Jo, Löderups strandbad lever kvar...

Löderups strandbad är ett fritidshusområde med intilliggande campingplats på den skånska sydkusten mellan Kåseberga och Sandhammaren. Området är känt för sin vidunderliga havsutsikt - och för sin rekordstora stranderosion. Denna är sedan länge ett naturligt fenomen genom att havsströmmar, vågor och vindar transporterar sand österut mot Sandhammaren. Till detta kommer nya faktorer som en ökad frekvens av stormar, en stigande havsnivå och svallen från den den snabbgående katamaranen mellan Ystad och Bornholm.

Erosionen har ökat sedan 1960-talet, och sedan 1971 har 200 m av stranden försvunnit. Som en följd har hus rasat ner i havet och campingplatsens yta har krympt.

Man har försökt motverka sandförlusten med olika metoder, som att frakta sand från Sandhammaren tillbaka till Löderups strandbad, bygga hövder (vågbrytare) av sten vinkelrätt mot stranden och genom strandskoning med stora stenar.

Jag har besökt Löderups strandbad vid några tillfällen under de senaste åren och återvände nu efter stormen Otto som svepte in över södra Sverige med vindbyar upp mot 30 m/s under natten till den 18 februari. Såvitt jag kunde se verkar hövder och strandskoning skydda stranden i den västra delen av området, medan erosionen pågår för fullt i öster, där reglerna för ett naturreservat förbjuder deponering av sten. 

Så ja, Löderups strandbad lever kvar och öppnar snart för en ny sommarsäsong, men frågan är hur lång nådatid man kan räkna med.

Nedanför parkeringsplatsen han man anlagt en rad stenar parallellt med en liten strand, vilket verkar skydda mot erosion även när vågorna slår över.

Strax öster om stranden ligger den första hövden. Här är det inte lämpligt att bada!

Vidare mot öster hittar man flera hövder som sticker ut från den stenförstärkta  stranden. Husen som skymtar i talldungen ligger nära kanten mot vattnet.

En av stenhövderna som skyddar mot de ständiga vågorna från väster.

Västvinden är också ständig, vilket tallarna i strandlinjen vittnar om.

Så snart som strandskoningen upphör vid gränsen till naturreservatet, tar erosionen vid.

Ytterligare ett stycke åt öster, efter den sista hövden, är stranderosionen uppenbar. Jämför denna bild med nästa, som är tagen för tre år sedan.

Så här såg samma strandparti ut i mars år 2020. Det är många meter av stranden som har försvunnit under tre år.

Ställplats 165 på Löderups camping. På sin webbplats lockar man med att "närmare havet kan du inte bo".  Kanske är det litet väl nära ändå...

Vi ses i april 2023!

Ett stycke in från stranden skyddas minigolfbanan av skogen - men bara delvis.

Inlagt 2023-03-20 13:15 | Läst 679 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Sven, detta är viktiga bilder som fungerar utmärkt tillsammans med Din text! Ett landskap i förändring på grund av naturkrafterna. Ett reportage som borde intressera lokaltidningen i Ystad. Mycket av Nederländerna ligger lägre än havsnivån och där har man skyddat landet med dammar. Även sedan länge vid den tyska nordsjökusten. Det är märkligt att Skåne inte skyddar sin sydkust bättre. Mvh Wolfgang
Svar från sveka 2023-03-21 13:49
Hej Wolfgang, Tack för din resonerande kommentar. Utan att själv riktigt veta skulle jag tro att situationen i Nederländerna skiljer sig från den längs Skånes sydkust (och påminner mer om det låglänta läget kring Skanör-Falsterbo där man nu också skall bygga skyddsvallar). Sanderosionen vid Löderups strandbad verkar ha pågått i flera tusen år men har accelererat till följd av klimatförändringar och färjetrafik. De skyddsåtgärder som har genomförts verkar ha flyttat problemen österut. Min poäng är att det kanske handlar om processer som är svåra att skydda sig mot. Bäst är kanske att avstå från att bygga hus alltför nära känsliga stränder.
Hälsningar Sven
En ständigt föränderlig värld, sett reportage om detta på tv för ett tag sedan. Det är ju förknippat med risker att bygga nära vatten, en del tycker det är värt risken. Din fyrkantiga bild med tallarna är något extra.
Detta är också en plats där jag gått och sett mig om ibland, fotograferat, men inte på sommaren utan mer vintertid, även när sanden blästrar.
Svar från sveka 2023-03-21 14:01
Tack för din kommentar! Javisst är världen föränderlig, mer på vissa platser än på andra, och Löderups strandbad är en sådan plats - sedan flera tusen år. Läget vid havet är fantastiskt men riskerna har visat sig vara stora. Om man vill uppleva, och fotografera, platsens dramatik är vintern den bästa årstiden. Roligt att du gillar bilden med de vindpinade tallarna, för mig symboliserar de platsens själ.
Hälsningar Sven
Det var både intressant att läsa och att se, hela tiden pågår förändringar av våran natur och landskap. Inget varar för evigt, det bara är så oavsett ting.
Svar från sveka 2023-03-21 14:04
Nej, ingenting varar för evigt, och det är kanske positivt (beroende på vilket förhållningssätt man har). Tack för din kommentar!
Hälsningar Sven
När inte vindarna flyttar sanden gör vågorna det. Går säkert att förhindra men kostar väl för mycket och ligger nog långt ner på priolistan. Fina bilder blir det på "eländet"..
HaD/Gunte..
Svar från sveka 2023-03-21 14:11
Enligt vad jag har läst mig till leder åtgärder mot sandförflyttningen att problemen förskjuts åt öster. När man står där vid stranden och känner vinden och ser vågorna känner man kraften hos de processer som hela tiden verkar på stranden. Roligt att du uppskattar bilderna!
Hälsningar Sven
En vidunderlig strand och puffbilden är ju magisk med tallarna och ljuset.
Hälsningar Lena
Svar från sveka 2023-03-22 13:25
Hej Lena, Tack för din kommentar! Det är en speciell stämning längs stranden så här års med vindarna och vågorna och den vinterstängda campingplatsen som verkar bli mindre för varje år. Jag blir glad att du uppskattar puffbilden som är min egen favorit och som jag tycker sammanfattar stämningen på platsen.
Hälsningar Sven
Fina bilder med dramatik som illustrerar den intressanta texten. Hälsningar Mats