Prag, sammetsrevolutionen

Kommunistregimen styrde fram till Berlinmurens fall i november 1989. Den 17 november organiserade Prags kommunistiska ungdomsrörelse en officiellt sanktionerad demonstration till minne av nio studenter som avrättades av nazisterna 1939. Men de 50, 000 demonstranterna attackerades av polis och militär på Národní Trida, där hundratals misshandlades av polisen och omkring 100 greps. Tjeckerna reagerade starkt på det hänsynslösa officiella våldet och de följande dagarna följdes av demonstrationer, först av studenter, konstnärer och slutligen större delen av befolkningen.

Ledande dissidenter, med Havel i spetsen, bildade en anti koalition, som förhandlade om regeringens avgång den 3 december samma år. En "regering för nationellt samförstånd" bildades, med kommunisterna som en minoritetsgrupp. Havel valdes till president av republiken av den federala församling den 29 december. Dagarna efter 17 November demonstrationen har blivit känd som "sammetsrevolutionen" på grund av dess nästan helt icke-våldsam karaktär.


Inlagt 2017-03-09 10:42 | Läst 1074 ggr. | Permalink
Du har följt det slingriga spåret runt hörnet efter sammetsrevolutionens välgörande verkan. Jo tjeckerna kan mycket, än idag.
Tack Stefan, tiden efter andra världskrigets slut var minst sagt stökig.
1946. Blev kommunisterna det största partiet i parlamentsvalet och dess ledare Klement Gottwald utsågs att leda en samlingsregering. En rad radikala reformer genomfördes, bland annat nationaliserades alla större industriföretag. Kommunisterna stärkte sin ställning, inte minst genom kontroll av säkerhetstjänsten
1947. Kommunisterna under ledning av Gustáv Husák tog makten i Slovakien
1948. När de borgerliga partierna i protest lämnade regeringen i början av året cementerade kommunisterna sitt grepp om makten i den så kallade Pragkuppen. En ny författning antogs och i praktiken förbjöds andra partier och Tjeckoslovakien inlemmades i det Moskvadominerade östeuropeiska samarbetet
Slutet av 1940- till början av 1950-talet
Tiden präglades av terror och utrensningar. Ett tiotal kommunistledare hängdes efter skenrättegångar
1968. I början av året blev de slovakiska kommunisternas ledare Alexander Dubcek partiordförande. Han företrädde en reformvänlig grupp inom partiet som ville införa yttrandefrihet och luckra upp planekonomin. Avsikten var att skapa ”en socialism med mänskligt ansikte”.
Demokratiseringen under den så kallade Pragvåren följdes med oro av ledarna i Moskva som var rädda för att den skulle sprida sig till andra länder i Östeuropa. De försökte förmå ledningen i Prag att upphöra med reformpolitiken. Då detta inte lyckades invaderades Tjeckoslovakien av Warszawapaktstrupper, sovjetiska, polska, östtyska, bulgariska och ungerska styrkor, natten till den 21 augusti. Från Väst kom stora protester mot att 600 000 soldater hade invaderat landet.
Omfattande utrensningar gjordes därefter inom kommunistpartiet. Dubceks anhängare avsattes från sina poster och så gott som alla reformer upphävdes. En halv miljon av drygt 1,6 miljoner medlemmar uteslöts eller lämnade kommunistpartiet. Cirka 150 000 Tjeckoslovaker, många av dem välutbildade, flydde utomlands. Alexander Dubcek tvingades bli skogsarbetare.
1969. Studenten Jan Palach visade vad vad många människor kände när han brände sig själv till döds på Vaclavplatsen i Prag den 16 januari
1975. Gustáv Husák utses till landets president
1977. Publicerades ett manifest, Charta 77, där 242 regimkritiker protesterade mot politiskt förtryck och kränkningar av mänskliga rättigheter. Många av undertecknarna dömdes till fängelsestraff eller utvisning.
Intressant, tänk det känns som igår, men det dyker hela tiden upp nya oroshärdar, fin bild som vanligt! Hälsn, LO
Svar från Turbo56 2017-03-09 18:52
Tack Lars Olov, trots allt så är det ganska lugnt i våra trakter.
Fin bild igen. Du har en skarp blick för motiven som jag gillar och som framhäver ödsligheten i städerna du fotar i.
Pierre
Svar från Turbo56 2017-03-10 08:15
Tack Pierre, precis som du skriver, tycker jag om ödsliga städer, det ger mig en känsla av tidlöshet och så är det lättare att ta fram stadens och arkitekturens skönhet.
Många säger till mig att åka till Prag "du kommer gilla vara där" .
1968 minns jag det var men tänkte inte ändå det är så länge sedan.
Fem år därefter hade jag råd köpa min första kamera.
Varför tänkte jag på det nu???
Bilden gör jag känner lite av vad du vill förmedla.
Allt knyts ihop text o bild.
God natt
Gun-Inger
Svar från Turbo56 2017-03-10 08:32
Tack Gun-Inger, de ödsliga gatorna gör det lätt att tänka på annat än vardagen.
När jag är ensam i staden äger jag den, jag kan gå vart jag vill och det känns som att jag kan förflytta mig i tid och rum. Tankarna vandrar när man går där, ensam i natten.

Dagtid är jag aldrig ensam, tiden på arbetet fylls av möten och fritiden tas upp av min familj så jag trivs med dessa få ensamma stunder.