Advertisement

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 1346 / Mini-enkät om vilka som har eller har haft en Olympus OM-1 :) Eller synpunkter på OM-systemet :)

 

 

 


Läste nyss i Recensioner, Analoga systemkameror, här på FS om Olympus OM-1 och det var ganska många som har/haft den här litet udda SLR-kameran.

Det vore tacknämligt om ni som läser det här och har/haft en Olympus OM-1, skriver några ord varför ni använde/använder eller köpte den här lilla SLR-kameran.

(Och det är nog fler som haft Olympus OM-1 än de som skrivit en recension om kameran)

Tycker det vore intressant att höra anledning till kameravalet!

För det fanns ju större och mycket mer kända kameramärken även då den här kameran presenterades på 1970-talet!
Så varför detta litet udda SLR-val?

Och jag tar såklart emot alla synpunkter på OM-systemet,
och även om andra OM-kameror!

Och ju mer jag lär mig om det här, ni fattar, kunskap e makt!  ;)

 


Tack och bock på förhand!

/Bengan

 

Ps.
Jag har ju upptäckt den här lilla kameran ganska sen't som nog en del förstått!  Men bättre sen't än aldrig! Och en kul upptäckt!  ;)

 

 

Inlagt 2011-12-09 14:02 | Läst 5030 ggr. | Permalink

"Jag kanske är jävig i denna fråga - Bengan menar ju att jag är ansvarig för detta utbrott av lätt "Olympus OM-1 vansinne" som tycks sprida sig. Jag hade OM-1 under några år på 1970-talet när den var ny. Nu för några år sedan köpte jag på mig en påse klassiska spegelreflexkameror för att sitta och rota i deras mekanism, och ta reda på hur dom var byggda. Bland dem fanns det en OM-1. Det räckte för att den gamla kärleken skulle blomma upp på nytt. Nu har jag en OM-1 låda! Saken blir inte sämre av att det är en så kvalitativt konstruerad kamera. Miniatyriseringen har skett genom ett listigt utnyttjande av utrymmet - inte genom en miniatyrisering av mekanismens delar. Stållegeringar är vad som gäller till 90%. En mycket slitstark kamera - det visar även facit efter snart 40 år. Jämför man med dagens mekaniska konstruktionsarbete i kameror, så är det som att jämföra slott och koja."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hade OM-3 några år i mitten på 80-talet och denna modell lanserades ju som en "proffsvariant" av OM-1. Inget fel på den. En trevlig kamera. Jag frestades dock att gå över till autofocus när den kom i slutet av 80-talet och då blev det en EOS-1.
OM1 blev det istället för den andra drömkameran jag hade då Minolta 101. Storleken och priset avgjorde. Köpte ett paket med 50/1,8 och 135/3,5 i Saudarabien för hela 1300:- :) Kameran används som du vet ännu. Lite defekt ljusmätare, men det är bara att blända ned ett steg från vad ljusmätaren anger.
Jag har använt, OM2, OM4 under många år.
Jag har en OM4 med 6 objektiv i hyllan, det är tveksamt om jag äger dem?
Jag kan låna en OM3Ti.
Jag sätter Oly gluggar på m4/3 kameror.
Jag hade en OM-1 och en OM-2 ett tag under andra hälften 70-talet. Körde svartvitt i den ena och färg i den andra.
Köpte en svart OM-1MD i början på 80-talet. Älskar 21/3,5-gluggen. Har också en 35:a och 100-gluggen. Kameran var perfekt på Interrailresor eftersom den är så nätt i storlek. Hemmavid så sitter alltid motorn på för ett bra grepp. Har kameran kvar fortfarande.
Jag har haft en, köpte den begagnad och sedan har den försvunnit med tiden. Ingen kamera jag vill ha igen då jag tycker att det är skräp. Det finns massa andra trevliga kameror, ex. Nikons olika modeller, Canons olika modeller, Pentax olika modeller samt även Chinon CE-4 som var en av de första kameror som jag skaffade. Här fanns många begagnade pentaxobjektiv K-fattning bajonett.

Olympus har aldrig varit mitt märke så vida det inte varit en XA eller XA2 tror jag den hette.

