Stenbergs fotografiska blandning
Guckusko
Nu blommar guckuskon i Uppland. Sveriges största orkidé är omisskännelig med sin stora gula läpp som är formad som en toffel (därav det engelska namnet Lady´s Slipper Orchid) och kastanjefärgade kalkblad. En underbart vacker blomma.
Dessa två bilder är fotade 2 juni 2014 i Roslagen med fältstudioteknik.
Fältstudio - naturfotografering med fokus på arter
Under helgen som var har jag tagit mina första trevande steg med att fotografera naturbilder med en mycket enkel och portabel fältstudio. Detta sätt att fota är förstås tidigare beprövat av andra, men helt nytt för mig. Då det är motivet som står själv mot den vita bakgrunden sätter detta sätt att fota verkligen fokus på arten, men även på det vi har nära oss och som gemene man inte kanske ser mer än som ett flimmer i ögonvrån. Att fotografera med fältstudio tar också bort omgivningen och den enskilda fotografens sätt att hantera kameran i termer av ljus, bakgrund, bländare etc.
Mitt intresse för denna sorts fotografering startade för några år sedan då jag såg den skotske naturfotografen Niall Benvies bilder för Wild Wonders of Europe. För mig, som tidigare inte använt blixt och lutat mig mycket på naturligt ljus har detta varit och är fortfarande en stor inlärningskurva - men det som är riktigt bra är att man kan göra det vilken tid som helst på dygnet och i (för naturfotografer) mindre bra ljusförhållanden.
Det blir alltså ett enkelt och konkret sätt att visa biologisk mångfald och tekniken bakom är egentligen väldigt enkel och billig, vilket gör den både lättillgänglig och intressant. Att det dessutom är plåtat ute i spenaten utan att behöva ta in något inomhus gör det i alla fall för mig både inspirerande och lockande. Dessutom är det etiskt försvarbart, vilket för mig är mycket viktigt.
Dessa bilder på kungsängsliljornas två färgfaser och en gullviva är tagna i Storängsudds naturreservat på Värmdö i Uppland.
Storlomsmorgon
Storlom är en av de fåglelarter jag försöker få en plåtning med varje vår, så även i år. Läget inför morgonen var perfekt - vindstilla, klart och kallt. Jag åkte ut till min vanliga lomsjö, där jag studerat dem ända sedan jag började skåda fågel i början av 1980-talet och fick direkt stora förhoppningar. Vid klockan 04.20 var jag i fotoläge under mitt gömsle och kunde avnjuta en trast- och rödhakekonsert av högsta rang. Över den helt spegelblanka sjön reste sig skira dimslöjor och borta på andra sidan ropade lommen till.
Det blir ju inte alltid som man vill och fåglar är allt som oftast lite nyckfulla. Efter att lommarna kort visat sig på distans så lyfte de och drog iväg. Som tur var fick jag med mig just denna bild som jag tycker ger en härlig känsla av denna härliga vårmorgon i slutet av april.
Nya medlemmar i Naturfotograferna/N
Förra helgen höll föreningen Naturfotograferna/N sitt årsmöte på Järvzoo i Järvsö, Hälsingland.
Styrelsen hade jobbat fram ett digert program för hela helgen med både interna och externa föreläsare, luncher och middagar, extra möjligheter till besök i parken och annat socialt samkväm. Temat för helgen var reportagefoto och fågelfotografering (varav undertecknad höll ett föredrag om sitt fågelintresse och fågelfotograferande) Blev med flera andra dock riktigt berörd av gästande DN-fotografen Paul Hansens reportagebilder, vilket gav oss mycket input om just hur man tänker bild inom den journalistiska världen.
Hela söndagsmorgonen fram till lunch veks dock för årsmötesförhandlingar med sedvanligt inval av nya medlemmar, vilka i år blev hela 9 stycken:
Johannes Rydström
Jan Pedersen
Anna Ulmestrand
Carl-Fredrik Ekström
Magnus Nyman
Annelie Utter
Felix Heintzenberg
Åsa Vadig
Sven Persson
Finns även att läsa om invalet på /Ns hemsida
Mina 50 bästa fågelbilder
Har roat mig med att samla ihop 50 favoriter bland mina egna fågelbilder:
https://www.flickr.com/photos/daniel_stenberg/sets/72157625721135851/
Enjoy!