se/blogs/syntax/vaster-oster.htm
Måns H 2024-02-18 19:45
"Bred layout" funkar faktiskt (ta i trä!) för mig. Jag förminskar själv bilderna innan jag laddar upp. Maxbredd 2880, maxhöjd 1920. Maxhöjd 1920 blir allt som oftast styrande. Med min dator o skärm ser bilderna lagom stora ut. Ta i trä!
Svar från syntax 2024-02-18 21:35
Fint! Jag kanske också hamnar där... :-)
Än så länge funkar det för mig med den nya breda layouten, sedan jag löste problemet med dom stående bilderna. Det som håller mig kvar är den goda återgivningen av vanligt liggande format. Som du kan se i denna blogg, så får jag det skarpt för stora fyllande bilder. Jag har via trial and error utexperimenterat den rätta filstorleken.
Sedan har jag bara en 17 tum skärm. Det kanske inte håller för större skärmar...
Måns H 2024-02-18 21:57
Hej igen! Jag har en 24 tum skärm med upplösning 1920x1200. Med tidigare bred layout funkar numera min blogg med bilder max 1920 på höjden. Din blogg som den ser ut här funkar hyfsat, men jag får skrolla lite för några bilder, t ex kyrkointeriören.