The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6712 // AI och elförbrukningen! Godnatt! :)

Tankställe i Ljusdal! Framtiden är vår!

För varje gång du gör en enkel sökning via en AI-driven chattbot som ChatGPT, krävs det ungefär en halv liter vatten för att kyla ner de dataserverhallar som behövs för att systemet ska fungera skriver Forbes. – Sökmotorer eller chattbot är den typen av teknik där man börjar se ganska tydligt att energianvändningen och koldioxidavtrycket växer, säger Victor Galaz docent vid Stockholm Resilience Center på Stockholms universitet.
Energiförbrukningen lika stor som Japan
Enligt en rapport som International Energy Agency släppte tidigare i år, beräknas energianvändningen till bland annat AI vara lika stor som hela Japans årliga energiförbrukning år 2026.

Och i Sverige, här förväntas datorhallar förbruka cirka tre TWh el, enligt studien Datacenter i Sverige. Det motsvarar ungefär hela Uppsala läns förbrukning, enligt Lars Nordström, professor vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Företagen betalar 0,6 öre i skatt per kWh istället för 36 öre som hushållen, hittills i år har dataföretagen fått 420 miljoner kronor i rabatt enligt Skatteverkets uppgifter.
(SvT. Publicerat tisdag 30 augusti 2022).

Men nu skall vi bygga fler kärnkraftverk, så det ordnar sig nog, förutom att Staten, vi alltså, skall bidra med de mesta pengarna till det här! Så vi får nog fortsätta att snålduscha och ha raggsocker på oss inomhus! :)

Som sagt, god natt! :)

/Bengan

Inlagt 2024-08-12 21:43 | Läst 503 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag funderar på vad man sparar med AI. Med en sökmotor som google sparar man en bilresa in till stan för att kolla om det man behöver finns i butiken, kanske AI kan bidra med liknande?

Men det är såklart inte speciellt populärt att vara optimistisk, det var bättre förr helt enkelt. Och lika illa då :)

Hälsar -C
Svar från Benganbus 2024-08-13 07:15
Visst kan AI bidra till massor av saker, helt klart, jag sökte på om man kan återuppväcka en synnerv som håller på att degenereras, det sker i sjukdomen Glaukom, och AI skannade av stora delar av forskningsfronten och gav mig svar att försök pågår på djur men inte ännu är påbörjat på människor! :)
Sedan tycker jag själv att det är kul att någon gång åka in till sta'n i ett ärende! Vi tar om möjligt Mälartåget! Lyx liksom! Slippa köra själv!
Men visst kan man söka på Google innan, så man besöker rätt butik! Eller rätt fik! :)
/B
Enligt Myndigheten för digital förvaltning så ger världens datacenter upphov till mer koldioxidutsläpp än flyget.
//Anders
Hej,
När de får igång de reaktorerna har jag slutat betala skatt. Det är dock ingen tröst.
Kanske någon kan hitta stop knappen till byggena.
Ha det gott
Bob
Svar från Benganbus 2024-08-13 14:08
Tänkte skriva en blogg om vår nya Tidö-regering, och lägga in begreppet Dunning- Kruger som förklaring. Det skall du låta bli sa min fru, vissa förstår inte humor i Regeringen! Om dom skulle råka läsa det du skriver! Ok låter bli då sa jag!
/B

Ps. Därför blev det en lättare blogg idag! Fast jag vet inte om alla förstod den heller! ;)