eureka
Nära ögat
När jag stod på vår altan och passade på fåglarna i träden runt om såg jag en rörelse i ögonvrån. Alldeles nedanför mig kom en fyrbent fotomodell skuttande. Eftersom teleobjektivet var inzoomat (eller skall det kanske kallas utzoomat) till 600 mm blev det först några närbilder. Fick här också en kul möjlighet att testa vilken grad av skärpa som objektivet Nikkor 180-600 f5.6-6,3 kan prestera med kameran Nikon Z50. Nedanstående bildserie utgör alla kopior av samma originalbild, men med olika beskärningar.
Finns en duktig amerikansk "wildlife" fotograf som heter Steve Perry som jag brukar följa via Youtube. Han sa en gång att det är när Du tydligt kan se det som avspeglar sig i djurets öga som Du kan säga att bilden är "tach sharp". Jag tror det är något sådant här som han menar. Jag som ju känner omgivningen ser tydligt speglingen av vårt hus, altanen med fotografen (jag) stående lutad mot en stolpe. Bakom min rygg ser man också horisonten med en talltopp som avtecknar sig mot himlen.
Själv tycker jag resultatet av detta experiment är både intressant och lite imponerande. Jag brukar numera försöka tillämpa denna tumregel för att kontrollera om mina bilder är skarpa. Långt ifrån alla når denna nivån.
Hälsningar från västkusten
Per-Åke
Mångfald i trädgården
I onsdags tillbringade jag ett par timmar i vår trädgård, tillsammans med min Nikon Z50 och Nikkor 180-600/5.6-6.3, med målet att fotografera fåglar. Jag fotade handhållet och stod på pass dels på altanen och dels vid husknuten. Tisdagens snö låg fortfarande kvar på marken och till viss del på trädens grövre grenar. Fågelmataren hade lockat fram en del fåglar som höll sig i närheten. Det var dessa fåglar som var mitt mål för dagen.
Det visade sig vara, för vår del, ovanligt många olika (djur)arter som lät sig fotograferas denna dag. Det blev många bilder, fler än 1000 st, och gallringen av dessa har tagit sin tid. Nu har jag i alla fall valt ut några bilder som jag vill dela med Dig.
Efter någon kvart i stillhet på altanen dök grönsiskorna upp, först att fotas, de var hungriga och kaxiga.
Denna grönsiska ser lite bedjande ut och tycks fråga - Har du någon mat eller?
1/2500 f8 vid 600 mm, ISO 4500
Inflygning mot maten
1/3200 f8 vid 570 mm, ISO 2000
Även idag kivades siskorna med varandra.
1/4000 f6.3 vid 600 mm, ISO 1100
En bofinkshane satt och kurade i ett träd en bit ifrån mataren. Han verkade inte vara hungrig, såg bara ut att vänta på våren.
1/1600 f6.3 vid 600 mm, ISO 640
En söt liten ekorre med väldigt långhåriga öron dök upp, ur ingenstans. Grönsiskorna verkade inte uppskatta dess ankomst lika mycket som jag gjorde. Ekorren var ännu kaxigare än dem (siskorna), den försökte skrämma bort MIG genom att smacka och vifta med sin yviga svans. När detta inte funkade klättrade den istället ner till fågelmataren och försåg sig av dagens rätt.
1/2500 f8 vid 600 mm, ISO 4000
När ekorren försvunnit tittade en nötväcka förbi och smakade på solrosfröna.
1/2500 f8 vid 570 mm, ISO 800
Ytterligare en art, en större hackspett, dök upp upp vid restaurangen. Jag tror det var en hona eftersom den hade en brun fläck i pannan istället för en röd fläck i nacken. Efter en stund flög hon och satte sig en bit upp i björken istället, Kanske letade hon efter en smarrig insekt som efterrätt.
1/4000 f8 vid 600 mm, ISO 1800
Medan jag höll på att fotografera hackspetthonan hörde jag ett ljud ifrån en tall i andra hörnet av trädgården. Där satt hennes partner, eller i alla fall ytterligare en större hackspett, denna gång en hane med röd fläck i nacken. Eftersom honan nu satt så högt upp i björken att hon började bli svår att fota så riktade jag om kameran mot hanen i tallen.
1/4000 f8 vid 600 mm, ISO 2800
Jag märkte lite oro hos fåglarna och där kom förklaringen smygande, grannens katt. Fick bli en bild på den också.
1/2500 f8 vid 600 mm, ISO 3600
Lite på avstånd, säker inne bland grenarna, satt en skata och betraktade stillsamt katten och mig. Skator är egentligen vackra fåglar, när man kommer dem nära och den har näbben stängd.
1/4000 f8 vid 600 mm, ISO 720
Innan jag gav upp för dagen lyckades jag upptäcka vad jag tror var en talgoxe, som satt högt upp i björken och solade sig. Lyckades få en skarp bild av den mellan grenarna.
1/1600 f8 vid 570 mm, ISO 720
Nu började det bli lite kallt om fingrarna och jag kände mig relativt nöjd med fotostunden. Hade fått möjlighet att fototräna på olika arter, under lite olika förhållanden. Jag hade tagit 1040 bilder och några filmsnuttar och hoppades att några av dem skulle vara skarpa.
Tack för att Du har tittat!
Kommentera gärna så jag kan lära av Dig, för att fortsätta utvecklas som (fågel)fotograf.
Hälsningar
Per-Åke
Bråk vid fågelrestaurangen
När vintern och snön för några dagar återtog herraväldet i Sävedalen fick vi besök av en hel flock med grönsiskor. De fullkomligt svärmade runt fågelmataren och bråkade hejdlöst med varandra för att få en plats vid borden. Detta blev ett utmärkt tillfälle för mig att träna på att fotografera action och fåglar i flykten. Jag tog massor av bilder och fick några stycken som jag tycker är bra nog för att dela i detta inlägg. Jag använde min Nikon Z50 med Nikkor 180-600/5.6-6.3 handhållet vid 430-600 mm och full bländaröppning. Då ljuset var dåligt fick jag relativt höga ISO-tal (mellan 7200 och 11400) för att kunna hålla exponeringstiden tillräckligt kort (använde 1/2500 och i ett fall 1/1000). Har beskurit och förstorat bilderna något och efterbehandlat med Topaz DeNoise AI och PS
Tack för att Du tittat! Lämna gärna en kommentar med Dina tankar om bilderna. Jag vill utvecklas som fågelfotograf och tar tacksamt emot alla tips till förbättring.
Hälsningar
Per-Åke