Mer gröngöling på fågelpasset
I onsdags var det dags för ännu ett träningspass i fågelfotografering från vår altan. Förväntningarna var inte så höga, vädret var omväxlande med mulet, regnskurar och solglimtar om vartannat. Tänkte att det ändå blir en stunds skön avkoppling bakom kameran. Döm om min förvåning när jag, efter att enbart ha suttit en kort stund, såg en gröngöling komma promenerande över gräsmattan, rakt mot mig!
Passet blev istället väldigt intensivt med några bra bilder på gröngöling, stor hackspett, ekorre, nötväcka, blåmes och talgoxe. Jag satt totalt ca 3 tim, varav jag tillbringade nästan hälften av tiden att försöka följa gröngölingen som obekymrat promenerade runt på tomten och plockade i sig diverse småkryp som förmodligen lockats till ytan av regnet som fallit. Som närmast stod gröngölingen endast ca 3 m ifrån mig. Stativet var inte optimalt placerat för dessa övningar. Av rädsla att skrämma bort fågeln vågade jag knappt röra mig och mot slutet protesterade kroppen högt mot den obekväma ställningen.
Under tiden jag följde gröngölingen dök även en större hackspett upp och jag lyckades få några bilder av den sittande på tallen, innan den hoppade ner mot fågelmataren. Även ekorren kom på besök och började glufsa i sig maten som jag lagt i det lilla hålet i stubben översida. Den satt med god ro och det fick bli några bilder på den också.
Har kommit på mig själv att, i takt med att mer spännande arter dyker upp, börja ignorera talgoxe, nötväcka och blåmes. De är ju dock fortfarande lika fascinerande små fåglar så för att aktivt motverka detta beteende tog jag några bilder även på dessa.
Presenterar utvalda bilder i kronologisk ordning, den första togs kl 14:11 och den sista kl 15:43. Under passet försvann gröngölingen ut bland träden två gångar, men kom ganska snabbt tillbaka. Eftersom jag, för inte så länge sedan, sett två individer samtidigt på tomten så undrar jag nu - är det en och samma individ på mina bilder eller har jag fotat två olika individer? Tacksam om Du, som har ett skarpare fågelöga än mitt, kan bidra med hjälp.
Tack för att Du tittat på mina bilder! Det blev ganska många bilder i detta inlägg men jag tänkte att eftersom jag valt att inte kommentera varje enskild bild så blir inlägget ändå tillräckligt lätt att konsumera. Vad tycker Du, är det för många bilder i detta inlägg?
Hälsningar från Sävedalen
Per-Åke
Hälsn!
Tack för Dina intressanta reflektioner! Ja, jag börjar inse hur lyckligt lottad jag är som har så många arter tillgängliga så nära. Min plan är att hålla rikligt med mat så att de vet vart de skall leta när det blir kallt. Är dock förvånad över hur mycket mat de sätter i sig, trots sommar och gott om mat i naturen. Kanske lättare hämta maten hos oss än att leta den i skogen?
Hälsningar
Per-Åke
det är ganska många bilder, men med en bra variation. Därför tycker jag inte att det är för många. Men om motiven är väldigt snarlika tycker jag att t o m ett färre antal kan bli "för mycket". Annars är det bra att vara kritisk i sitt urval och öva på det.
Du har fått till en fin matplats vid stubben med roliga matgäster. Ekorren är bedårande förutom din coola gröngöling.
Hälsningar Lena
Tack för Din trevliga kommentar och Din värdefulla återkoppling på min fråga! Extra värdefullt eftersom jag vet att Du har stor erfarenhet av att såväl skapa som läsa blogginlägg. Tack Lena, uppskattas mycket!
Hälsningar
Per-Åke
HaD/Gunte..
Tack för Din input, roligt att Du gillar gröngölingsbilderna! Ja, jag tycker avvägningen är svår, lätt att bli "hemmablind".
Hälsningar
Per-Åke
Tack för Din trevliga kommentar! Hade själv aldrig sett någon gröngöling förrän en dök upp i vår trädgård för några veckor sedan. Därefter har jag sett den vid några tillfällen, denna gång väldigt nära. Ett intressant möte med en vacker fågel.
Hälsningar
Per-Åke
Tack för Din trevliga kommentar, det gläder mig att Du uppskattar bilderna!
Hälsningar
Per-Åke