Skvitter
Spår
Inga Nazcalinjer precis, men lite kul ändå att hitta någon form av mönster i spåren. Kanske en för oss människor okänd form av kommunikation? Kan det möjligen vara en bergstopp eller rentav jultomten på den här skissen?
Och är inte det här misstänkt likt en mänsklig figur som tar en selfie?
Skickar härmed informationen vidare för fri tolkning.
*
Och för undertecknad som inte var på Fotomässan i år var det trevligt att ta del av Fotosidans podd nr 66. /Sture
Faktaresistens
Ett av nyorden 2015 var faktaresistens, vilket innebär att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattning. Det har visst blivit allt vanligare att människor blandar ihop tro och vetenskap... eller också har det alltid varit vanligt, men har blivit mer synligt i vårt mediasamhälle?
Vetenskapen är förstås sårbar på så sätt att nya rön ger nya insikter som också ibland omkullkastar gammalt vetande. Det här brukar ibland torgföras som att vi egentligen inte behöver lita på vetenskapen, eller att den ena teorin är lika så god som den andra.
Ett kritiskt tänkande är förstås alltid av godo, men innebär knappast att privata funderingar är likvärdiga med fakta som bygger på vetenskaplig grund.
Bilden kan ha ett visst samband med inlägget, dock inte personen på bilden. Och, om nu någon trodde annat, det här var en högst privat fundering.
Skeleton tree
Den vackra hösten har bytt till grå kostym. Nick Caves melankoliska stämma strömmar från högtalarna och jag letar i arkivet efter en bild som passar den här måndagen.
Strandfynd
Hon tog sig försiktigt över stängslet till fågelskyddsområdet med den gula skylten som förkunnade att tillträde var förbjudet. Hon studerade den Öländska kalkstensstranden med kännarmin och plockade upp flisor som hon noggrant undersökte. Det enda som avslöjade att intresset var spelat var filmteamet en bit högre upp på stranden.
Che i Ske
Uppe på krönet står en bänk gjord av en planka mellan två betongblock. På det högra blocket har någon sprejat en kopia av Alberto Kordas ikoniska bild av Che Guevara. En av världens mest spridda och reproducerade bilder.
Vi befinner oss längs Hälsans Stig i Skellefteå. När jag passerar betongbänken har jag debatten kring en annan ikonisk bild i färskt minne. Det är bilden av flickan Kim Phuc som flyr undan Vietnamkrigets napalmbomber. En bild som nyligen återpublicerats på Facebook och som där blivit censurerad.
Tankarna kretsar en stund kring bildens betydelse. Rätt bild i rätt sammanhang har en oerhörd genomslagskraft...eller har åtminstone haft. Kanske är den tiden förbi nu när "alla" är fotografer? Bara på Instagram lär 80 miljarder bilder delas varje dag.
Ja, så kan tankarna dra iväg när man möter ansiktet av Ernesto Guevara de la Serna på en promenadstig i Skellefteå.