Bilder & teknik från förra århundradet

En solskenhistoria - under riktigt mörka moln

Hemska nazister säljer alltid! Det sägs att om tidskriften Life hade kvar sina gamla regler för "Man of the year", så skulle Adolf Hitler pryda omslaget vart och vartannat år. Här kommer i alla fall en rätt tänkvärd historia på temat:

Under 1930-talet hette chefen för Zeiss beräkningsbyrå Dr Ernst Wandersleb. Han var en framgångsrik optikberäknare. Som ung och nyutexaminerad började han som assistent till den dåvarande chefen för beräkningbyrån, den berömde Dr Paul Rudolph. Rudolphs skötebarn Tessarobjektivet blev sedan även Wanderslebs arbetsfält hela yrkeskarriären. Tillsammans med Rudolph höjdes ljusstyrkan från f:6,3 till f:4,5. När Wandersleb sedan efterträdde Rudolph som chef för beräkningsbyrån, höjde han ytterligare till  f:3,5 - och tillsammans med Dr Willy Merté till f:2,8 år 1930. Det har sedan blivit den högsta ljusstyrkan för Tessarobjektivet.

Wanderslebs släkt hade judiskt ursprung, och hans hustru var av nazisterna klassad som halvjudinna. Läget var problematiskt, och värre skulle det bli när 1940-talet gick in. Ändå var det inte hopplöst. Zeiss hade ett enormt inflytande i Tyskland med ett finmaskigt kontaktnät över hela landet. Dessutom hade företaget en central roll i krigsproduktionen - en nog så tung omständighet ur de nazistiska myndigheternas perspektiv. 

Nu handlade det om chefen för beräkningsbyrån, och Zeiss tänkte inte vika sig! Det man kom fram till var en hemlig överenskommelse, som gick ut på att Wandersleb med hustru fick sitta under Zeiss skyddsparaply i den ägandes villan i Jena. Ingen av dem fick gå ut eller göra något väsen av sig.

Här satt nu Wandersleb månad efter månad, år efter år. För att få tiden att gå gjorde han optiska beräkningar och kalkyler. Dels för företaget - men han sysselsatte sig även med egna projekt. Det gällde beräkningar av olika varianter av Tessarobjektivet med asfäriska linselement. Omständigheterna var sådana att han ganska snart blev lite besatt av detta självpåtagna mastodontprojekt. Papperstravarna bara växte och växte, och belamrade snart hela vardagsrummet.

Det här var naturligtvis en rent teoretisk verksamhet - asfäriska linser var oerhört kostsamma att åstadkomma på den här tiden, och kunde inte komma ifråga i en löpande produktion. 

Ernst Wandersleb överlevde kriget - så gjorde även hans asfäriska Tessarobjektiv. I mina kontakter med det nuvarande Carl Zeiss AG i Oberkochen har det framkommit att Ernst Wanderslebs underlag från 1940-talet låg i botten för beräkningarna av de asfäriska Tessarobjektiv som kom till användning i Nokias tidiga toppmodeller i mobiltelefonin.

Texten är huvudsakligen hämtad från mina tidigare utskick: "Peters Essäer"

Inlagt 2023-10-21 12:05 | Läst 598 ggr. | Permalink

"Mycket intressant, Peter! Och verkligen en solskenshistoria tack vare att Zeiss skyddade honom och hans hustru och de överlevde nazisttiden! Min far har alltid varit förtjust i Zeiss Tessar och jag har faktiskt 3 st i olika gamla kameror! Mvh Wolfgang"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Så är det, det bästa matematikernas beräkningar är långt före allt annat, först ska det förstås, sedan appliceras på någon teknik som skall uppenbara sig, förr eller senare.
När det gäller det politiska så förekom det en del märkliga allianser, just denna hade jag ingen aning om.
Svar från syntax 2023-10-21 14:34
Allians skulle nog Zeiss inte hålla med om. Zeiss gjorde allt vad man förmådde för att skydda alla sina medarbetare. Det var den speciella Zeiss-andan, emanerande från Carl-Zeiss-Stiftelses statuter.

Om man söker på Wandersleb på nätet, så får man i regel veta att medarbetare fick honom avskedad under kriget, och att hans hustru hamnade i Theresienstadt.
Helt fel i båda fallen. Det var en diversion som Zeiss sjösatte för att dölja den hemliga överenskommelsen - och därmed skydda paret Wandersleb.
Mycket intressant, Peter! Och verkligen en solskenshistoria tack vare att Zeiss skyddade honom och hans hustru och de överlevde nazisttiden! Min far har alltid varit förtjust i Zeiss Tessar och jag har faktiskt 3 st i olika gamla kameror! Mvh Wolfgang
Svar från syntax 2023-10-21 20:59
Tack Wolfgang! Ja - det var hemska tider.
Jag kommer ihåg att du skaffade en östtysk Tessar som du blev ganska nöjd med?
Wolfgang 2023-10-21 23:56
Ja, jag köpte en svart Carl Zeiss Tessar Jena DDR 50 mm f/2,8 med M42. Till den har jag skaffat en adapter från Novoflex, så att jag kan använda den på min digitala Nikon Z6. Det är ett jättebra objektiv med fin karaktär!
Sedan har jag min Contaflex Super som har en fin Tessar 50 mm f/2,8 och slutligen min Rolleiflex T3 med Zeiss Tessar 75 mm f/3,5.
Jag är glad för alla tre! Mvh Wolfgang
Intressant inblick i en hemsk tid som mänskligheten fortfarande inte lämnat bakom sig.

Tyska Wikipedia har just de uppgifter du dementerat. Dessutom att Wandersleb även var ballongfarare. Wikipedia har ju egenheten att vem som helst kan redigera innehållet, det funkar oftast förvånansvärt bra men inta alltid.

Betr Tessar så har jag ett 105/3,5 i en "Ercona". "Ercona" är en Zeiss Ikon bälgkamera från östtyska Zeiss som låg i namnstrid med västtyska Zeiss. Tog bra foton senast jag testade. Nu har jag renoverat apparaten och borde testa igen.

Och har också en Tessarvariant från Pentax, ett 50mm Macro f/4 som är mycket skarptecknande på ett trevligt sätt.

Blev sugen på att skaffa ett Tessar 2,8 från Jena. Men besinnade mig sen jag tittat på Ebay.de. Har redan för många 50mm objektiv.
Svar från syntax 2023-10-22 15:12
Uppgifterna om paret Wandersleb har ju som sagt en konkret bakgrund, då det var en medvetet planterad diversion. Ändå är det ju lite kul att den saken lever efter så lång tid.
Mina uppgifter härhör från ett forskningsprojektet inom Zeiss Historica Society i början av 2000-talet; ZEISS EFTER ANDRA VÄRLDKRIGET, då jag var i korrespondens med personer inom Zeiss från tiden i fråga - pesoner som då var i 90-årsåldern.

Wikipedia som kunskapsbas... mmm. Kreti und Pleti förvillar sig nog lite för ofta.

Jag avundas dig nog din Ercona med T-märkt 3,5 Tessar... :-)