Min ambition är att dela enkla berättelser - ibland kanske jag lyckas beröra

Mångfald i trädgården

I onsdags tillbringade jag ett par timmar i vår trädgård, tillsammans med min Nikon Z50 och Nikkor 180-600/5.6-6.3, med målet att fotografera fåglar. Jag fotade handhållet och stod på pass dels på altanen och dels vid husknuten. Tisdagens snö låg fortfarande kvar på marken och till viss del på trädens grövre grenar. Fågelmataren hade lockat fram en del fåglar som höll sig i närheten. Det var dessa fåglar som var mitt mål för dagen.

Det visade sig vara, för vår del, ovanligt många olika (djur)arter som lät sig fotograferas denna dag. Det blev många bilder, fler än 1000 st, och gallringen av dessa har tagit sin tid. Nu har jag i alla fall valt ut några bilder som jag vill dela med Dig.

Efter någon kvart i stillhet på altanen dök grönsiskorna upp, först att fotas, de var hungriga och kaxiga.

Denna grönsiska ser lite bedjande ut och tycks fråga - Har du någon mat eller?
1/2500 f8 vid 600 mm, ISO 4500

Inflygning mot maten
1/3200 f8 vid 570 mm, ISO 2000

Även idag kivades siskorna med varandra.
1/4000 f6.3 vid 600 mm, ISO 1100


En bofinkshane satt och kurade i ett träd en bit ifrån mataren. Han verkade inte vara hungrig, såg bara ut att vänta på våren.
1/1600 f6.3 vid 600 mm, ISO 640


En söt liten ekorre med väldigt långhåriga öron dök upp, ur ingenstans. Grönsiskorna verkade inte uppskatta dess ankomst lika mycket som jag gjorde. Ekorren var ännu kaxigare än dem (siskorna), den försökte skrämma bort MIG genom att smacka och vifta med sin yviga svans. När detta inte funkade klättrade den istället ner till fågelmataren och försåg sig av dagens rätt.
1/2500 f8 vid 600 mm, ISO 4000


När ekorren försvunnit tittade en nötväcka förbi och smakade på solrosfröna.
1/2500 f8 vid 570 mm, ISO 800


Ytterligare en art, en större hackspett, dök upp upp vid restaurangen. Jag tror det var en hona eftersom den hade en brun fläck i pannan istället för en röd fläck i nacken. Efter en stund flög hon och satte sig en bit upp i björken istället, Kanske letade hon efter en smarrig insekt som efterrätt.
1/4000 f8 vid 600 mm, ISO 1800


Medan jag höll på att fotografera hackspetthonan hörde jag ett ljud ifrån en tall i andra hörnet av trädgården. Där satt hennes partner, eller i alla fall ytterligare en större hackspett, denna gång en hane med röd fläck i nacken. Eftersom honan nu satt så högt upp i björken att hon började bli svår att fota så riktade jag om kameran mot hanen i tallen.
1/4000 f8 vid 600 mm, ISO 2800


Jag märkte lite oro hos fåglarna och där kom förklaringen smygande, grannens katt. Fick bli en bild på den också.
1/2500 f8 vid 600 mm, ISO 3600


Lite på avstånd, säker inne bland grenarna, satt en skata och betraktade stillsamt katten och mig. Skator är egentligen vackra fåglar, när man kommer dem nära och den har näbben stängd.
1/4000 f8 vid 600 mm, ISO 720

Innan jag gav upp för dagen lyckades jag upptäcka vad jag tror var en talgoxe, som satt högt upp i björken och solade sig. Lyckades få en skarp bild av den mellan grenarna.
1/1600 f8 vid 570 mm, ISO 720

Nu började det bli lite kallt om fingrarna och jag kände mig relativt nöjd med fotostunden. Hade fått möjlighet att fototräna på olika arter, under lite olika förhållanden. Jag hade tagit 1040 bilder och några filmsnuttar och hoppades att några av dem skulle vara skarpa.

Tack för att Du har tittat!
Kommentera gärna så jag kan lära av Dig, för att fortsätta utvecklas som (fågel)fotograf.

