Bilder & teknik från förra århundradet

Goda råd är inte dyra

Visst kan man konvertera digitala färgbilder till svartvitt - men det blir inte riktigt samma sak som bilder tagna med svartvit film. I bildbehandlingsprogamet är det även väldigt svårt att få till det så att det verkligen liknar resultatet från svartvit film.

Alltså - vi säger då att vi har svartvit film i kameran, det har ju många unga av i dag. Då kommer nästa problem:  Hur får man det svartvita resultatet att likna svartvita pappersbilder från det traditionella mörkrummet - efter skanning och vid visning på skärm?

Det går inte riktigt, men en användbar metod är att tillföra en lämplig toning av den svartvita bilden. Den saken har diskuterats här på FS. Silverrika varmtonspapper var på sin tid mycket gångbara inom fulltonsfotografin. Det ger valör och djup åt till exempel porträttbilder. Därför kommer jag gärna med ett tips för att åstadkomma snarliknande digitala bilder för visning på skärm - och det på ett så enkelt sätt att det är omedelbart och lätt tillämpbart för alla:

Man lägger bilden i Sepia (kräver bara ett klick med musen). Därefter slår man av färgmättnaden (Saturation) så att det nästan är svartvitt igen - ett snäpp ifrån ungefär. Sedan lägger man färgtonen (Hue) ett par snäpp åt det kallare hållet (för att få bort det uppenbart rödbruna). Då har man ett lätt varmtonat resultat i stil med nedanstående:

Här har vi alltså att göra med en nästan kornfri fulltonsfotografi. Stort tonomfång, eller dynamiskt omfång som man säger numera. Sådana bilder passar mycket bra att lägga i en lätt varmton - det underlättar återgivningen av former och strukturer. Studera håret i bilderna ovan. Det uppvisar en god tredimensionalitet, bra struktur och lyster. Det gillar varje kvinna när hon skall bli avbildad.

Så fick jag också plåta många snygga tjejer på den gamla tiden. Bakgårdsromantikerna med sin sotiga Tri-X, gjorde sig icke besvär - tjejerna lärde sig snabbt... :-)

Inlagt 2023-12-02 15:14 | Läst 575 ggr. | Permalink

"Vilken böna! Fina bilder"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Varför skall digitala svartvita bilder likna pappersbilder?
Svar från syntax 2023-12-02 15:29
En rimlig fråga.
Därför att pappersbilden i svartvitt från det traditionella mörkrummet i rätt vida kretsar anses överlägsen bilden på skärm i svartvitt när det gäller viktiga kvalitetsparametrar. Jag ansluter mig till den åsikten.
TomasKronberg 2023-12-03 20:08
Det är inte nödvändigt, men jag håller med Peter.

Jag har inte lyckats få en digital svartvit bild att bli lika "bra" som en kopia gjord i mörkrum av ett "vanligt" svartvitt negativ. Och det säger jag fastän silverkopian ofta är kornigare (vilket ger det hela en speciell karaktär som faktiskt tillför bilden en del). Speciellt inte utskriven på min bläckstråleskrivare (och då har den ändå en speciell patron för "photo black").

Kanske har jag inte testat Silver Efex pro ordentligt, eller så har jag en dålig skrivare.

Färgbilder är en helt annan sak..

/Tomas
Det ska jag prova om det blir nåt porträtt.
Fina foton och den sista på din Sippa är verkligen bra med den ögonkontakten
/N
Svar från syntax 2023-12-02 17:05
Tack Nini.
Metoden är enkel och snabb.
Väldigt snygga porträtt på en vacker tjej! Men dessa är väl analoga bilder?
Jag ska testa en digital konvertering från färg till svartvitt enligt Ditt recept. Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2023-12-02 17:07
Tack Wolfgang.
Jovisst är det analoga bilder - men dom måste ju digitaliseras om man vill visa dom här på FS.
Wolfgang 2023-12-02 22:22
Tack! Jag tycker att även analoga svartvita bilder som är digitaliserade ger snyggare svartvita bilder än digitala original som har gjorts svartvita i ett bildbehandlingsprogram. Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2023-12-02 22:36
Vi är helt överens Wolfgang. Det är precis min mångåriga erfarenhet. Det är just här som en lämplig toning av bilden kommer in - när man skall försöka överföra den analoga svartvita bildens kvalitet till visning på skärm. Jag menar alltså att en lagom varmtoning underlättar många gånger, men då måste denna toning vara lätt och smidig att genomföra.
Vilken böna!
Fina bilder
Svar från syntax 2023-12-02 17:09
Tack Lars.
Precis min åsikt - och då behöver hon ju en bra framtoning i bild.
Utan tvekan fina porträtt, på en jättesöt tjej och med mjuk fin tonskala! Vacker schal dessutom med ett lika vackert och perfekt placerat smycke som håller ihop schalen. Många hälsningar/ Björn
Svar från syntax 2023-12-02 22:13
Tack Björn.
Det är min hustru Vuokko (Sippa) när vi var nygifta. Om man skall illustrera något med bild, här då rena teknikaliteter, så är det ju inte fel om bilderna är angenäma att titta på.
Vilket bra inlägg, jag ska testa vid något tillfälle. Resultatet som du visar här ser mycket fint ut tycker jag.
Svar från syntax 2023-12-02 22:16
Tack Morgan.
Bra att det ser fint ut. Problemet med illustration av det här slaget, är ju att jag aldrig riktigt säkert vet hur det ser ut på mottagarens skärm.
Jag ser på bilderna och finner dem väl återgivna, d.v.s. jag ser flickan i bilden. Och jag håller med dig om att ingen flicka vill bli avbildad på ett sått hon finner ofördelaktigt! Den första bilden är romantiskt vacker.
Svar från syntax 2023-12-03 18:07
Tack Stefan.
Är man nygift så är man väl lite åt det romantiska hållet. Det kanske inte var det optimala valet av illustrationsbilder - men dom visar just det jag ville säga om fysikaliska förhållanden.