Bilder & teknik från förra århundradet

Hembygd

I samband med begreppet hembygd tänker man sig ofta lantliga nejder med betande djur och gröna hagar, liksom vacker äldre bebyggelse - så där lagom utspridd.

Sedan finns det andra typer av hembygd, som min hembygd i Bromma - ett landskap som ligger just i kanten av storstaden Stockholm. Likväl är det en hembygd med många tillgångar som är värda att bevara.

Här några spridda bildnedslag från det vackra Bromma.

                              

Lillsjön i centrala Bromma, en rest av den vikingatida Lintaleden. Just här hade en av landets sista indelta kavalleridragoner sitt torp. Han löd under Ulfsunda Slott.

I fonden ser man Bällsta kvarn.

  

För sådär 20 år sedan var jag med på barrikaderna för att försöka rädda undan så mycket som möjligt av Brommas naturområden från den girigt växande storstaden. Jag gick på möten, skrev petitioner, bråkade, debatterade och stod i.

När Stadsbyggnadskontoret presenterade vinklade och idylliserande bilder på sin kommande bebyggelse (en bebyggelse som avsåg att slakta något av våra grönområden) - så satte jag mig vid datorn och producerade bilder av annat slag. Jag visade den nya  bebyggelsen på mindre smickrande sätt. Jag visade det som Stadsbyggnadskontoret gärna mörkade - hur det skulle drabba folk som redan bor på platsen. Jag var rätt elak i den saken, och mycket impopulär hos tjänstemännen på Stadsbyggnadskontoret.

    

  

Att du orkar hålla på - tyckte många i min bekantskapskrets....

Min drivkraft var att jag ville försöka få ha kvar min hembygd i identifierbart skick. En fullt rimlig inställning kan man tycka - men slutresultatet var föga uppmuntrande.

Arbetsgången hos Stadsbyggnadskontoret är sammanfattningsvis: "Nu får alla i god demokratisk ordning säga sitt - därefter gör vi som vi tänkte från början".

Av ungefär tjugotalet förtätningsprojekt (slakt av grönområden) som jag deltog i, lyckades vi bara stoppa två. Det gällde en massiv byggnation i Mälarparken i Alvik, och ett antal stora punkthus i Olovslund. I båda fallen bodde det inflytelserikt folk i området, och det var den avgörande faktorn. Jag kan kanske räkna mig till godo att jag framgångsrikt retade upp dessa inflytelserika personer med mina osminkade bilder om vad som i själva verket skulle hända. Bilden är ett mäktigt verktyg.

   

Man skall ha klart för sig att Stadsbyggnadskontorets uppgift är att bygga. Vill man påverka effektivt måste man inrikta sig mot politikerna i Stadsbyggnadsnämnden. Haken är bara att lata politiker för det mesta gör som tjänstemännen säger.

                                                              

Utsikt från Mälarparken med Tranebergsbron och Fredhäll tvärs över vattnet - ett för Brommaborna räddat stort grönområde.

En rest av gamla Svartviksvägen - en numera undangömd historisk relik. Det som syns här var själv upploppssträckan när man i gamla tider red från staden in mot Bromma och Ulfsunda Slott.

                   

En ung löjtnant vid ett av Kungsholmens regementen har beskrivit hur han mot den senare delen av 1880-talet tog flottbron över Ulvsundasjön vid Traneberg i full galopp med sin häst, så att det dundrade och skvätte upp vatten mellan plankorna i den ganska nedgångna konstruktionen. Han red förbi torpet Traneberg, där källarmästare Trana tidigare hade haft sin restauration. Strax var han sedan på det ställe man ser i bilden ovan. Bortom kröken kom man rakt ut på Sandhavet (numera båtupplägg). Där kunde hästen få fria tyglar upp mot Ulfsunda Slott som reste sig storståtligt i fonden.

Unge baron Åkerhielm väntade med lunch.

                              

Utsikt från Solvik mot Rotholmen med Örnsberg i fonden

                             Kvällspromenad med hustrun vid Olovslundsdammen

                                                Tidigvår vid Kyrksjön

                                       Gamla gångbron vid Ulfsunda Slott

                               Den bråkige mannen en stilla novemberdag vid Ålstens strand

                        Judarnsjön med Judarnskogen, ett av våra tidiga naturreservat

                  

                                             _______________________

                                  Bilderna är från 1980-talet på Kodachrome 25

                         

                                        

Inlagt 2024-08-16 07:05 | Läst 486 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant berättelse med fina bilder!
/B
Svar från syntax 2024-08-16 08:20
Tack Bengan!
Fina bilder! Gillar särskilt den mättade blå tonen i vatten och is. Säker komposition också.

/per-erik
Svar från syntax 2024-08-16 09:27
Tack för fint beröm Per-Erik!
Kodachrome 25 är väldigt bra på blå och röda toner. Ibland får jag till och med dämpa dem lite.
Kompositionen är gamla slitvargen: "Gyllene Snittet" - har satt sig i ryggmärgen när det gäller landskap och natur.
per-erik åström 2024-08-16 10:23
En teknisk fråga; Hur scannar du?

/per-erik
Svar från syntax 2024-08-16 10:28
En CanoScan 9000f. Ger en bra grundskanning - sedan får man svettas med bildebehandlingsprogramen. Kodachrome är även på denna punkt en svår och grinig film.
per-erik åström 2024-08-16 15:25
Mycket imponerande resultat! Kunnande, materialkunskap och känsla i skön förening.
Or, as we say in Sweden; Skitbra.
/per-erik
Svar från syntax 2024-08-16 18:38
Mycket kul att få den kommentaren Per-Erik!
Det finns speciella programvaror för Kodachrome, men jag har aldrig hittat någon som verkligen levererar. I stället har jag slitit på som en iller i mina två bildbehandlingsprogram; Photoshop Elements 9 och ASDSee 6. Så småningom, efter många mödor, har det gett resultat.
Mycket intressant, en stor insats av Dig och Du kunde ju rädda och påverka. Hur ser Din hembygd ut idag? Dina bilder är vackra och Kodachrome 25 levererade. Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2024-08-16 10:31
Tack skall du ha Wolfgang!
Det är klart att den moderna tiden påverkar i Bromma, men vi har ändå förvånansvärt mycket fin miljö kvar. Ett ganska attraktivt ställe att bo på.
Oj, Vad vackra bilder av årstider, fin berättelse och din vacker fru med! Inte bara en skicklig fotograf utan bildbehandling dvs teknisk perfekt, konstnärlig öga! Hälsar Lasse
Svar från syntax 2024-08-16 11:19
Tack för dina vänliga ord Lasse - och kul att hör av dig i kommentarfältet!
Hej Peter H.
Som vanligt en mycket läsvärd text – även om jag inte känner till vare sig området eller din kamp mot myndigheterna. Bra kämpat och fina bilder.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från syntax 2024-08-16 16:27
Tack skall du ha Erik.
Ibland blir man trött på myndigheter och deras sätt. Man vill försöka göra något.
Hej Peter,
Det otäcka är att politikerna idag kan avfärda dig som kverulant med AI genererade konstverk.
När dina fina bilder gjordes trodde vi fortfarande på dokumentär styrka i en bild.
Idag kan en kommunpolitiker göra som han, de flesta är han, vill då väldigt få vill ha det jobbet.
Tack för skicklig fotografi.
Bob
Svar från syntax 2024-08-16 20:02
Tack för det omdömet Bob. Vi gamlingar tror på FI-genererade bilder (faktisk intelligens). Du är ingen oäven fotograf själv!
Det finns väl närapå lika många definitioner på hembygd som det finns innevånare på sätt och vis. Man ser väl bara lite mer eller mindre omkring sig.
Din hembygd går inte av för hackor även om den är väldigt olik min som jag minns den :) Min ungdoms hembygd är numera väldigt vildvuxen på många håll. Vissa har nog aldrig hört talas om t.ex häcksax.
Trevliga bilder blev det i alla fall.
HaD/Gunte..
Svar från syntax 2024-08-17 08:28
Det finns det säkert - och jag valde en som passade i min språkliga och bildmässiga kontext... :-)
Kul att du gillade bilderna. Tack Gunte.