The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6312 // Om fotografi och varför så många bilder?

För fyrtio år sedan publicerades Susan Sontags ”On Photography” (1977), en bok som har haft ett avgörande inflytande på fotografins diskurser och praktik! Susan Sontag hävdade att mängden av bilder gör oss avtrubbade och att fotografier snarare begränsar vår uppfattning av verkligheten än lär oss något om den."

Konsumtionssamhället, därav namnet, bidrar till att vi konsumerar mängder av saker och då sannolikt även bilder! Varför, kanske någon frågar! För att det går att konsumera mängder av saker och även bilder påstår någon annan!

Och i vårt ämne, fotografi, så visar vi gärna många bilder? Målare, som ibland är fotografins föredöme, målar inte mängder av bilder på samma sak! Nu kanske någon säger, det går inte för en målare att massproducera bilder! Nåja, men litet god vilja så skulle det nog gå i vissa fall, men det händer väldigt sällan!

Så varför tar vi alla dessa bilder på nästan samma saker när vi fotograferar?
Det kan väl inte bara vara för att det bara går?

/Bengan

Inlagt 2023-08-16 08:14 | Läst 812 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det kan väl inte bara vara för att det bara går? Jo det är nog därför. Om storformatskamera och omständligt förfarande varit enda möjligheten hade fotofloden förblivit en rännil.

Målare kan ju skifta till litografi för att öka produktionen. Eller som Carl Johan De Geer och en kompis ge sig attan på att få fart. Dom målade på lagom breda masonitremsor och sågade av efter varje tavla. Det gick fortast med motiv med fullmåne, en roterande rörelse med rund pensel fixade månen.
Bra fråga det där. Det är väl det att det går att frysa sin egen tid, sina egna ögonblick . Det här får bli dagens fundering i svampskogen.
/Gunnar S
Hemma i Åmål hade vi ett original, Jonte, som målade många tavlor med samma motiv och gick runt på stan och sålde för en hyfsat billig peng. Det var så han hankade sig fram i livet. Det räckte till mat åt både honom och hans katter, bensin till flakmopeden och en flaska sprit då och då. Det hänger många likadana tavlor av Jonte i Åmåls hem.
Bilder är bra på en sak. De berättar en historia väldigt koncentrerat. Ungefär som Illustrerade Klassiker berättade samma historia som en tjock bok i en tunn serietidning.
Avtrubbad blir man förvisso av att se mängder av bilder med få variationer. Egentligen är det konstigt att fotografer i hela världen kan producera så många likartade bilder. Jag tror de triggar varandra =)
varför fotograferar du?
Jag vet inte det jag, att målare inte målade samma saker många gånger. Jag har sett massor av blomstermålningar, massor av stilleben med vaser och blommor, massor med porträtt, det ena efter det andra. Vissa koncentrerade sig på skäggprydda fiskare med sydvästen på och pipan i munnen, andra vackra "zigenerskor" i urringade blusar. Andra bestämde sina genrer på annat sätt, tex att måla bibliska motiv, eller djur typ Bruno L. Men det är klart, dom konkurrerar inte med mängden mobilbilder. En målning tar väl en dag ibland, ett år eller två ibland, bilderna typ 1/100 s. Vi läser också fler böcker än förr i tiden, vi reser mer. Vi äter mer. Och allt det där är inte negativt, inte alls. Jag är övertygad om att "medelsvensson" (= de flesta) har det otroligt mkt bättre idag än för 500 år sen, bättre än för 150 år sen också. Då, för 150 år sen, var det missväxt i Sverige och många svalt, kallt var det också....... Såg sista halvtimmen av programmet om Magnumfotografen Thomas Hoepker i går på tvåan, det gillade jag. Tror att han tog i princip så många bilder han hann, och det verkar inte ha bekommit hans bildkänsla så värst negativt. Och han (liksom jag :-) ), har tagit bilder på allt han kommit åt. Tror att för varje talesätt finns ett precis motsatt talesätt, precis som för varje referensåsikt finns det en motsatt referensåsikt. Och Thomas H hade precis samma förklaring som jag, det är roligt. En del åker nerför samma skidbackar massor av gånger, en del återvänder till samma plats gång på gång, inte märkvärdigt alls tycker jag, vi gör det vi trivs med. Och vad gäller fotografiska bilder, jag tror fortfarande jag kommer ta lite bättre bilder nästa gång, nästa vecka, nästa år.........Många hälsningar/ Björn
2023-08-23 11:10   Stefan Åhbeck
Tror Munch gjorde en fyra-fem ”Skriet”.