eureka

Min ambition är att dela enkla berättelser - ibland kanske jag lyckas beröra

Gröngöling på besök

I lördags tog jag, för första gången sen i maj, fram telezoomen med stora stativet och ställde mig på vår altan med uppsikt över fågelmataren som jag fyllt med säsongens första mat några dagar tidigare. Jag hade sett att småfåglarna upptäckt att maten var tillbaka och efter att ha varit tomt hela sommaren var det nu lite trafik runt fågelmataren igen. Jag fick några bilder av blåmes, talgoxe och nötväcka. Dessutom så jag skymten av större hackspett och ekorre men fick inte chansen att ta några bilder. Hörde också ett kraftfullt nytt läte ifrån träden och undrade vad det kunde vara för fågel, den lät ganska speciellt.

Efter en dryg timma hörde jag oväsen i skogsbrynet till vänster och såg i ögonvrån två lite större fåglar som tycktes jaga varandra nerför en tallstam. En försvann men en fågel satte sig på marken under tallen. När jag tittade närmare såg jag en fågel med lång kraftig näbb, olivgrön rygg och en röd hätta. Den såg ut som en hackspett och jag insåg att det måste vara en gröngöling, en fågelart som jag aldrig sett men som jag läst om i Kalle Anka under barndomen. Nu sitter det en på marken, knappt 10 m ifrån mig.

Mellan kameran och fågeln fanns inte enbart grässtrån utan också en stor stolpe tillhörande altanen. Jag bestämde mig för att försiktigt flytta stativet och försöka få fri sikt för några bilder innan gröngölingen försvinner. Jag lyckades både flytta stativet och få några användbara bilder av gröngölingen innan den klättrade uppför trädstammen och försvann. Efter att ha läst om arten på Internet har jag kommit fram till att det var en ungfågel jag sett samt att den gillar myror. Detta förklarar fågelns intresse för just denna plats. I marken precis bredvid stenarna har nämligen myrorna ett bo.

Det blev en oväntat bra fågelfotopremiär för min del denna lördag. Gröngölingen blev art nr 29 som jag lyckats fotografera och Du ser de bästa bilderna nedan. Hoppas Du också kan uppskatta bilderna av den vackra fågeln.

  

Tack för att Du tagit Dig tid att titta på mina bilder av gröngölingen, hoppas att Du fått en positiv upplevelse!

Hälsningar från Sävedalen
Per-Åke

Postat 2024-08-19 17:00 | Läst 4149 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En promenad längs älven

För några veckor sedan tog min fru och jag en promenad längs Norra Älvstranden i Göteborg. Kameran var med och det blev några bilder. Välkommen att följa med oss och på köpet kanske lära Dig något nytt om Göteborg och dess hamn. Vi startar vid Lindholmskajen och såg där dessa tre vilande måsfåglar som fick bli mitt första motiv.


När vi passerade gäspade en av dem , sträckte lite på sig och lade sig sen ner igen. Fåglarna tycktes ha sitt fokus ut mot älven och brydde sig inte särskilt mycket om oss eller andra passerande flanörer.


Hör motorljud från älven och lyfter blicken, ser vattenskotern som med god fart passerar framför välkända Göteborgska landmärken och passar på att ta några bilder. Mot himlen avtecknar sig den väldiga (med Göteborgsmått) Masthuggskyrkan med sitt 60 m höga torn. På toppen sitter en spira med en tupp högst upp, 127 m över havet. Kyrkan är ritad av arkitekt Sigfrid Ericson och invigdes 14 oktober 1914. Dess två klockor (3,2 respektive 2,0 ton tunga), gjutna vid Götaverken 1914, hade dock klämtat redan 2 augusti 1914 när Sveriges allmänna mobilisering kungjordes. Kostnaden för bygget slutade på ca 526 000 kr efter att först ha beräknats till 365 000 kr. Kyrkan rymmer mer än 1000 sittande besökare.
källa: Masthuggskyrkan – Wikipedia

Till höger, precis ovanför flaggorna, hänger Henriksbergs trevåningsrestaurang ut över klipporna (ingången är från andra sidan huset). Byggnaden har anor från 1862 och har inrymt värdshus sedan 1874. Sedan 1882 har restaurangen kallats Henriksberg. Det påstås att våren-sommaren 1932 skrev Fritiof Nilsson Piraten delar av sin debutbok, Bombi Bitt och jag, sittande på Henriksbergs terrass.
källa: Henriksberg (restaurang) – Wikipedia


Bredvid oss sitter en cyklist som stannat till för lite vätska och vila samtidigt som han, liksom vi, njuter av vyn framför oss. I bakgrunden syns Älvsborgsbron som utgör "porten" till Göteborgs inre hamn. Framför bron sticker en del av Stenas tysklandsfärja upp, där den ligger vid sin terminal. Till höger syns Eriksberg med sin karakteristiska bockkran från varvsepoken. Nu växer där fram en ny stadsdel med eftertraktade bostäder.


