Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6668 // Lång dags färd mot natt!

Jag tycker bilåkande längre sträckor blivit tråkigare med åren, speciellt om åkningen kommer upp runt en femtio mil! Men dag gick det ändå ganska bra då det nästan inte va någon trafik åt det håll vi åkte! Köer va det i stället åt det andra hållet! Så det gick att åka med farthållare på ganska långa sträckor! Skönt va det!

.

Framme!

.

Vi började med en liten kvällspromenad innan middagen, för vi misstänkte starkt att om vi skulle ta promenaden efter middagen så skulle den inte bli av! :) Efter middagen karta fram! Och tror vi kommer att sova gott i natt trots att forsens ljud ligger ganska nära oss!

/Bengan

Postat 2024-06-23 23:49 | Läst 553 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Straight 6667 // Testar ett objektiv!

Läste om objektivet, "2nd generation of these beatiful lenses" och tyckte det lät intressant så jag tänker testa ett objektiv i den här serien!

.

Jag tar ofta en bild på första rutan med information om vilket objektiv/kamera som filmen är tagen med!  :)

.

Så här ser kameran ut, mycket Zeiss om man så säger! På så sätt att kameran och objektiv är tillverkade via de maskiner som togs från bla. Jena efter andra Världskrigets slut! Objektivet innehåller med mycket stor sannolikhet Scottglas från Jena!

Tog ett tiotal bilder i kväll med kameran, men resultatet kommer att kunna ses kanske en dryg vecka efter Midsommar, tidigast! Så jag visar en iPhonebild på den miljö jag fotade med kameran i kväll! "Öde samhälle i sommarkväll!"  ;)

.

Men jag tror orsaken till ödsligheten är att det är fotboll på Tv! Det e fotboll varje kväll ett tag framöver! :)

/Bengan

Postat 2024-06-20 23:48 | Läst 560 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6667 // Så va det midsommar igen! Med minnen!

Midsommar  (Hyttlöt i Gnesta)



Vi har firat midsommar på olika platser under åren, men jag återkommer gärna till den midsommar vi firade på Åland för en trettiofem år sedan!  Vi hade  hyrt ett litet hus som utgångspunkt för våra cykelturer! Det var nästan bara grusvägar, och så jämna och fina så det kändes som att cykla på asfalt! På midsommaraftonen, i den lilla byn, så snickrade några män ihop en dansbana på skolgården och senare på eftermiddagen reste man midsommarstången, i stången hängde små skepp, och sedan sjöngs nationalsången ståendes i kostym och fina sommarklänningar! Och så någon timme senare gick man till dansbanan!
Männen tog av sina kvajer, kavlade upp skjortärmarna och bjöd upp till dans via dragspelsmusik! I skolhuset, som låg vid dansbanan, serverades det kaffe med dopp!
Jag kände starka vibbar av en svunnen tid, som nog även funnits i Sverige!
Det här är ett säreget och mycket speciellt midsommarminne!

Med önskan om en fin Midsommar!
/Bengan

Postat 2024-06-20 08:14 | Läst 595 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6666 // En ganska kompakt Leica! :)

Det som gör kameran kompaktare, vid tex. transport, blir då man skjuter in objektivet och sätter på motljusskyddet omvänt! (Motljusskyddet har invändigt en mjuk beklädnad för det här)

.

Så här ser det ut vid fotografering! Objektivet är här utdraget och snäppmotljusskyddet sitter väl fast i den en springa som det här filtret ger mellan filter och objektiv!

Vad annat, så hade jag en tanke och kollade om det kunde stämma!
"Ja, om du monterar ett Sonnar 50 mm f/1,5-objektiv på din Fuji X-E1 med en adapter, kommer brännvidden att vara liknande den hos Voigtländer Nokton 75 mm f/1,5 på en digital Leica M-kamera. Båda dessa kombinationer ger en telefotofokallängd som är idealisk för porträttfotografi och ger möjlighet till mjuk bakgrund (bokeh) tack vare den stora bländaröppningen. Så du kan förvänta dig liknande resultat i termer av brännvidd och estetik!"
 Tack, då är vi överens!

Och i går tog vi den vanliga kvällspromenaden trots att det var fotboll på Tv! ;) Där här med SvT-Play är suveränt, man kan se fotbollen senare! Nu finns det dom som vill se fotboll i realtid! Nåja, vad gäller realtid, det kan bli en filosofisk fråga om man så vill! ;)

Och ibland, eller som igår, så tog vi ingen mobiltelefon med oss under kvällspromenaden! Det funkar fint! Det finns så mycket annat att titta på i den här ljuvliga tiden!

/Bengan

Postat 2024-06-19 06:13 | Läst 586 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6664 // Nog e vi litet lurade ändå! ;)

Man är aldrig riktigt nöjd med det man har! Känns nog igen va? Jag sitter och kollar några Leica-porträtt och undrar om jag skulle få bättre porträtt med ett nytt objektiv, och tittar in Leicas hemsida och hittar det nytillverkade 90 mm Thambar! Nu vill jag säga att jag bara tittar, men jag undrar ändå såklart! Här gör Leica ett nytt men ofullkomligt objektiv som man säger i klartext, och säljer det dyrt! Och för att gå resonemanget i förväg, så borde jag kunna få den här "drömlika Thambareffekten" via ett mycket billigare objektiv, eller ve och fasa, med hjälp av ett bildprogram!
Visst e jag himla tråkig! ;) Och visst e Thambar snyggt! Men ändå!
Här finns att läsa om Thambar!

Annars så håller jag på att fota med litet olika kameror just nu, och funderar på det här med "en kamera, ett objektiv och en film"! Tanken e ju att fokusera på bilden i stället för på kameraprylar! Men det känns ändå som att gå i kloster! Eller hur Ofelia? ;)

Det mesta i dagens samhälle handlar ju om konsumtion! Köpa hela tiden! För så fungerar ett konsumtionssamhälle! Och i vårt ämne, fotografi, så gäller det här såklart också, så det kommer nya prylar/modeller hela tiden, som det görs reklam för! Ständigt!

Så det e inte så himla lätt det här med "en kamera, ett objektiv, en film", eller att behålla den gamla digitalkameran!
Så sammantaget, en mission nästan impossible känns det som!

Vad annat då, jo glöm inte IRL i nutid! För snart mörknar det! Tiden e knapp!  :)

/Bengan

Postat 2024-06-18 08:18 | Läst 683 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa