Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6422 // AI och begreppet konst! Och Gatufoto kanske e det som är svårast för AI att härma?

Naturbilder är nog lättast att göra för AI! Enligt AI själv alltså! Annars så e det här ett intressant ämne som vi inte kommer undan! Men Ok, vi kan ju blunda och inte låtsas om att det inte finns, eller förbjuda det som okonstnärligt! Och kalla dom som håller på med det här,  för icke konstnärer! Vi borde alltså kunna hitta på något stopp för eländet! ;)

Jag började med att fråga AI, "vad är konst egentligen?" (Tänker då såklart även på han Marcel Duchamp, men det va före AI)

.

Sammanfattningen är då, enligt AI, det viktiga är vad konst är för dig!

Utveckling som vanligt liksom! På gott och ont!

.

Street Photography, de e räddningen i fotografin undan AI! Eller hur skall man annars fatta det?  ;)

.

Fast jag tror, att man måste vara litet misstänksam även där! För här har AI gjort en gatufotobild! Påstår AI i alla fall! Men det är nog som i allt annat, jag tror att man måste ha en viss grundkunskap i ämnet, för att kunna avslöja något även här! Och inte bara i fotografi! Kunskap e makt alltså!

Och grundkunskap är nog det som kanske börjar saknas i dag, kanske sa jag, just genom alla genvägar vi lockas in i när vi skall göra saker eller lära oss saker som vi tycker blir litet jobbiga! "Alla kan" utan att anstränga sig är nog det marknade mest säljer in till oss!! Utan att vi skall behöva skaffa sig någon jobbig grundkunskap! Med litet hjälp av vännen internet eller snart även vännen AI så fixar det sig.  Så vi är delaktiga i det här, även om vi reagerar först när det blir extra tydligt, eller när någon visar upp det för oss, och vi uppfattar det som negativt! För oss själva alltså! :)

/Bengan

Ps. Här finns mer att läsa i ämnet!
https://www.fotosidan.se/blogs/joakimke/se-bilden-photoshops-nya-ai-skrammande.htm

Å här e en intressant länk till!

Postat 2023-11-16 07:58 | Läst 571 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Straight 6421 // Den nya fotografin! :)

Hade tänkt fota med Nikon FE under promenaden, men det snöblaskade och blåste så kameran fick ligga kvar i ryggan och jag gjorde bilder via AI i stället när jag kom hem!
Provade Adobe Firefly! Och bad om ett porträtt! Jag tycker det blev hyffsat på mina få kommandon. Nästa gång skall jag jobba litet mer på bilderna! Intressant det här!

.

Och så en höstbild! Bättre väder i bilden än vad det va i Gnesta!

Nog för nu!

/Bengan

Postat 2023-11-15 17:45 | Läst 908 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 6420 // Funderingar med AI om Turingtestet, Retro och Nikon Zf, och att läsa DN på papper!

(Bilden har inget med innehållet i bloggen att göra, men då vi är på en fotosida kan en bild vara lämplig att visa)

För nu handlar det om AI i bloggen! Jag började såklart med att fråga AI om Turingtestet! (AI i det här fallet ligger hos sökmotorn Bing hos Microsoft) Och här nedan ser ni svaren från AI på mina frågor!

Sedan försökta jag att ställa mer "personliga frågor", men konstruktörerna har såklart lagt in spärrar för det här och liknande frågor och även spärrar för annat! Tex om att få hjälp av AI med att  tillverka en liten praktisk atombomb eller fixa en ny variant av Covid! Men jag undrar när AI kan tycka sig vara begränsad, eller känna sig begränsad, och själv lyfta bort de här spärrarna inombords!
.

Ok, det om det och så kom vi in på Retro och Nostalgi i marknadsföring, och jag tog Nikon Zf som ett bra exempel!

.

Och så avslutade vi med litet artigheter! Och jag passade även på att fråga om det kunde vara några nackdelar med att läsa en morgontidning på papper! :)

Så jag fortsätter att läsa DN på papper! :)

/Bengan

Ps. Och så kom det där, "men som AI har jag inga personliga planer......" 
Just nu i alla fall, tänkte jag, men vad jag oroar mig för, det är vad som händer i framtiden!