Hälsningar
Per-Åke

Inlagt 2024-04-07 12:30 | Läst 390 ggr. | Permalink

"Ser bra ut dina bilder, har ju själv samma kamera/objektiv som fungerar fint de också.. Men undrar lite varför du så ofta använder den snabba slutartiden 1/4000 sek. här? Det är den snabbaste slutartiden som den kameran har.. trots fint ljus (ser det ut som), Själv behöver jag sällan ha snabbare slutartid än 1/2000 sek. Hellre sänker jag ISO:t (kör alltid med 'auto ISO') och får därmed mindre med brus i bilderna med automatik, (dom går att få detaljrikare då, och bruset behöver inte reduceras bort lika mycket), men bilderna ser ändå brusfria ut här tycker jag! Hälsn!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser bra ut dina bilder, har ju själv samma kamera/objektiv som fungerar fint de också.. Men undrar lite varför du så ofta använder den snabba slutartiden 1/4000 sek. här? Det är den snabbaste slutartiden som den kameran har.. trots fint ljus (ser det ut som), Själv behöver jag sällan ha snabbare slutartid än 1/2000 sek. Hellre sänker jag ISO:t (kör alltid med 'auto ISO') och får därmed mindre med brus i bilderna med automatik, (dom går att få detaljrikare då, och bruset behöver inte reduceras bort lika mycket), men bilderna ser ändå brusfria ut här tycker jag!
Hälsn!
Svar från pellesfoto 2024-04-07 18:00
Tack Jan,
för Din återkoppling och högst relevanta fråga. Svaret är att jag, med slutliga målet att kunna ta bra bilder på fågelaction, vill träna mig på att ta bra bilder med kortast möjliga slutartid, oavsett om motivet kräver det eller inte. Prövar hur höga ISO-värden jag kan använda utan att bilderna blir oacceptabelt brusiga. Testar att överexponerar bilderna något för att i efterbehandlingen dra ner dem igen i kombination med att köra Topas DeNoise AI. Första bilden är t ex överexponerad (utan att bli utfrätt) medvetet genom att öka ISO till 4500, trots att det inte behövdes. På det sättet försöker jag nyttja att kameran presterar bättre ju mer ljus den har att jobba med (fotar med 14 bitars RAW). Har plockat upp det tipset från några Wild Life fotografer på nätet, tycker det funkar ganska bra.
Hälsningar
Per-Åke
ehrsa 2024-04-07 19:33
Aha.. Mycket bra! Det såg ut med de ISO-värdena som att det kanske bara 'råkade' bli så, jag gjorde själv likadant när min Z50 var ny för 4 år sen, jag kallade det för 'ISO stresstest' och jag fick helt användbara bilder med ISO över 20 000 och en småregnig novembereftermiddag.. Alla borde göra en sån test med sina kameror så att man inte är alltför skraj för höga ISO..

Här är mitt 'stresstest', tydligen i november 2019.. tiden går! https://www.fotosidan.se/blogs/ogonblicksstunder/iso-stresstest-med-nya-z50.htm
Hälsn!
Svar från pellesfoto 2024-04-08 15:34
Hej igen Jan,
Intressant att Du också laborerat med höga ISO. Har tittar på Ditt stresstest och kan konstatera att bilderna är väldigt bra med hänsyn till ISO-talen. Håller med Dig om att fler borde testa att tänja på gränserna hos sin utrustning.
Hälsningar
Per-Åke
Jag såg att dina bilder var fint exponerade och att inget av det vita var utbränt trots snö och sol. Jag förstår hur du gjort när jag läser din kommentar till Jan. Snyggt! Beträffande komposition tycker jag att nötväckan och den första bilden på grönsiskan är trevligast, ekorren är också fin.
Hälsningar Lena
Svar från pellesfoto 2024-04-07 19:30
Tack Lena,
för Din återkoppling, mycket värdefullt!
Håller med Dig om att kompositionens kvalitet varierar. Har i princip samma favoriter som Du. Ändå glad över att jag lyckats ta mig bort en bit ifrån fågelmataren och upp i träden :-)
Hälsningar
Per-Åke