Kaprifol
Kaprifolens blommor utvecklas enligt ett strikt schema som innehåller många subtila skönhetsupplevelser och som är intressanta att följa med kameran. Kaprifol är en klättrande buske (eller lian) som finns i södra delen av Sverige ända upp mot Norges syd- och sydvästkust. På vägen dit blev den Bohusläns landskapsblomma. Härnere i tallskogen längs den skånska sydostkusten finns det gott om vildväxande kaprifol.
Blommorna är rörformade och sitter i grupper eller klasar. Till en början sitter de tätt ihop men öppnar sig sedan i ett stjärnformat mönster som är nästan, men inte helt, symmetriskt. När den enskilda blomman slår ut, öppnar den sig i spetsen som viks upp i två graciöst böjda flikar så att ståndare och pistiller kan titta ut. I varje blomklase sker detta gradvis, men till slut har alla de rörformiga blommorna öppnat sig. Med litet tur kan man hitta utslagna blomklasar där alla blommorna har kommit lika långt, vilket ger ett vackert och nästan ståtligt intryck. Här kommer några bilder på kaprifoler i olika stadier av utveckling.
En tidig blomklase med tätt sammanhållna blommor
Blomklasen börjar spricka upp
Den här blomklasen har kommit litet längre.
Stjärnformad blomgrupp med två utslagna blommor,
De rörformade blommorna viker upp sig i elegant böjda flikar för att släppa fram ståndare och pistiller.
Den fullt utslagna blomgruppen i all sin prakt.
/Sven
/Gunnar S
/Sven
I min kryddgård surrar bin och humlor förnöjsamt och flitigt i dagarna. Men på natten kommer de svärmare och andra nattflyn. Då sker arbetet tyst och diskret.
/Gunnar S