Ett och annat missat årtag som viskande snuddar vattenytan.

Old memories

För tio år genomfördes i New York dagliga aktioner av den så kallade OWS-rörelsen (Occupy Wall Street).

Slumpen gjorde att jag på en promenad med min kamera hamnade mitt i händelsernas centrum. De flesta av bilderna är från Zuccotti Park, där många av demonstranterna hade upprättat ett basläger.

Den mest kända parollen blev ”We are the 99%”, vilket satte fokus på förhållandet att 1% av jordens befolkning äger ungefär hälften av dess tillgångar och att resten fördelas bland oss andra.

Några dagar efter mitt besök i parken rensades området av polis och demonstranterna skingrades.

Av de här 99 procenten lever vi ju många under ganska goda förhållanden, men för mer än hälften är situationen miserabel. Den som för tio år sedan ville minska de ekonomiska klyftorna i världen har all anledning att vara besviken.

Inlagt 2021-10-27 17:35 | Läst 901 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Hej Sture, nog för att det finns många orättvisor i denna värld. Ändå håller jag inte med om att utvecklingen är negativ. 1990 räknade man med 1,9 miljarder människor som extremt fattiga, 2018 var den siffran nere i 650 miljoner. Det gäller inte bara minskningen av extremt fattiga, i länder som Kina, Indien och Bangladesh minskar antalet fattiga den här tiden samtidigt som antalet i lägre medelklass ökar. Spännande bilder från protesterna, den sista nästan gemytlig hälsningar/ Björn
Svar från Svedje 2021-10-28 10:28
Hej, Björn!
Det finns många sätt att mäta hur jordens resurser är fördelade. Jag får ge dig rätt i att jordens fattiga fått det bättre, åtminstone fram till pandemin. Inte minst Hans Rosling och hans stiftelse Gapminder visade ju på detta. Det här undanröjer ju inte förhållandet att klyftorna mellan fattiga och rika är fortsatt stora.

Credit Suisse presenterade 2021 en rapport som visar välfärdsfördelningen med avseende på ekonomiska tillgångar uttryckt i USD bland världens vuxna befolkning. Av den framgår att gruppen miljonärer äger 46 %, att gruppen medelklass äger 39 %, att gruppen fattiga äger 14 % och att gruppen extremt fattiga äger 1 %. Om man då betänker att gruppen miljonärer utgör 1 % av populationen och gruppen extremt fattiga utgör 55 % så har åtminstone jag svårt att känna någon optimism.

Med detta sagt är jag medveten om att man med statistik kan visa i stort sett vad som helst. Ha en fortsatt fin höst!