Jag bara vänta på att du ska damma av de gamla Top-Conmodellerna för att finna de riktiga godbitarna.
mvh
Morgan
Just nu kör jag mkt hårt med en Nikon F3 och längtar mkt efter en Nikon FM2
Alla riktiga fotografer har väl haft en OM-1? ;)
Jag valde den för ett helgjutet hus samt för att den var helmanuell.
Den presterade bra i kyla vilket konkurrenterna i samma prisklass inte klarade.
Jodå hemma i hyllan står det en OM-2 som jag rekommenderade sambon att köpa 1978. Och den tuffar på fortfarande även om det inte blir så ofta. Fungerade lite som ett komplement till den Leica CL som var min enda kamera under den perioden.
Jag hade på åttiotalet en OM-10 eftersom jag inte hade råd med en etta.

Tian bytte jag mot den första Canonen med autofokus - Canon 650 som 1984 eller 85 kostade kring 5000:-
Bra kameror båda.

Jag köpte min första OM-1 nyss - av nostalgiskäl bland annat. Påverkad av dej. Visst är det en liten trevlig maskin.
Jag har ju bara fotat i 2-3 år men den första kameran som var analog och som blev en förälskelse, om än på bild, var en svart OM-2n, helt enkelt en otroligt vacker design och objektiven är riktigt tjusiga. Jag hade ju bara min OM-1n i fyra dagar, var tyvärr tvungen att skicka tillbaka den till säljaren då ljusmätningen inte var korrekt.
Hade OM-1 77-85 ungefär. Bra, liten, lätt, smidig och lättfokuserad. Motor/Winder infästningen var dock inte robust. Motor/Winder skruven skruvade ständigt upp sig vilket resulterade i avbrott, man fick hela tiden gå och spänna skruven för att vara säker på att det skulle fungera.
Som du ju vet så har jag haft en OM-1, sedermera blev de två stycken. Varför ville jag ha just denna modell? Anledningen var mycket prosaistisk: min kille hade ju en OM-1 och det var ju praktiskt att kunna dela på tillbehören. Sedan kom jag att lägga beslag på hela rasket... Har aldrig hört mig för varför maken (= f.d. pojkvännen) valde just OM-1.... kan ha varit en inspiration från den fotograferande storebrodern...
Svar från Benganbus 2011-12-11 10:18
Släpp inte taget om de där intressanta OM-gejerna bara! ;)
/B
Först blev det ett Praktika paket. Endera var det kamerans fel eller mitt eget men kameran exponerade fullkomligt käpprätt fel.
Efter ett par år kom sedan Olympus OM-1 som en revolution, Den lilla nätta saken var då bara helt rätt coh det man skulle köpa. Dessutom var de förhallandevis billig.
Så på den tiden hade jag dåtidens innekameror. Canon Dial för tester och OM-1 för mer seriös fotografering.
Om jag tittar på bilder från den tiden var endera kamerorna långt ifrån dagens eller så har jag blivit en bättre fotograf. Sedan med Leica R3 och Nikon F4 så blev bilderna bättre och speciellt efter jag verkligen lärt mig att labben spelade en stor roll i om bilderna blev bra eller inte.
Fast idag springer min nya lillkamera Fuji X-10 och modern efterbehandling cirkel runt vad den analogitidens kameror kan och kunde prestera.
Dessutom behöver jag inte vara beroende av dåliga labb eftersom jag har hela processen från kamera till färdig förstoring i min egen hand.
Kombinerat givetvis med att jag lärt mig något på vägen.
OM-1 1973, bytte upp mig från en Minolta SRT-101
OM-1n, Svart, 1975, så jag kunde ha färg i en och svartvitt i en.
Sedan blev det även en OM-2 och en OM-4.
Gjorde mig av med hela rasket för några år sedan
Jag kanske är jävig i denna fråga - Bengan menar ju att jag är ansvarig för detta utbrott av lätt "Olympus OM-1 vansinne" som tycks sprida sig.
Jag hade OM-1 under några år på 1970-talet när den var ny. Nu för några år sedan köpte jag på mig en påse klassiska spegelreflexkameror för att sitta och rota i deras mekanism, och ta reda på hur dom var byggda. Bland dem fanns det en OM-1.
Det räckte för att den gamla kärleken skulle blomma upp på nytt. Nu har jag en OM-1 låda! Saken blir inte sämre av att det är en så kvalitativt konstruerad kamera. Miniatyriseringen har skett genom ett listigt utnyttjande av utrymmet - inte genom en miniatyrisering av mekanismens delar. Stållegeringar är vad som gäller till 90%. En mycket slitstark kamera - det visar även facit efter snart 40 år. Jämför man med dagens mekaniska konstruktionsarbete i kameror, så är det som att jämföra slott och koja.
Rena OM-febern tycks ha brutit ut. Jist nu funns sex stycken ute på Tradera...
Har en OM1 och en OM2 och tycker mycket om dem båda. Dock föredrar jag tvåan framför ettan pga automatiken och ljusmätningen. Köpte dom i första hand för den lilla storleken, sen är de ju väldigt vackra också. Väldigt trevliga kameror är det, så pass trevliga att jag skulle vilja ha hela serien:-)
Det närmaste jag varit att äga en OM-1 var en gång i mitten av sjuttiotalet när jag stegade in till Wibergs Foto i Sthlm för att inhandla en dylik.
När jag gick därifrån hade jag köpt en Konica Autoreflex T3. En övertygande försäljare plus, om jag minns rätt, att Wibergs var en Expertbutik på den tiden och Konica var Experts märke. :-)
syntax 2011-12-09 22:03
Ha, ha - det var skillnad det!! Du gick in för att köpa en sportbil, och kom ut med en pansarvagn.
Ja nu skapar du ett habegär! Har kvar min analoga mörkrumsutrustning med förstoringsapparat, framkallningsdosa, skålar och allt. Saknar min svarta OM-2n som jag sålde häromåret mer än vanligt och kan till och med tänka mig att ställa mig i mörkrummet och slabba igen. Åtminstone i detta skrivande nu.