Jag vänder mig om in mot Lindholmspiren och tar denna bild med Göteborgs nya dominerande landmärke, Karlatornet. Tornet nådde full höjd sommaren 2023 och är idag med sina 246 m (73 våningar ovan jord) Nordens högsta byggnad. Arbetet kommer enligt plan att slutföras under 2024 och tornet kommer innehålla lägenheter på tre olika nivåer samt  restauranger, hotell och kontor. Dessutom kommer utsiktsplats finnas, dit allmänheten har tillträde mot betalning. På bilden, ca 1 cm från toppen på plan 69, syns en liten vit ruta. Detta bör vara den "glasbur" med väggar, golv och tak av glas som kommer bli en del av utsiktsplatsen och erbjuda en mäktig vy över stora delar av Göteborg, skärgården mm - för den som vill, kan och vågar. Öppnar för allmänheten 2025.
källor: Karlatornet – Wikipedia och Hem | Karlatornet


När jag åter vänder blicken mot älven ser jag Paddan komma nedströms, fullastad med turister alternativt hemmaturistande Göteborgare. Paddan är samlingsnamnet på ett antal specialbyggda båtar som erbjuder rundturer på Göteborgs kanaler och Göta Älv. Varje båt rymmer runt 75 passagerare och turen tar ca 45 min med start och mål vid Kungsportsbron, i centrala Göteborg. Turen går under ett flertal broar, varav en fått smeknamnet Osthyveln. Detta för att den, före ombyggnaden 2015, var så låg att guiden fick fälla ner båtens rutor och alla passagerare fick huka sig på durken för att inte slå i bron under passagen. När jag som barn åkte paddan första gången (runt slutet av 50-talet) tyckte jag denna passage var väldigt spännande och lite läskig. Beroende på väder går Paddan olika långt nedströms i älven innan den vänder tillbaka upp till kanalsystemet igen.
källa: Paddan – Wikipedia


Nu har vi tagit oss till Eriksberg där ostindiefararen Götheborg ligger vid kaj för en omfattande renovering. Detta efter den planerade andra resan till Kina, som pga pandemin istället blev en rundtur i Europa under 2022/23. Sen återkomsten till Göteborg 2 juni 2023 har skeppet bl a varit delaktigt i firandet av Göteborgs 400-årsjubileum (senarelagt ett år pga pandemi) och under sommarperioden tillgängligt för besökare mot betalning. Övre delen av fartygets rigg har monterats ner som en del i renoveringen.
Källor: Ostindiefararen Götheborg – Wikipedia och Götheborg of Sweden (gotheborg.se)


På kajen bredvid ostindiefararen stod några gamla kanoner uppradade. Om det är skeppets kanoner som lyfts ut under renoveringen, eller andra liknande kanoner lyckades jag inte ta reda på. Det fick i alla fall bli en bild, återigen med Masthuggskyrkan i bakgrunden.

Efter en god lunch på restaurang Sjöporten (ett av våra favoritställen) var det så dags att vända näsorna hemåt igen. Men först ett besök hos cafét/konditoriet på Eriksberg. Där kunde jag (efter tillåtelse) inte låta bli att fotografera deras speciella Hundmeny. Har aldrig tidigare sett något liknande men de finns säkert även på annat håll. 

Tack för att Du tagit Dig tid att läsa detta inlägg! Hoppas att Du, liksom jag när jag skrev det, lärde Dig något nytt som Du kan få användning för någon gång. Tänk bara att veta var Fritiof Nilsson Piraten skrev "Bombi Bitt och jag" eller var Din hund kan göra en egen beställning ;-)

Hälsningar
Per-Åke

Postat 2024-08-15 17:00 | Läst 230 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera