Grundtvigs kirke - en gång till

I ett fint blogginlägg igår presenterade Wolfgang bilder från ett besök i Grundtvigs kirke norr om Köpenhamn. Eftersom jag hade nöjet att resa dit tillsammans med honom, blev det intressant att jämföra vad vi hade fotograferat och vad vi gör med bilderna. Av olika skäl har jag inte bloggat på ett år men blev så tagen av  kyrkan att jag vill publicera några av mina bilder från besöket. Jag gör detta med Wolfgangs generösa tillstånd och uppmuntran.

Som Wolfgang skriver har kyrkan sina rötter i såväl danska landsbygdskyrkor som Europas gotiska katedraler. Samtidigt, och framför allt, är den byggd som ett storslaget minnesmärke över Nikolaj Frederik Severin Grundtvig (1783-1872).  Han hade många roller, som präst, författare, politiker och folkbildare (han är folkhögskolans fader i Norden), och han räknas tillsammans med Kirkegaard som en av sin tids största och mest inflytelserika tänkare.  Det ligger nära till hands att tolka den massiva kyrkan med sina subtila stilblandningar som en lämplig symbol för Grundtvigs stora betydelse och för hans mångsidighet.

När man står utanför den gigantiska kyrkan (76 m lång och 49 m till tornspetsen) med sina kreneleringar på torn och sidopartier påminner den om en kraftigt förstorad dansk (eller skånsk, för den delen, vilket länge var samma sak) landsortskyrka, tungt förankrad i jorden. En krans av strävpelare runt absiden bryter mot det lantliga intrycket och pekar söderut mot europeisk medeltid. 

Entrén till kyrkan är genom den vänstra porten till det stora triangulära vapenhuset (se Wolfgangs sista bild), och därifrån öppnar sig bokstavligen en ny värld av moderniserad gotik. Man ser in längs det långa vänstra sidoskeppet, och det man ser är ljus och vertikala linjer som leder upp till en följd av valv med spetsbågar. Liksom exteriören är allting byggt med ljust tegel och det finns inga ornament eller utsmyckningar utöver diskreta variationer i hur teglet är murat. Intrycket är eteriskt och det känns nästan som en hädelse att plocka fram kamera och stativ för att försöka fästa intrycket på bild.

Mittskeppet gav vid vårt besök ett annorlunda intryck. Det var mörkare i taket men höjden på 22 m drar ändå blicken uppåt. 70 m bort finns kor och absid med tre smala höga fönster som släpper in dagsljuset över altaret och som kontrast mot det dunkla rummet. Intrycket är inte lika mjukt förandligat som i sidoskeppen utan kan kanske snarare ses som en kamp mellan det gudomliga ljusets och mörkret, där ljuset avgår med segern. Det är i så fall helt i linje med hur man tänkte redan med den första gotiska kyrkan som invigdes i Saint-Denis 1144, att "helgedomen genomströmmas av ett mirakulöst och kontinuerligt ljus, som tränger in genom de allra heligaste fönstren". 

I den europeiska gotiken utgjordes de stora fönsterpartierna vanligen av färgat glas med religiösa motiv vilket leder till speciella skönhetsupplevelser. I Grundtvigskyrkans moderna version  är ljuset ofärgat, vilket ger en helt annorlunda, men lika stark upplevelse. Här samspelar det rena ljuset med den avskalade arkitekturen på ett mycket effektivt sätt, som för den samtida människan kan ge ett minst lika starkt intryck. Även den icke-troende kan få en känsla av allvar och utomvärldslighet i en sådan miljö.

Ur fotografisk synvinkel var det varma ljuset från inomhusbelysningen i kyrkan komplicerat att arbeta med. Jag tycker att Wolfgang lyckades bra med vitbalansen medan det inte gick lika bra för mig. Jag valde därför att konvertera till svartvitt i flertalet bilder.

Den massiva exteriören med det väldiga triangulära vapenhuset till höger nedanför tornet.

Kyrkans baksida med absiden omgiven av strävpelare. Fotografiet är taget genom ett valv i byggnaden bakom kyrkan.

Det vänstra sidoskeppet - besökarens första intryck av interiören.

Mittskeppet med kor och absid i fonden.

Kor och absid med dopfunt, altare och predikstol.

Den musselskalsformade dopfunten är den enda rundade kontur som jag kunde hitta i kyrkan. Musselskal är en gammal kristen symbol för dopet. 

Altaret med den sjuarmade ljusstaken och det minimala  krucifixet, som är de enda utsmyckningarna i kyrkan.

Den massiva orgeln över ingången i västfasaden.