Inte blev bilderna sämre med analoga kameror, det hela hänger på fotografens kunskap. Dock är svartvitt och dia ett annat medium än digitalt. Vart och ett med sina styrkor och svagheter. Läste just ett annat blogginlägg om foto i stockholmsnatten och kommer tydligt ihåg hur jag själv en gång i tiden vandrade där med stativ och Olympus OM-2n. Finns gott om fina motiv där. Man blir ju nostalgisk värre!

Nu har jag ju inte haft en OM-1, men mina synpunkter på OM-systemet är att det är kanon, fortfarande än i denna dag. Men detta är ju inte riktigt officiellt att döma av ditt föregående OM-inlägg :-) Jag är en ganska praktiskt orienterad fottograf och bryr mig inte så mycket om trender och populära märken, utan ser mer till det färdiga resultatet som det presenteras för betraktaren. Jag har alltid tyckt att Olympus OM-2 varit guds gåva till fotografen. Det tycks ju bekräftas av att du nu tar upp OM i ljuset och den uppmärksamhet systemet därigenom tycks få. Mvh Fredrik
Svar från Benganbus 2011-12-10 09:21
Det är konstigt det här, jag bara skriver några bloggar om en liten SLR-kamera som jag fått upp ögonen på, samt några egna små funderingar om kameran liksom.... ;)

Min bakrund om kameran är att jag har fotokompisar som talat om den här kameran under en lägre tid, bla Peter Hennig och min granne Christofer.
Och en mycket konstig sak i sammmanhanget det var för ett halvår sedan då jag gick igenom en kartong med brochyrer, det var Leica-brochyrer, och i den kartongen låg en enda brochyr om Olympus OM-1n och OM-2n....??
I en Leica-kartong!?

Det kändes så här efteråt som när Ringen sökte upp Gollum! ;)
Och jag började läsa, och jag blev intresserad, och mycket imponerad över tänket och ovanliga tekniska lösningar!!

Men det som fick det hela att tippa över helt, det var då grannen kom över med en OM-1 och sa: "Låna den och kör några rullar!
Pang, där slog fällan igen! ;)

Jag upptäckte en liten Leica-liknande SLR-kamera! :)
Se'n blev jag "fodervärd" åt en svart OM-1 med optik, det gjorde inte saken bättre! :)

