Min ambition är att dela enkla berättelser - ibland kanske jag lyckas beröra

3T-metoden för småfåglar i flykten

Håller på att försöka lära mig bli duktig på att fota små kvicka fåglar i flykten, det är en utmaning tycker jag. Har senaste veckorna tillbringat många timmar, sittande bakom kameran, med fingret på avtryckaren, redo att fyra av en serie bilder om någon fågel närmar sig platsen dit kameran är riktad och förfokuserad. Jag använder min Nikon Z50 med telezoomen Nikkor 180-600/5,6-6,3. För att frysa de små kvicka fåglarna i flykten använder jag slutartid 1/4000 i kombination med största bländare och auto-ISO. För att kompensera för den mörka bakgrunden har jag korrigerat exponeringen med -1,7 till -2,0 steg. Med de ljusförhållande jag haft hittills har ISO då varierat mellan ca 800 och 8000.

Till dags dato har det blivit nästan femton tusen bilder, varav de flesta visar en tom pinne/stubbe utan någon fågel i sikte. I en första gallring försvinner mer än 95% av bilderna i papperskorgen. Eftersom min kamera kan ta max ca 9 bilder per sekund (vilket är blygsamt i detta sammanhang) så skall jag ha stor tur för att få en bild just när en fågel passerar mitt inställda skärpeplan. För att dessutom få en skarp bild av fågeln med en intressant utbredning av vingarna krävs en extrem tur. 

För att försöka bemästra svårigheterna med att fotografera småfåglar i flykten har jag tillämpat en metod som jag kommit att kalla 3T-metoden och som utgörs av de tre komponenterna Träning, Tålamod och Tur. En lärdom som jag dragit är att Ingemar Stenmarks devis från 70-talet gäller även fågelfotografering - "Ju mer jag tränar, desto mer tur har jag".

Jag tycker själv att jag nu börjar nå hyggliga resultat och vill därför dela mina erfarenheter genom detta inlägg. Eventuella specifika lärdomar, kopplade till enskilda bilder, kommenterar jag under respektive bild - håll tillgodo.


Här har jag förinställt kameran på en pinne som fåglarna brukar slå sig ner på innan de flyger vidare till fågelmataren som hänger strax nedanför. Det är enklare att hinna med att fota inflygande fåglar än att hinna med när de plötsligt lättar från pinnen. Tycker också att det blir intressantare vingpositioner vid landning än vid "take off". Förinställer därför skärpan en liten bit bortom pinnen och när jag ser en fågel komma flygande håller jag ner avtryckaren och hoppas den landar på pinnen...  Brukar bli 5-10 bilder i varje serie, ibland syns fågeln i bild, dock nästan alltid med oskärpa. I detta skede krävs stort Tålamod och en hel del Tur.


En utmaning med upplägget "att flyga in mot sittpinne" är att själva pinnen kan bli en för dominerande del av bilden eller täcka en del av fågeln.


Ibland är det störande delar i bakgrunden som "förstör" en annars bra bild.


Nån enstaka gång (väldigt sällan) blir det som jag tänkt och pinnen blir en naturlig del av bilden som en förklaring till fågelns beteende.


Här har jag bytt strategi och istället placerat maten i en urgröpt stubbe. En fördel med detta är att området där fåglarna kommer befinna sig är mindre och jag kan zooma in mer jämfört med pinnen. Denna bild är tagen med brännvidd 600 mm vilket motsvarar 900 mm på en fullformatskamera. Stubbstrategin gör det också enklare att förutse "take off" vilket möjliggör denna typ av bilder med mat i näbben.


Med "stubbstrategin" lyckades jag också för första gången få några relativt bra bilder av nötväckan i flykten. Den sätter sig nästan aldrig på pinnen utan kryper på trädstammen innan den hoppar till fågelmataren. Omöjligt för mig att hinna med. Med maten i stubben går dock även nötväckans rörelser att förutse i någon mån.


Stubben har även möjliggjort för mig att ta actionbilder med småfåglar. Genom att ägna all väntetid till att studera arternas beteenden har jag också börjat lära mig förutse när det kommer bli action och stubben definierar platsen för händelse. Återstår bara för mig att hålla ner avtryckaren och hoppas på Tur.


Denna bild ser jag mer som ett slags konstverk än som ett fågelfoto. Tycker det är fascinerande att synliggöra hur fåglarna kan hantera sin vingar med sådan hastighet och precision.

Tack för att Du tagit Dig tiden att betrakta mina bilder och kanske även begrunda mina erfarenheter av att fotografera snabba småfåglar i flykten. Hoppas att Du också fått ut något av betraktelsen för egen del! Tar mycket gärna, och med stor tacksamhet, del av de erfarenheter och tankar rörande fotografering av fåglar i flykten som Du själv har och vill dela med Dig av. Tacksam för alla konstruktiva kommentarer, positiva som negativa.

Hälsningar från Sävedalen
Per-Åke

Inlagt 2024-09-02 13:00 | Läst 367 ggr. | Permalink

"Tack för att du visar de här bilderna, man kommer fåglarnas liv så nära!"


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Här visar du många bra actionbilder på snabba småfåglar och att lägga mat på en stubbe har jag tillämpat många gånger. Min gamla Canon 5D MkIV tog bara 7 bilder/s men det blev ändå en och annan skarp bild med precis den teknik du beskriver. När jag skaffade R5:an fick jag mer avancerad autofokus (samt 20 bilder/s) och då blev det avsevärt fler skarpa bilder. Då slutade jag använda fast fokus men det finns ändå tillfällen då det är den bästa lösningen. Bilderna i bloggen nedan är tagna med samma teknik som du använt, men med 20 bilder/s. Det som du kan "förfina" din nuvarande utrustning med är möjligen en självutlösare. Om du vill kan du sitta en bit längre bort själv (jag satt faktiskt inomhus ibland, med kameran ute) eller bara få en bättre arbetsställning om du sitter långa pass.
Hälsningar Lena

https://www.fotosidan.se/blogs/logholm/en-pigg-liten-fiskare.htm
Svar från pellesfoto 2024-09-02 18:18
Hej Lena,
Stort tack för Din utförliga och mycket givande kommentar! Har också med stort intresse läst Din blogg och förutom att imponeras av Dina fina bilder av kungsfiskaren så hittade där även några ytterligare tips att plocka upp.
Återigen, stort tack för Din återkoppling och tips!
Hälsningar
Per-Åke
Snyggt! Men jag tycker inte man behöver försöka ta bort allt i bakgrunden, då tappar man en ev. '3D' känsla i bilden tcker jag, och den blir mer känslan av '2D'.. Sen tar väl min Z50 11 bilder/sek.. Dessutom med 'följande fokus'.. Sen tror jag inte du behöver 1/4000 sek. som ju är den snabbaste tiden för den kameran, bättre kanske att öka tiden lite till 1/3200 sek. och istället lägga den 'vinsten' på ett lägre ISO, via 'auto-ISO' och slippa lite brus.. kanske..? Bra att experimentera, det är bara då det kan bli bra! Jag fotar ju mina Tornseglare när dom svischar förbi i 100 km./tim. 2-5 m. utanför balkongräcket sommartid, helst med en vidvinkel och förinställt fokus på kanske 3-4 m. och kameran bara hållen i högerhanden och 'grovriktar' den mot motiven med en vridande rörelse när dom flyger förbi och oftast 1/3200 sek som snabbast, det blir ofta bra, att titta i sökaren är bara att glömma, du själv och sökaren och AF hinner inte med..! Kul! Själv ser jag fram mot en ev. Z50 II med exaktare och snabbare AF, då köper jag en sån, men helst inte så mycket tyngre, det är en av fördelarna med just Z50 tycker jag!
Hälsn!
ehrsa 2024-09-02 23:14
Förresten, glömde nämna att jag har ställt in/ner antalet bilder/sek. till 5 istället för det snabbaste 11/sek. beroende på att det lätt blir ohanterbara mängder av bilder att gå igenom ibland, har tröttnat på det! Och med 5 bilder/sek. så är chansen ändå stor att någon blir bra har jag upptäckt!
Hälsn!
Svar från pellesfoto 2024-09-03 12:56
Hej Jan,
Stort tack för Din utförliga och mycket intressanta återkoppling! Särskilt värdefullt att få ta del av Dina erfarenheter eftersom vi ju har likadan kamera och objektiv. Beträffande bildhastigheten så fotar jag med 14 bitars RAW och ljudlöst och då blir bildhastigheten 8,5 bilder per sekund enligt specen. I detta skede vill jag testa kamerans gränser, därav 1/4000 för att se om jag kan få en "frysning" även av småfåglarnas vingrörelser. Erfarenheten blir att jag skulle behöva ännu snabbare tid för att helt frysa rörelsen i vingarna, vilket säger en del om fåglarnas snabbhet. Håller helt med Dig om att vikten av att experimentera med olika inställningar och tekniker. Det är en viktig del av träningsmomentet.
Återigen, tack för återkopplingen och interaktionen, tycker att det ofta är lite för lite av den varan här på FS.
Ha en bra fotodag!
Hälsningar
Per-Åke
Tack för att du visar de här bilderna, man kommer fåglarnas liv så nära!
Svar från pellesfoto 2024-09-03 12:59
Hej Måns,
Det gläder mig mycket att veta att Du uppskattar bilderna! Tack för återkopplingen!
Ha en bra fotodag!
Hälsningar
Per-Åke