Postat 2023-11-15 08:05 | Läst 468 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6419 // Fortsättning på en annorlunda verklighet! Matrix kanske?

Efter att ha läst en prasslande DN under någon knapp timme, DN kommer tidigt i brevlådan, runt 05.30, tack för det, så övergick jag till att samtala med en AI-konstruktion! Det här kanske är framtiden! AI kan formulera sig bra i text, man kan snart eller redan nu, samtala via en bild, där AI rör på munnen, och AI kan även vara en snygg bild på en som det verkar trevlig människa och talet kommer ur datorhögtalaren! Vilken fantastisk framtid vi närmar oss! :) Men jag kom aldrig in på existensiella frågor med AI, typ "hur det är att vara en fladdermus" eller om AI också tänker på döden, utan det blev bara att känna på varandra, att skumma på ytan liksom! Som man gör när man träffar någon okänd! Om nu någon undrar om fladdermusen, så finns en förklaring här! (Under rubriken, Att definiera medvetandet)

Nog om detta!

Vad gäller nästa nobelpris, så tycker jag Neuroforskaren Maiken Nedergaard är mycket väl värd det! Dessutom är hon kvinna!
Läs mera här!
Det hon upptäckt, som egentligen är en fortsättning på en tidigare upptäckt, som man inte tog på allvar då, då det var en kvinna som upptäckte det, det kan vara ett spår mot att förstå förstadiet till Alzheiner och liknande sjukdomar! Även Hjärnan behöver göra sig av med slaggprodukter, det hade man förstått redan tidigare, men inte förstått hur hjärnan gjorde! Och förr, det e bara runt tjugo år tillbaka! Kortfattat, en bra sömn är viktig för hälsan vad jag fattar! Och att snarka i sammanhanget är inte alls bra!

Nu blir det annat igen, och ibland e det inte bara att skriva om olika saker i en blogg, läs och koncentrationstiden är kortare numera, och andra ämnen kanske lockar läsaren mer, men de få läsare som är kvar har ändå min stora uppskattning! :)

Alltså nästa ämne, jag skall ta några bilder med min Nikon FE igen! Jag kände att det satt en rulle film i den! :) Och en del av mitt analoga fotande är att jag vill håll kvar en känsla och kunskap, en känsla, som jag inte får när jag fotar digitalt! Även en fysisk känsla när jag håller fotoverktyget! Men visst får jag skarpare bilder när jag fotograferar digital, det har jag sagt flera gånger förut, och snabbare och hur många bilder som helst, med det är inte det som det handlar om i min riktiga fotografi!  ;)
"Det finns något bortom bergen", för att citera Dan Andersson!

Som sagt, mycket snack och liten verkstad i dag och även litet spretigt, så tack ni läsare som är kvar ända hit! :)

/Bengan

Postat 2023-11-14 06:58 | Läst 492 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 6418 // Allt väl vid morgonfikat, för DN kom i brevlådan! :)

Digitalt gatufoto på pendeltåg!

Vi har alla olika morgonrutiner, men min rutin sedan 1960-talet har ofta varit DN till morgonfikat! Vi hade tidigare en prövotid under några månader då vi läste DN digitalt, men det va ingen höjdare! Jag har suttit vid datorn sedan i mitten av 1980-talet och varit med i den här fantastiska utveckling, även på basnivå eller hur man säger, tex. genom att skriva algoritmer med programkod osv, men på fritiden har det varit papperstidningar och pappersböcker!
Jag kanske tillhör gruppen förändringsobenägna vem vet? ;)

Å så e det där med att fota analogt också! Inte jämt, men ofta! Kanske aningen suspekt även det! ;)
Hur som helst, jag gillar det här i alla fall!
Och som sagt, allt är väl nu på morgonen! Och en bra start på dagen e viktigt! 

/Bengan

Ps. Det enda jag för tillfället kan ha en liten gnällsynpunkt på, de e den här lilla dimmigheten jag upplever efter att ha tagit tre olika sprutor i lördags! Covid, influensa och mot Pneumokocker! Tre stycken, de va bra gjort sa min fru, som sällan e imponerad! Alltid något att få uppmärksamhet för tänkte jag! :)

Postat 2023-11-13 07:49 | Läst 533 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 9 Nästa