Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6407 // Det finns ändå några ljuspunkter i november! :)

"Youtube, Instagram, Tiktok...
Alla våra gamnackar som böjs ner mot de mobila skärmarna. All denna tid som bara rinner iväg medan livet pågår någon annanstans. Om den franske filosofen och filmaren Guy Debord (1931-1994) kom tillbaka i dag och såg hur det han kallade ”Skådespelssamhället” hade utvecklats, så skulle han förmodligen inte sluta kräkas – för att parafrasera Max von Sydow när han pratade om Jesus i ”Hannah och hennes systrar”.
(Saxat ur DN, Kultur i dag 23-11-07)

Och kulturen i vår nya tid, som känns som att jag upplevt det förut trots att jag inte ens va född då! (Kan vara att jag läst det någonstans) Det jag tänker på är, "När jag hör ordet kultur så osäkrar..." Ni har säkert också hört det! Och denna månad November, som känns som "Natt klockan tolv på dagen!" Jag har sagt det förr!

Men några ljuspunkter finns det, idag skall vi till Trosa och till tandläkaren! Men det e inte jag som skall till tandläkaren! :) Sedan så tar vi nog en fika i Trosa! Vi vet ett bra fik! Och nu är det snart slut på "gamnacken" vid morgonkaffet, vi har återupptaget prenumerationen på pappers DN! Efter ett antal månader med DN digitalt kom ett erbjudande  som vi inte kunde låta bli att ta! Jag har inget emot bildskärmar, som nu här i bloggen, men att sitta och fika på morgonen med en lysande bildskärm framför ögonen det är inte riktigt min grej har jag märkt! Så nu tillbaka till läslugnet och pappersprasslet! :)

Vad gäller den nya fototekniken, så har jag lyckats få in mitt gamla PS i min nya dator, med skannern funkar inte ännu i datorn! Så jag får sätta tillbaka skannern i min XP och fundera litet på orsaken! Och som sagt, i dag Trosa och där skall jag också försöka tömma en kamera på film! Hittade film i min Contax G2! Tror det passar bra med G2 då det nog kommer att regna litet och då kan jag fota med högerhanden och hålla paraplyet med vänsterhanden! Voila! :)

Så några ljuspunkter finns det allt! :)

/Bengan

Ps. Å glöm inte fotofikat på Tårtan nu på onsdag!

Postat 2023-11-07 07:00 | Läst 426 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6405 // Tårtan nu på onsdag och att sätta regummerat på en Ferrari! :)

Som sagt, fotofika på Tårtan nu på onsdag från 15.00 c:a! Gata Horns 32 e adressen! Väl mött!

Och vad gäller att köra regummerat på en Ferrari, så e det som att sätta ett icke leicaobjektiv på sin Leica, skrev någon på nätet! ;)
Jag tror, att en del Leicaägare är osäkra på sig själva och sin fotografi, och när man nu ändå har köpt det bästa för säkerhets skull, och att då sätta ett annat objektiv än ett original på kameran, det skulle bara öka på den här osäkerheten! ;) ;)

Vi har nyss varit ute i gråvädret, och jag fotade med ett "piratobjektiv" på M Leican! Undar vad Harry Zöllner sagt om min beskrivning?  Piratobjektiv! :) Nåja, jag tror Harry fattar vad jag menar! Hade funderingar på att först sätta på King of Bokeh på kameran, men kände mer för Harry Zöllners fina och kompakta lilla skapelse! Fast några, sannolikt så handlar det bara om avundsjuka, säger att Zöllners lilla vidvinkel objektivet inte är så himla bra! ;)

Och det va skönt att fota och ha kontroll! Och tycker jag har mer kontroll över mitt fotograferande när jag fotar anlogt! Även om det går litet långsamt! Jag gillar eftertänksamhet/långsamhet i mitt fotograferande! Litet av långsamhetens lov! (Owe Wickström)

Hur som helst, så planerar jag även för framkallning av några filmer nu på fredag!
(Men skannern hittar inte min nya Pc, så det blir att gå tillbaka till XP)

/Bengan

Postat 2023-11-06 15:14 | Läst 471 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6455 // Det ena ger det andra! Om onödigt mycket bildskärpa! :)

