Vinter i Trollskogen

Den bästa tiden att besöka Trollskogen utanför Lund för att fotografera bland vresbokarna är i mitt tycke våren under lövsprickningen och hösten med sina färger. Under den lite gråmurriga sydskånska vintern avtecknar sig de vridna stammarna och grenarna sämre mot bakgrunden.  Därför behövs det så här års snö, och när det häromdagen faktiskt kom ett litet snöfall körde jag dit för att se hur det såg ut. Det visade sig att även ett tunt snötäcke på någon centimeter ändrade skogens karaktär på ett spännande sätt. 

Precis vid infarten står två träd som verkar dansa med varandra. Det var första gången som jag såg dem i vinterskrud med en betydligt kärvare framtoning är vår och höst.

En bit in i skogen kommer man till detta träd som är ett av de mest magnifika av alla.  Wolfgang var på samma plats några dagar tidigare när det inte fanns någon snö, och det är intressant att jämföra hans bild (https://www.fotosidan.se/blogs/wolfgang/besok-hos-vresbokarna.htm) med min.  Det är samma träd men ändå inte samma.  Den gröna mossväxten i hans bild har här ersatts av snö.

Här och var i skogen står små träskulpturer och verkar titta sig omkring. Denna ser ut som som ett småsyskon till det berömda Drakträdet.

Runtom i skogen finns det små bokplantor med vissnade löv kvar.

Trollskogens vresbokar kan vara monumentala på olika sätt, och några växer på höjden.

Mot slutet av vandringen kommer man fram till det berömda Drakträdet. Även om det riskerar att vara sönderfotograferat, kan ett skäl för en ny bild vara att det skiftar utseende med årstiderna. Här är vinterdräkten.

Inlagt 2025-02-15 18:36 | Läst 222 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fantastiska bilder, verkligen en plats som jag säkert skulle tycka om att fotografera på. Riktigt lockande inlägg, vem vet kanske jag gör ett besök dit någon gång.
Svar från sveka 2025-02-16 18:50
Tack Morgan för din uppskattande kommentar! Ja, jag är övertygad om att du skulle hitta mycket att fotografera i den här speciella miljön, och jag hoppas att du får tillfälle att komma hit.
Hälsningar Sven
Mycket bra återgivna motiv och där deras karaktär kommer fram. Finfina allihop och första bilden får bli en Jerry Williams, I can jive, i can jive..
HaD/Gunte..
Svar från sveka 2025-02-16 19:01
Tack, Gunte för din kommentar! Bokarna i den första bilden ser ju mycket dansanta ut, nästan ännu tydligare när man står framför dem. Jag har alltid tänkt mig att de twistar, men jive kan också stämma 😉
Hälsningar Sven
Vresbokarna i Prästaskogen är spektakulära, men det krävs noggranna kompositioner för att visa dem på bild, vilket Du har lyckats med, och snön ger dessutom en fin accent. Din svartvita version av "min trädgrupp" förmedlar utmärkt att troll kan finnas i närheten :-) Mvh Wolfgang
Svar från sveka 2025-02-16 19:07
Tack Wolfgang för din kommentar! Jag har planerat i flera år att komma till Prästaskogen efter snöfall, men det var först nu som det lyckades. Jag tycker nog att din trädgrupp med grön mossa också ser riktigt "trollsk" ut, men med litet snö ökar kontrasteffekten. Fascinerande att samma motiv kan framstå på så olika sätt.
Hälsningar Sven
Toppenbra bilder! Du har helt rätt i att snö passar jättebra för det motivet. Svårt att välja favorit, men bokarna i andra bilden har verkligen spännande former. Du har rätt i att dessa motiv kräva något extra som snö, dimma, rimfrost, nyutslagna löv eller höstfärger.
Hälsningar, Bjarne
Svar från sveka 2025-02-16 19:15
Tack skall du ha, Bjarne, roligt att du gillar bilderna. Formerna i Trollskogen är ju väldigt speciella, men de behöver hjälp att avteckna sig mot bakgrunden. Nästa utmaning blir att pricka in den tidiga lövsprickningen, det kan säkert bli mycket vackert.
Hälsningar Sven
Svar från sveka 2025-02-16 19:15
Tack skall du ha, Bjarne, roligt att du gillar bilderna. Formerna i Trollskogen är ju väldigt speciella, men de behöver hjälp att avteckna sig mot bakgrunden. Nästa utmaning blir att pricka in den tidiga lövsprickningen, det kan säkert bli mycket vackert.
Hälsningar Sven
tänk att ett litet protein förändrade arvsmassan i träden du återger så fint via din kameras linser, inställningar och minneskort, äntligen något som nästan ger magiska toner ur det ursprungligas raka början och ditt öga i sökaren och finger på avtryckaren
Svar från sveka 2025-02-16 19:25
Tack för din positiva kommentar, Inger! Det är verkligen spännande att det handlar om samma art, trots att växtsättet skiljer sig så mycket. Ibland måste man låta sig förtrollas av vad man ser.
Hälsningar Sven
De ser verkligen ut att dansa på första bilden, skakar loss ordentligt. Jag har nog aldrig sett bilder på dessa vresbokar men snö., annars har sett bilder från denna plats här på FS flera gånger och den står på min lista över platser som jag vill besöka. Jag hade tänkt mej ett vårbesök, och det verkar ju vara en bra tid enligt dej.
Hälsningar Lena
Svar från sveka 2025-02-17 19:46
Tack Lena! Att du inte har sett bilder på vresbokar med snö kan bero på att den sydskånska vintern blir alltmer sällsynt i takt med pågående klimatförändring. Just nu har vi faktiskt fått metereologisk vinter - för första gången sedan november 2023 respektive januari 2021! Så det gäller att passa på 😉 Det stämmer att vi är några FS-medlemmar som gärna kommer hit, det är spännande att följa årstiderna här. Om du vill uppleva bokarnas lövsprickning kan sista veckan i april vara ett bra tips.
Hälsningar Sven