Och nu har jag en OM-2n också! :) Och håller med dig om den kameran! :)
/B
Själv föll jag för designen och smidigheten när jag köpte min om2 1977, gick sedan vidare till en om4 som jag fortfarande tycker är en av de bästa slr som gjorts. Den hade ett helt outstanding mätsystem med bland annat multispot och låg och högdagermätning. Dessutom är zukio gluggarna riktigt fina.
-affe
Då man som fjunig tonåring på tidigt 70-tal tog steget upp från Kodak Instamatic 233 till en Cosina 35 med mätsökare likt Leica M, var det ett lyft för fotointresset, Cosinan var förresten en alldeles lysande kompakt som satte fart på hobbyn. När sedan kompisen handlade en SLR, en Mamiya med skruvgänga och ett 200 mm, var det avgjort. Det skulle bli en systemkamera även för mig. Men nu var man kräsen, riktigt kräsen och ägnade nästan två år att bara läsa tester, springa in- och ut genom diverse fotobutiker för att klämma på kameror och testa objektiv. Då hette butikerna Waidele, Hasselblad, Poppens mm i Gbg vilka alla säkert tröttnade på mitt flängande i dörrarna.
Jag skulle ha den absolut bästa kameran som fanns – för mig, dvs för mitt behov!
Jag förkastade snabbt Canon F1 och Nikon F2 då de var på tok för tunga och klumpiga. Jag sysslar med fjällvandring, skidåkning mm och önskade ett smäckert men högkvalitativt system. Även Minolta SRT 101, Canon FTB, Nikon Spotmatic och Konica T3/T4 förkastades av samma skäl. Men Minolta XE-1 och XE-5 hängde med länge vill jag minnas även om de inte kunde kallas smäckra. Men de stod ju modell åt Leica R-kamerorna och kändes väldigt robusta. Leica och Contax var för tunga, klumpiga och tokdyra. M-kameran hade även begränsningar på telesidan.
Nu hade jag fått upp ögonen för OM-kamerorna och dess konkurrenter i Pentax MX och Nikon FM/FE. Canon lanserade sin AE-1 som förkastades pga. bräckligt innandöme.
De utmärkta Pentax K2 mfl gick i graven och strax förkastades OM-1 och MX då de var helt manuella. Valet stod mellan OM2 och Nikon FE där lotten föll på Olympusen tack vare ett vassare mätsystem (TTL-blixt och OTF) och smäckrare objektivserie. Det blev en OM2 i krom med en 50mm f:1.8. Kombinationen var klockren. Strax inhandlades det utmärkta 200 mm f:4.0 som sedan kompletterades med en 28mm f:2.8 och fjällvärlden stod och väntade.
OM2 fungerade dock inte så bra ihop med Winder och den byttes mot en svart OM2n som även var bestyckad med ännu vassare mätsystem. Den tappades tyvärr i gatstenen med prismahuset först…
Nu blev det en OM-1n!
I princip samma kamera som 2;an minus automatik + uppfällbar spegel och helmekanisk slutare. Helt enkelt en perfekt kamera för mina behov men jag saknade den suveräna automatiken varvid den efter en tid byttes till 2 st OM2 SP. Färg eller sv/v i den ena och Dia i den andra.

Faktum är att jag fortfarande inte kan se någon annan kamera förutom FM/FE och MX som kunde konkurrera med OM-kamerorna. Senare kom de ännu vassare OM3 resp. OM4 och med tillägget ti.
Nu använder jag OM kamerorna allt mer sällan men de ligger skjutklara i kameraryggsäck med ett antal fina Zuico-objektiv. Film ligger i kylen så det är bara att ladda!
Jag har en OM1, svart. Köpte den sent sjuttiotal. Min första SLR var just en OM1, en kollega rekommenderade den. Provade sen några andra, tex OM 10, Nikon FE, men gick tillbaka till OM1 när chansen dök upp. Automatik var tråkigt...

OM1 är fortfarande den Roligaste kameran jag haft... Saknar enkelheten och den kontroll man hade med dessa kameror.
Den ligger fortfarande kvar i hyllan... Där stannar den tills det är dags att fota med film igen. Jag släpper den inte!
JAG KÖPTE EN OM 1.PÅ SLUTET AV 70TALET
KOMBINERAT MED 85 2.0
TRI X RULLARNA SUSADE GENOM HUSET I STRID STRÖM
EN TAXICHAUFFÖR PÅ SRI LANKA LYCKLIG GJORDES
VID EN HASTIG URSTIGNING
DEN ERSATTES AV EN OM3 OCH 2 OM4.OR
DERAS MÄTSYSTEM ÄR FORTFARANDE ONE OF A KIND
MVH ULF GRANSTRÖM PITEÅ