Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6712 // AI och elförbrukningen! Godnatt! :)

Tankställe i Ljusdal! Framtiden är vår!

För varje gång du gör en enkel sökning via en AI-driven chattbot som ChatGPT, krävs det ungefär en halv liter vatten för att kyla ner de dataserverhallar som behövs för att systemet ska fungera skriver Forbes. – Sökmotorer eller chattbot är den typen av teknik där man börjar se ganska tydligt att energianvändningen och koldioxidavtrycket växer, säger Victor Galaz docent vid Stockholm Resilience Center på Stockholms universitet.
Energiförbrukningen lika stor som Japan
Enligt en rapport som International Energy Agency släppte tidigare i år, beräknas energianvändningen till bland annat AI vara lika stor som hela Japans årliga energiförbrukning år 2026.

Och i Sverige, här förväntas datorhallar förbruka cirka tre TWh el, enligt studien Datacenter i Sverige. Det motsvarar ungefär hela Uppsala läns förbrukning, enligt Lars Nordström, professor vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Företagen betalar 0,6 öre i skatt per kWh istället för 36 öre som hushållen, hittills i år har dataföretagen fått 420 miljoner kronor i rabatt enligt Skatteverkets uppgifter.
(SvT. Publicerat tisdag 30 augusti 2022).

Men nu skall vi bygga fler kärnkraftverk, så det ordnar sig nog, förutom att Staten, vi alltså, skall bidra med de mesta pengarna till det här! Så vi får nog fortsätta att snålduscha och ha raggsocker på oss inomhus! :)

Som sagt, god natt! :)

/Bengan

Postat 2024-08-12 21:43 | Läst 502 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6709 // Objektivtest! Nikkor på M Leica!

Jag har ett Nikkorobjektiv, 1,4/50 mm, som är avsett för Nikons mätsökarkameror, men tack vare den eminenta adaptern Amedeo kan man använda Nikkorobjektiv på M Leica! Nu är det här objektivet inte i topklass på full öppning trots att det är en Sonnar-kopia! Men det viktiga är, för mig i alla fall, att skärpan blir där jag ställer den via mätsökaren på M Leican! Och det verkar den göra! Här är det på full öppning!

.

Här är objektivet! Och att det inte sitter på en Leica M6 ser ni nog! Jag använde M6:an vid objektivtesten, då jag hade några rutor kvar innan framkallning! Nu kan man väl undra varför fota med ett äldre och kanske inte så superskarpt objektiv? Det finns annat än superskärpa, är det korta svaret! Och så är objektivet snyggt på en M Leica! :)

/Bengan

Postat 2024-08-11 21:59 | Läst 418 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6710 // Att tänka till före istället för efter! ;)

Bilden har inget med innehållet av bloggen att göra utan handlar mest om betraktningsavstånd och om man tittar på bilden via mobiltelefon eller bildskärm. Så den här bilden ser skarp ut i en mobiltelefon!  :)

Men vad gäller annat och aktuellt, laddstationer för elbilar:
"Det är en intressant synpunkt! Att göra laddning av elbilar lika enkelt som att tanka fossilbilar skulle verkligen underlätta övergången. Genom att prioritera användarvänlighet och standardisering från första början kan vi skapa en mycket smidigare övergång från fossilbilar till elbilar.
Sedan kan vi fortsätta med incitament som rabatter och annat för att främja användningen av elbilar. Tack för din insikt!"

Och ni märker säkert ordet insikt på slutet! :)

Och nu fattar ju vem som helst att det här är en ny marknad och att olika företag vill såklart binda upp sina kunder på ett sätt som är bra för företaget! Marknaden är svår att styra när det gäller större samhällslösningar! (Men det fattar ju vem som helst)

Annars rätt lugnt i Gnesta, och vi har en liten hund på besök över natten! Alla de här små hjärtedjuren har såklart egna vanor och leksaker! Men det verkar gå bra!
Och vi gjorde en se'n promenad i går kväll, och då hade vi  en ficklampa med såklart! :)

/Bengan

Postat 2024-08-11 08:21 | Läst 679 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 6709 // Att skanna film!


Jag skannar min film!  Och jag har en äldre skanner, Nikon Coolscan V ED, som fungerar bra, men skanningen tar litet tid! Nu såg jag att man kan skanna filmen via mobilkameran! Se här!
Någon som har erfarenhet av den här mobiltelefonkameraskannern?

/Bengan

Postat 2024-08-10 07:54 | Läst 665 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6711 // Viksängen fotofika!

Analog bild tagen med en förkrigs Sonnar 1,5/ 5 cm på full öppning och fri hand! Skärpeläget är kort!

På förrförra Viksängens fotofika hade vi besök av den här mannen! Han såg våra kameror och slog sig ned vid vårt bord, och berättade att han också fotade, eller rättare sagt filmade, och att han även är sångare och musiker!

Det va även den gången på Viksängen som vi hörde talas om en fotograf som nyligen köpt en analog M Leica! Det hörde vi från bordet bredvid! Jag har nu fått kontakt med den framtidsinriktade fotografen som bor i Stockholm! Kul och trevligt!

Det är på Viksängen det händer saker! :)

/Bengan

Postat 2024-08-09 22:30 | Läst 361 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa