Funderingar och fotografier från min vy i Vintergatan

PORTALEN

På Skogskyrkogården har jag varit ganska många gånger med min kamera, och mest har jag nog fascinerats av arkitekturen vid monumenthallen. Där har jag också tagit flest bilder. Men Skogskyrkogården består också till stor del av stora vackra granar. Granar som lätt ger en stark skogskänsla. Häftigt tycker jag, mitt i en storstad!

En bit bort från monumenthallen inbäddat just bland höga granar, ligger ett kapell som fått namnet Skogskapellet. För att komma dit får man gå igenom en portal. Och den portalen har kittlat min fantasi sedan jag såg den första gången; där, precis i portalen har jag velat fotografera någon på väg igenom. Och gärna i motljus. Och bilden hade jag tänkt mig som svartvit. 

I söndags blev det tillfälle; precis när jag kom gåendes från Skogskapellet såg jag två figurer som var på väg igenom... 

.

.

Skogskyrkogården 18/4

.

.

Som ni ser var det starkt solsken vid fototillfället så det blev mycket starka kontraster mellan de mörka skuggorna och sol-partierna...fint på sitt sätt, men svårfotograferat. Och svårt att få till bra vid konverteringen också. 

Kanske bilden kan göras bättre med mer tålamod och mer pill eller till exempel med Silver Effex? Jag får se, annars får jag försöka med nya rundor vid Skogskapellet, och nya exponeringar....

.

.

slutar med Carl Milles "Dödens ängel"....!!!!!

(den sitter och glänser över ingången till Skogskapellet)

Sov gott! :)

Inlagt 2015-04-22 22:15 | Läst 2264 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Snyggt, Skogskyrkogården bjuder på många motiv.
Svar från Lena Eriksson 2015-04-23 18:21
Skogskyrkogården är en otroligt fin plats för allt möjligt tycker jag...

TACKAR!
Det var länge sedan jag var där. Det är en plats att vara själv på och jag har liksom du fotat dödsängeln.
Man kanske skulle ta en runda dit...igen

mvh Tommy
Svar från Lena Eriksson 2015-04-23 18:28
En mycket fin plats att bara knalla omkring på, med sina tankar...och med kameran.

TACKAR!
Det är svårt att foto i starkt ljus men det kan också bli ganska effektfullt tycker jag, som i din bild.
Svar från Lena Eriksson 2015-04-23 18:30
Det var snällt sagt... :) Men det blir som du säger ganska effektfullt, särskilt när det är stora träd med som kastar skuggor. Nästan lite dramatiskt...

TACKAR!
Det blev fina bilder det här, bägge två, och du har bemästrat tekniken bra här med den höga kontrasten, förstår inte varför du envisas att alltid lägga upp din sista bild liten, bara irriterande tycker jag, må gott, LO
Svar från Lena Eriksson 2015-04-23 18:37
Glad blir jag för att du tycker att den svartvita bilden är ok...önskar verkligen ibland att jag hade tillgång till Silver Effex även hemma i Norrköp på min laptop. (Har ingen egen stationär dator fn...men vill jag testa/låna finns det alla möjliga resurser hemma hos Thomas...men där är jag ju inte alltid...)

Jag gillar att ha en liten bild sist...sorry.

Må gott och TACKAR!
Det var ett utmärkt ljus du hade till bilder från Skogskyrkogården.
Mörker och ljus så som det kan kännas vara där.
Glad du fick det motiv du önskat så länge.
Jag har enbart varit där en gång när jag inte fotograferade.
Hade en sådan period under min depressionstid.
Vacker bild på ängeln som är lite ovanlig i sin utformning.
natti natti
Gun-Inger
Svar från Lena Eriksson 2015-04-23 18:46
Jag tycker att ljuset och skuggorna blev väldigt talande för hur det är just där bland träden. Det är nästan som värsta skogen men mitt i stan, och samtidigt sådan kontrast till de stora öppna fälten nedanför Almhöjden. Planeringen och arkitekturen är verkligen mycket genomtänkt och fint genomförd på hela Skogskyrkogården, tycker jag. Den är en pärla för alla sinnen...och för lugn och ro.

Dödens ängel blev tydligen kontroversiell med sin utformning...
http://sv.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6ds%C3%A4ngeln_%28Milles%29

Natten var bra och nu har jag jobbat en extra lång torsdag...snart natt igen... :)

TACKAR!
Sådan tur du hade med två statister precis när du behövde.
Carl Milles modell för dödsängeln var nog ingen fotomodell, då var det inte så fult att vara lite mullig och tur var väl det.
Svar från Lena Eriksson 2015-04-23 18:55
Ängeln som jag fotograferat heter tydligen egentligen Dödens ängel...den riktiga Dödsängeln finns i minneslunden på Lidingö kyrkogård...har nu läst i Wikipedia. Se länken här ovan till Gun-Inger.
Men hursomhelst så var den lilla figuren tydligen lite kontroversiell till sin utformning....om det nu var mulligheten eller nakenheten.... :)

TACKAR!