Inlagt 2024-10-27 20:39 | Läst 259 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag tog med stort intresse del av Wolfgangs blogg - och uppskattar mycket ditt kompletterande text och bildmaterial.
Ett fantastiskt bygge!
Svar från sveka 2024-10-28 18:42
Tack för din kommentar! Ja, det är verkligen en fantastisk byggnad. Personligen insåg jag under bildbehandlingen att jag bara hann uppfatta en del av vad arkitekturen vill uttrycka, så det blir nödvändigt med ett nytt besök. Skall prata med Wolfgang om det...
Hälsningar Sven
Fantastisk byggnad och fina bilder.
/Affe
Svar från sveka 2024-10-28 18:45
Tack för din kommentar! Jag blir mycket glad att höra att du uppskattar bilderna.
Hälsningar Sven
Sven, det var både mycket intressant och lärorikt att läsa Din välformulerade text och beskrivning av kyrkan! Fast vi stod inför samma motiv, så skapade Du andra bildkompositioner som visar spännande ljus- och linjespel. Två av Dina interiörbilderna är i sparsam och bra balanserad färg. Mvh Wolfgang
Svar från sveka 2024-10-28 18:58
Hej Wolfgang,
Tack för din generösa kommentar! Det är ju alltid lika intressant att se hur två fotografer skapar olika bilder av samma motiv. Jag uppskattar mycket våra gemensamma fotoresor som ger möjlighet till jämförelse av vad vi har sett. De båda färgbilderna innehåller en blandning av dagsljus och inomhusbelysning, vilket underlättar färgbehandlingen. Däremot misslyckades jag med de bilder som bara innehåller inomhusbelysning, där fick du mycket bättre resultat.
Som jag skrev till Peter inser jag att jag inte är färdig med Grundtvigs kirke, så jag hoppas att vi kan göra ett nytt besök, kanske kan vi då sikta på en visning för att få besöka torn och krypta.
Hälsningar Sven
kyrkor kan ju vara så oerhört tacksamma att fotografera. det är nog också en av få motiv jag tycker gör sig bra som höjdbilder, eftersom det följer höjden i kyrkan själv.

det är ett rent nöje att se de här fotografierna - och att läsa texten.
Svar från sveka 2024-10-28 19:12
Tack för din kommentar! Instämmer helt i att just kyrkor är intressanta fotoobjekt. Förutom de estetiska värdena kan det bero på att de är genomtänkt planerade med religiös symbolik och med referenser till tidigare arkitektur, som i fallet Grundtvigs kirke. Jag håller också med om värdet av höjdbilder i denna typ av kyrka där själva höjden, upp mot himlen, är en så väsentlig del av kyrkans uttryck.
Hälsningar Sven
Lika trevliga bilder här som hos Wolfgang.
Det sparades sannerligen inte på material när alla stora kyrkor och liknande skulle byggas. Var väl kanske nån typ av makt som skulle märkas. Materialet hade väl räckt till ett mindre bostadsområde. För att inte nämna uppvärmning mm
HaD/Gunte..
Svar från sveka 2024-10-28 19:41
Tack för din kommentar! Förvisso krävs det resurser för att
konstruera en så storslagen kyrka, närmare bestämt 5 miljoner tegelstenar! Jag läser i en kommentar (https://www.grundtvigskirke.dk/kirken/about-the-church-) att bygget finansierades genom en insamling från danskar både inom landet och utflyttade utomlands och att det insamlade beloppet dubblades av den danska staten. Det gör att kyrkan i själva verket utgör en sann dansk folkkyrka, snarare än ett uttryck för kyrklig makt.
Dessutom behöver det ena goda inte utesluta det andra. Som Wolfgang påpekar i sin blogg, byggdes det runt kyrkan bostäder med samma typ av tegel som var tänkta som billiga, men högkvalitativa, bostäder för arbetarklassen.
Hälsningar Sven
Å fina bilder av en kyrka som jag faktiskt i flera år velat besöka och fotografera! Snacka om mäktigt bygge med vackra linjer…
Tack för bilder och mer informativ text (har även läst Wolfgangs blogg)…nu via era bloggar fick jag dessutom en påminnelse om resmålet🙂
Svar från sveka 2024-10-29 08:57
Så roligt om Wolfgangs och mitt blogginlägg kan inspirera dig till att göra slag i saken och besöka Grundtvigs kirke. Kanske nästa gång som du har vägarna förbi Malmö-Köpenhamn? Blir spännande att få ta del av vad du ser av kyrkan genom din kamera. Tack för din kommentar!
Hälsningar Sven
Lite kluven till denna kyrka, det är imponerande valv och byggnad men ändå inte så inbjudande, både kallt och kalt. Dina svartvita bilder i kyrkan förstärker detta, i färg blir det något varmare. Kan ju vara fint med less i more, men om man nu går till kyrkan så kanske man ändå vill ha lite värme från någon utsmyckning
Svar från sveka 2024-10-29 12:48
Tack för din kommentar som återspeglar en mer än tusenårig meningsmotsättning inom den kristna kyrkan om hur mycket kyrkorummet bör utsmyckas. Å ena sidan de som vill smycka rummet, Gud till ära och församlingen till uppbyggelse, å andra sidan de som förespråkar ett "rent" rum där arkitekturen och ljuset är de viktigaste uttrycksmedlen. Grundtvigs kirke är ett tydligt modernt exempel på den senare inställningen medan barockkyrkan Il Gesù i Rom kan nämnas som ett extremt exempel på den förra. Det blir ett personligt val som avgör vilken inriktning man föredrar, och ingen är mer rätt än någon annan. Personligen lutar jag (som icke-troende) åt det minimalistiska hållet och blev djupt gripen av besöket i Grundtvigkyrkan.
Hälsningar Sven