Stenbergs fotografiska blandning
Galicien - Costa da Morte
Har under två veckor rest runt i nordvästra Spanien, från Baskien genom Kantabrien och Asturien ut till Galicien. En kuststräcka präglad av Atlantens kraft, men även av ett inland som är vackert bergigt, grönt och frodigt och rätt långt ifrån den (av nordeuropeiska resenärer) mer kända och heta Medelhavskusten. Resan var inte någon ren fotoresa, utan mer av upplevelsekaraktär och jag kommer här göra några icke kronologiska inlägg från resan tillsammans med lite av bilderna jag fick med mig hem.
Costa da Morte - dödens kust, låter inte särskilt roligt och uppmuntrande, men här finner man det spanska fastlandets västligaste uddar och Atlantens vågor slår som ni förstår extra hårt här. Namnet har den fått på grund av att den just har bragt många om livet - sjöfarare, fiskare och skaldjursplockare som sökt efter havets frukter när vattnet dragit sig tillbaka för ebb har förolyckats här.
Kors på Cabo de Laxe
Klippa vid Cabo de Laxe
Denna grymma kusträcka börjar strax söder om staden A Coruña och fortsätter ner till Cabo Fisterra - udden som tidigare troddes vara den västligaste punkten på det Europeiska fastlandet (men sedan länge vet man dock att den ligger i Portugal). Cabo Fisterra är också intressant då de som vandrat pilgrimsleden till Santiago de Compostela ofta fortsätter ut hit för att bränna sina skor.
På många ställen utmed Costa da Mortes klippiga kuster hittar man uppsatta kors för att hedra de som kusten har tagit, en minst sagt uppfyllande syn, även för en som inte tror på Gud. Från land ser vågorna ute på havet inte mycket ut för världen, men när de når kusten och klipporna så bryts de väldigt kraftfullt och dånande.
Cabo Touriñán (Spaniens västligaste udde)
Ett år med Images of Nordic Nature
Idag är det ett år sedan jag och 14 andra fotografer drog igång naturfotobloggen Images of Nordic Nature.
Bloggen, som har som har ett övergripande syfte i att inspirera natur- och fotointresserade personer samt visa svenskt naturfoto och nordisk natur i ett internationellt perspektiv, glädjande nog puttrat sakta men säkert framåt med en visad bild om dagen.
Guckusko
Apollofjäril
Under våren har dock Nic Kruys valt att lämna gruppen och Jan-Peter Lahall har därför tillkommit som ny deltagare. Vi är också glada att besökare har kommit från alla världens kontinenter och responsen utifrån har i vårt sätt att se det varit minst sagt positiv.
Nu jobbar vi på mot ytterligare ett år med förhoppningsvis inspirerande bilder från den nordiska naturen. De fyra bilder jag visar här är under året publicerade på bloggen.
Kungsängslilja
Vinterhämpling
Så här presenterades Images of Nordic Nature på Fotosidan under den första publiceringsdagen:
http://www.fotosidan.se/cldoc/ett-foto-om-dagen.htm
Kamera & Bild skrev så här:
http://www.kamerabild.se/nyheter/fotografer/nytt-projekt-visar-svenskt-naturfoto-1.508906.html
Det går även att följa oss på Facebook: