På morgonen den nionde februari

Pryssgränd ansluter till Bastugatan i båda ändar, gränden uppkallades efter Stora Pryssan som var en väderkvarn uppe vid nuvarande Cederborgska huset. Arkitekturen profilerades vid återuppbyggnaden efter 1759 års svåra storbrand i Mariakvarteren.

Stillheten som idag råder över dessa kvarter kan missleda våra tankar om det förflutna. Det är frestande för en idylliker att vid en återblick befolka Pryssgränd med små Tant-Brun- Grön-Gredelingummor som odlar krukväxter, dricker kaffe och matar katter. En och annan invånare har väl haft sånt för sig, kan man tänka. Den verkliga aktiviteten här ovan Söder Mälarstrand har emellertid varit mera handfast nyttoverksamhet.

Inlagt 2017-02-09 08:54 | Läst 664 ggr. | Permalink
Fin bild och intressant med bakgrundsinfon.
Svar från Turbo56 2017-02-09 10:29
Tack Mats, lite historia är ofta kul.
Hej Stefan - ud over den fine historie (som måske ikke siger mig så meget) så kan jeg jo nyde det meget flotte sort hvide arbejde og komposition.
Med fotohilsen fra Erik.
Svar från Turbo56 2017-02-09 13:23
Tack Erik, det finns en hel del fina miljöer på Södermalm i Stockholm och det bästa är att man är sparsam med ljussättningen.
Riktigt fin bild. Bla färgerier och ett brännvinsbränneri lär ha haft sin verksamhet där.
🙂
Svar från Turbo56 2017-02-09 13:05
Tack Hans-Åke, även garverier fanns där.
Nere på Söder Mälarstrand pågick ständig verksamhet, från Saltsjön kom finska skutor, som slussades genom Nils Ericsons slussportar för att lägga till precis nedanför kvarteret. Det var inga vanliga vedskutor utan fartygen medförde slaktdjur, som stod packade under däck, så tätt stuvade att de inte kunde lägga sig ner. Korna var helt genomlortiga av träck när de hissades upp ur båtens inre och hängande i selar sänktes de ner mot kajen, varefter de föstes de upp till väntande godsfinkor för en sista färd till Enskede Slakthus. Även med båtar från Västerås och Köping kom djurtransporter till samma avlastningsplats, fast under mer acceptabla former.