Den förra bloggen om skärpa gav intressanta synpunkter och kommentarer! Kommentar som höll mig sysselsatt i tankarna ett bra tag! Tack för dom kommentarerna! Och en kommentar ledde in mig på något annat, men kanske ändå inte, musik, och hur man ibland kan framställa musik utan de mest moderna och perfekta intrumenten! Här är en del av kommentaren från Mattias Lundblad:
"Drar man parallellen till musik vidare, så är det sällan de som har de mest välljudande instrumenten som imponerar mest på mig. Jag såg en intervju med studiobasisten Lee Sklar, som spelar på 2000 album. Den bas han använt mest byggde han ihop av reservdelar och anpassade den så att den passade honom, inte så den objektivt sett låter bäst (förmodar jag iallafall). I musiken är det alltid viktigare att det finns kommunikation, känsla och inlevelse än att man är snabbast och har den renaste tonen. Är det ett problem att pianon är för välstämda? Det tror jag inte, men är man Tom Waits går det bra med ett lite sprucket."

Visst e det här intressant? Kom att tänka på Kölnkoncerten med Kieth Jarret! En fullkomligt fantastisk pianokonsert på ett hjälpligt stämt piano! "Pianostämmaren kunde på fem timmar hjälpligt få instrumentet i ordning, men Manfred Eicher har senare spekulerat i att instrumentets ofullkomliga skick kan ha bidragit till konsertens kvalitet genom att tvinga Keith Jarrett att anstränga sig att få välljud ur pianot?"

Här är Wikipedia om Kölnkoncerten!

Det viktiga är nog att konstnären måste anstränga sig, i alla konster, även i bildkonst, komma in i en bra känsla, eller flöde, som man även säger, och kanske även våga utsätta sig! Men som sagt, det finns såklart även behov av knasterskärpa i viss fotografi, men jag kan väl tycka, att det bland oss amatörer pratas litet väl mycket om skärpa i vår fotografi! Jag vet såklart att det är marknaden som till stor del lurat in oss i det här skärpetänket! För ärligt talat, vad skall dom annars sälja in till oss? ;)

Ok, ett litet sidospår idag i bloggen, men ändå inte tycker jag! :)

"Det e bättre med ett sidospår än inget spår alls", kanske Hypatia skulle sagt i dag!  ;)

/Bengan

Postat 2023-11-06 08:19 | Läst 623 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6403 // Is sharpness in photography becoming a problem?

Jag hittade en intressant fråga på nätet om skärpan i fotografi! En fråga som börjar så här!
"Is sharpness in photography becoming a problem?"

Och fortsättning: "The question or questions, I should rather say, now are these. Is sharpness in photography now a problem? Do we need more sharpness? Does sharpness (more than we have) add any value to a still image? Does the sharpness now add any value? Is sharpness an artistic quality in itself?"

Originaltexten finns att läsa här! 
https://www.dpreview.com/forums/thread/4696374

/Bengan

Postat 2023-11-05 17:08 | Läst 946 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Straight 6403 // Mycket oreda har det numera blivit runt M Leica!

Vad är kvalitet i fotografi Faidros! :)

Alltså, några funderingar på att gå över ån efter vatten, eller varför använda olika piratobjektiv på en märkeskamera! Men om man nu absolut måste det, då är nog en SLR-kamera förstavalet, och med en digital SLR så blir det enklare! Du ser vad du får, och du får det snabbt! :) 

Nu vet ni säkert att det finns en marknad för ombyggda objektiv för en analog M Leica! Det finns även adapters, så man slipper bygga om objektivet! (Man kan även använda de här ombyggda objektiven på en digital M Leica) Och vad gäller äldre analoga objektiv så finns det såklart även SLR-objektiv! Och ett SLR-objektiv är ofta inga lätta grejer att få avståndsinställning att fungera bra på en M Leica! Visst e vi litet tillbaka på det här med gå över ån för att hämta vatten va!  :)

Men det här är inte det stora problemet! För att komma till saken! Man kanske kan komma att tappa en del skärpa genom att använda ett icke märkesobjektiv på en M Leica! Hemska tanke kära vänner, skärpan är ju vår heliga graal! Vad finns då kvar i fotografin om man tappar eller slarvar med skärpan? Det blir som att vara utan religion! ;)

Så om alla följde det "sunda förnuftets regler", och uppträdde mer seriöst, för att "Tänka fritt är stort men tänka rätt är större" (Thomas Thorild) så skulle nog även vår fotografi vara enklare eller hur man nu säger! Eller i alla fall innehålla mindre saker som oroar oss! ;)

Här ser ni ett litet oroväckande exempel!

/Bengan

Ps. Å ännu mer läsning i ämnet om ni har lust!

Postat 2023-11-05 09:12 | Läst 627 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8 9 Nästa